• Мешканці однієї з вулиць Івано-Франківська залишилися без газу через ремонтні роботи та отримали дивні кошториси без підписів і печаток на великі суми, складені українською та російською мовами.

    Сьогодні, 16 квітня, на оперативній нараді у міського голови Івано-Франківська до чиновників звернувся депутат Мстислав Тарас. Саме в межах його округу, на вулиці Семеренка, люди залишилися без газу через заміну труб.

    Стурбовані мешканці звернулися в «Івано-Франківськгаз» за детальною інформацією і довідалися, що на вулиці проводитимуть заміну газопроводу. Також жителі отримали на руки кошторис, до якого – найбільше запитань. Адже документ складений російською та українською мовою, не має жодного підпису чи мокрої печатки.

    Істотно відрізняється також вартість виконання робіт – в одних мешканців близько п‘яти тисяч, в інших – понад 20 тисяч гривень.

    «Деякі мешканці замінювали труби не так давно, не знаю, чи є в цьому потреба. Більше того – роботи у своїх дворах ми маємо проводити за власний кошт і самостійно шукати майстрів. Ось що буде, якщо якийсь необізнаний майстер переб‘є газову трубу на подвір‘ї?»,-розповідає мешканка Надія Береснева.

    Її, як і інших мешканців, також здивувала вартість виконаних робіт. Люди почали приходити lо газовиків за кошторисом і дізналися, що у всіх людей – різна вартість виконання робіт. Двоє мешканців також розповіли, що їм пропонували «домовитися», аби знизити вартість.

    «Я розмовляла з головним інженером, вирішила розібратися, звідки така сума. Тоді він сказав, що я можу не платити повну вартість, а заплатити лише 700 гривень», – обурюється Надія.

    Іще один чоловік на цій вулиці каже, що мусив спершу платити 21 тисячу гривень, потім перерахували на дев’ять тисяч, в результаті чоловік заплатив вже шість та мешканці і це вважають завищеною вартістю.

    Андрій Струк, керівник Івано-Франківського відділення ПАТ «Івано-Франківськгаз», розповідає, що роботи – необхідні, акт виконаних робіт має підписуватися вже після виконання робіт і про вартість у десятки тисяч не може і йти мови.

    «Минулого року провели обстеження та оцінку технічного стану розподільного газопроводу на вул. Семеренка в м. Івано-Франківськ, якому 59 років та дворових газопроводів-вводів до житлових будинків по даній вулиці. Після детального обстеження прийняли рішення про необхідність заміни старих газових мереж на нові, поліетиленові. Оскільки термін їх експлуатації завершився, і вони є в незадовільному технічному стані»,- пояснює Андрій Струк.

    Сьогодні він особисто зустрівся із жителями цієї вулиці. Російська мова у документі, пояснює – помилка спеціалістів ІТ. Пояснити, чому в кожному кошторисі вказали 410 гривень на УАЗ для робітників, якого на вулиці не бачили та багато інших витрат у кошторисі він на місці також не зміг. Запропонував людям завітати до нього і розбиратися на місці, а стосовно вартості каже: люди мали оплатити після виконання робіт і якщо у кошторисі є зайві пункти – за них не платять.

    Втім, деякі мешканці вже оплатити по кілька тисяч гривень за ремонт газової труби. Включення газу мало відбуватися власне після оплати, але деякі мешканці не витримали – і повернули вентиль самостійно, щоб не мерзнути. Наразі підключення і відключення газу у мешканців відбувається почергово.

    Нагадаємо, НКРЕКП оштрафувала “Івано-Франківськгаз” на 850 тисяч гривень

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!