У Франківську презентували виставку “Глухота не вирок”

  • Днями Івано-Франківську відкрили виставку «Глухота не вирок». До неї увійшли 46 світлин дітей із порушенням слуху. Виставка триватиме до 12 березня.

    Донечці Богдани Римарук уже 7 років. Півтора із них – дівчинка з кохлеарним імплантом, пише “Суспільне”.

    “Дуже задоволені, що ми зробили цю операцію, тому що наша дитина чує. Вона дуже змінилася від того часу. Проходимо реабілітацію, все робимо для того, щоб навчити її розмовляти. У нас, крім того, ще дитячий церебральний параліч, і те, що наша Анничка почула, це дуже багато означає”, – каже Римарук.

    Володі Білану – 3,5 роки. Те, що дитина не реагує на звуки, батьки помітили, коли хлопчику був рік. Спочатку йому поставили третю-четверту стадію приглухуватості, пізніше – глухоту. Минулого року Володя отримав кохлеарний імплант.

    “28 жовтня 2019-го року нам поклали цей процесор, і поки пройшло тільки чотири місяці, а ми бачимо результат. Дитина чує, дитина відгукується, дитина почала говорити, розвивається як звичайна дитина”, – каже мама хлопчика із порушеннями слуху Зоряна Білан.

    В Україні операцію із вживляння кохлеарного імпланта роблять від шести місяців, говорить сурдопедагог та аудіолог з Києва Ніна Шепеленко. За три роки вона працювала приблизно з 50-ма дітьми з Івано-Франківщини, які його отримали. За її словами, якщо прооперувати дитину після п’яти років – вона ризикує не отримати такий розвиток мовлення, як у звичайних дітей. Але у будь-якому випадку головне, каже лікарка, – подальша робота з ними.

     “Якщо дитина не навчена розрізняти спів пташки, і коли ллється вода в крані, то вона потім не може зосередитися на мові і їй дуже важко вже відрізнити мовленнєвий знак від немовленнєвого. Дитина чує все, вона розуміє, що вона чує і завдання батьків. Я працюю одну годину, 25 годин на добу повинна працювати мама”, – зазначає Шепеленко.

    На фотовиставці представлено тільки частину дітей із вадами слуху, пояснює голова громадської організації “Глухота не вирок” Ольга Заставна.

    “У центрі реабілітації дітей з порушенням мови та слуху, що знаходиться в обласній дитячій клінічній лікарні, є 560 пацієнтів з порушенням слуху. З них – 96 дітей є носіями кохлеарного імпланту, 11 дітей очікує на операцію. Часто їх називають “електронними дітьми”. Насправді це не так, – це діти майбутнього, – ми хочемо вам це сказати”, – каже Заставна.

    До теми: В Івано-Франківську хочуть створити сенсорний інклюзивний дитячий простір

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!