Старт продажів в інтернеті: як вибрати майданчик і як з ним працювати?

  • Сучасна ситуація на ринку змушує оффлайн-продажі активно переміщатися в інтернет або, принаймні, вести онлайн-торгівлю паралельно. А тим, хто тільки збирається відкрити власний бізнес з продажу товарів, і зовсім радять стартувати саме з інтернет-торгівлі. Продавати можна різними способами: за допомогою соціальних мереж, маркетплейсів як Shafa.ua і подібні, або відкривши власний інтернет-магазин. Але найоптимальнішим варіантом для початку будуть саме майданчики з продажу в інтернеті і дошки оголошень. Як же вибрати маркетплейс і як з ним працювати?

    Що таке маркетплейс і як його вибирати?

    За своєю суттю, це — майданчик для того, щоб кожен бажаючий міг розмістити на ньому свої оголошення про продаж тих чи інших товарів. Майданчики бувають різні, з багатьма категоріями товарів або присвячені певній товарній категорії. За даними статистики, з кожним роком популярність маркетплейсів тільки зростає, так як вони мають безліч переваг:


    •  безкоштовне            розміщення оголошень або мінімальна     комісія;
                 
    • велика аудиторія відвідувачів і висока      кількість переглядів;
                 
    • конкретна цільова аудиторія, якщо вибрати   спеціалізований майданчик;
                 
    • зручна навігація як для продавця, так і для          покупця.

    Але є певні критерії вибору маркетплейсу, які обов’язково потрібно враховувати, плануючи почати свої продажі через інтернет.

    1.            
       Наявність     тієї категорії товарів в каталозі, які            ви плануєте продавати.
                 
    2. Велика           кількість зареєстрованих користувачів     і високе число переглядів, наявність        цього майданчика на першій сторінці      пошукових систем за популярними           запитами.
                 
    3. Для     старту бізнесу рекомендується обирати майданчики з мінімальною комісією за     продані товари або з повною її відсутністю.
                 
    4. Звертайте      увагу на ліміт по кількості оголошень        або по часу їх розміщення.
                 
    5. Платні            послуги з підняття оголошень і реклами: потрібно враховувати їх вартість.

    Як працювати на маркетплейсі?

    Початок продажів на інтернет-майданчиках, подібних Shafa.ua і іншим, зовсім простий. Потрібно зареєструватися, тобто, створити власний акаунт. Тепер, залежно від вимог майданчику, ви можете розмістити певну (або не лімітовану) кількість оголошень на порталі. Оголошення повинно відповідати таким критеріям:


    •  привертаючий          увагу заголовок: повинен виділяти ваш     товар з усієї маси, особливо якщо на             інтернет-майданчику безліч подібних,      повинен бути оптимальної довжини з        ключовими словами і 1-2 емоційними   епітетами;
                 
    • якісні фото: теж можуть виділити ваше оголошення зі списку схожих, повинні бути в хорошій             якості, можливо, з фільтрами, чим більше            фото дає розмістити маркетплейс, тим             краще;
                 
    • грамотний опис: достатньої довжини, без орфографічних    помилок, з усією необхідною і докладною    інформацією — вказуйте параметри         товару, стан і причину продажу, згадуйте             про наявні нюанси;
                 
    • вкажіть варіанти оплати і доставки, чим більше,   тим краще: сьогодні є безліч перевізників,             і в різних містах людям зручно       користуватися різними;
                 
    • вкажіть ваші контакти: номер телефону, електронну        пошту, месенджери — чим їх більше, тим     більше відгуків ви отримаєте.

    Далі необхідно буде тільки дочекатися закінчення модерації ваших оголошень, після чого вони з’являться на сайті. Модератори можуть «загорнути» оголошення, якщо там фото, зроблені не вами особисто, а взяті з інтернету, а також з деяких інших причин. Зазвичай всі можливі причини, за якими оголошення не розміщується, описані на сайті маркетплейсу. Їх варто вивчити заздалегідь перед виставленням товарів на продаж.

    Щоб підвищити продажі на маркетплейсі, необхідно періодично міняти текст оголошень, оновлювати їх, щоб вони піднімалися вгору списку. Якщо ви не хочете морочитися цим, варто скористатися платними послугами сайту: рекламою і просуванням ваших оголошень. Як правило, вони не надто дорого коштують, тому для успішного старту це варто використовувати.

    Якщо товар довго не продається, спробуйте знизити ціну, вказавши в заголовку, що ціна знижена. На багатьох майданчиках відразу ж видно, коли продавець знижує ціну: стара ціна перекреслена, замість неї проставлена ​​нова. Так покупці бачать, що на товар запропонована знижка. Заохотити покупців можна також акціями на кшталт «купіть дві речі, третю отримаєте в подарунок» або подарунками до покупок.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!