На Прикарпатті для випускників профучилищ хочуть організувати навчальні курси

  • 28 березня у конференц-залі Івано-Франківської торгово-промислової палати відбувся круглий стіл, спрямований на розвиток комунікації між релокованим бізнесом та місцевими владою та громадами.

    Про це йдеться на сторінці Палати.

    В круглому столі, який відбувся у форматі відкритого діалогу, окрім представників релокованих підприємств, взяли участь депутати місцевих рад, представники обласної та місцевої влади, служби зайнятості, податкової служби, експерти.

    Заходу передувало онлайн-опитування, в якому представники релокованого бізнесу розповіли про свої проблеми.

    В круглому столі взяли участь представники релокованих підприємств в галузях приладобудування та машинобудування, виробництва харчів та легкої промисловості, приватних дитячих садків та торгівлі, юридичних і психологічних послуг та інші.

    Серед багатьох проблем учасники виділили три загальні головні:

    • проблеми з площами під виробництва;
    • блокування податкових накладних;
    • відсутність кваліфікованих працівників.

    Керівник одного з приладобудівних підприємств, яке релокувалося з Харкова, розповів:

    «Блокування податкових відшкодувань – це жах, ми на межі життя і смерті. Нам ніколи раніше за всі роки роботи не блокували податкові накладні, а з жовтня нам заблокували всі податкові накладні. Ми вкладаємо кошти, закупляємо сировину, платимо зарплати, кошти на податковому рахунку є, але вони заблоковані. Це не лише проблема релокованих підприємств, а й всіх. В релокованих можливо це більш загострена проблема, вони більш обмежені в ресурсах і діях».

    Щодо питання оренди площ для виробництв учасники круглого столу запропонували місцевим владам провести аудит площ, зокрема тих, які є в комунальній власності, щоб всі, хто їх потребує, змогли ними скористатися.

    Проблема кваліфікованих кадрів

  • Підприємець з Харкова Вікторія Іванова розповіла, що багато випускників професійних училищ, які випускають швей, вже на старших курсах мають контракти і запрошення від закордонних фірм. Крім того, вони не завжди готові одразу ж приступити до роботи, оскільки не навчені працювати на сучасному обладнанні.

    В зв’язку з цим вже під час обговорення виникла ідея створити за грантові кошти від служби зайнятості (про такі та інші грантові програми, розповіла заступниця Івано-Франківського обласного центру зайнятості Ольга Шевчук) кількамісячні професійні навчальні курси з різних спеціальностей.

    І це лише кілька з багатьох прикладів, що засвідчили ефективність круглого столу.

    Після завершення круглого столу підприємці мали можливість індивідуально поставити питання та поспілкуватися з представниками влади та експертами.

    Проєкт з підтримки релокованого бізнесу реалізується Івано-Франківською ТПП за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE).

    Читайте також: МОК хоче допустити Росію і Білорусь до Олімпійських ігор, але з жорсткішими умовами

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!