Час вилазити із шанця

  • Риторика лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка з наближенням президентських виборів стає жорсткішою: він різко критикує своїх майбутніх суперників Віктора Януковича і, особливо, Юлію Тимошенко та обіцяє радикальним політичним силам «український Нюрнберг».

    Риторика лідера «Фронту змін» Арсенія Яценюка з наближенням президентських виборів стає жорсткішою: він різко критикує своїх майбутніх суперників Віктора Януковича і, особливо, Юлію Тимошенко та обіцяє радикальним політичним силам «український Нюрнберг».

    «Ми попали в ситуацію, коли Тимошенко і Янукович фактично хотіли вкрасти країну. Програш у президентській кампанії для них міг бути компенсований тільки одним – ввійти в конституційну змову, переписати Конституцію під себе, відтермінувати всі вибори, обрати в українському парламенті „кнопочного” президента… Сплутали Конституцію з статутом закритого акціонерного товариства», – такими словами розпочав Арсеній Яценюк прес-конференцію в Івано-Франківську минулої п’ятниці. 
    Лідер «Фронту змін» заявив, що «ми готуємося, звичайно, до перемоги у президентській кампанії», і першими кроками нового президента назвав такі: в конституційний спосіб прийняти рішення про розпуск парламенту та зуміти домовитись з іншими політичними силами, щоб сформувати нову коаліцію і уряд. «Тут без домовленостей нічого не вийде, – пояснив він. – Все одно доведеться домовлятися, тому що це мільйони людей, які віддали свої голоси за ту чи іншу партію. І це треба усвідомлювати. Але не домовлятися у форматі, в який нас завели: біло-голубі чи помаранчеві… Хочу взяти резинку і стерти цю лінію, яку по Дніпру зробили».
    З ким буде домовлятися у випадку виграшу, Яценюк наразі не сказав, але найбільше критичних стріл випустив в Юлію Тимошенко. І за вже згадану «конституційну змову», і за «неконтрольовану емісію», яка здатна «похоронити економіку», і за газовий контракт з Росією, який заводить у неплатоспроможність не тільки НАК „Нафтогаз України”, але й всю Україну.
    Також пан Яценюк не уникав коментувати дражливі теми, які зринають в кожній виборчій кампанії, розколюючи Україну. Навіть пообіцяв влаштувати тим радикальним силам, які будуть сіяти міжнаціональне протистояння, «український Нюрнберг». «Мене вражає позиція, коли Україна – європейська держава – піднімає національне питання. Я буду боротися за кожного росіянина, єврея, поляка, німця, який є українським громадянином», – запевнив він.
    Арсеній Петрович заявив, що, як і його батьки, він є українцем, а за конфесією – греко-католиком, але нікого не збирається змушувати говорити українською мовою. Лише зробить все для того, щоб «ознакою поганого тону було те, що ти не розмовляєш українською». Він пообіцяв, що забезпечить гарантії дотримання конституційних прав громадян, які спілкуються іншою мовою, але при цьому наголосив, що «ніякої дискусії щодо внесення змін до української Конституції щодо другої державної мови не може бути».
    Щодо зовнішньополітичного вектора, то, на думку лідера «Фронту змін», нам треба мати нормальні, прагматичні і прогнозовані добросусідські стосунки з Росією, але при цьому визначити, що наша кінцева мета – членство в Євросоюзі. Також він сказав, що розуміє всі складності, які є в Україні з приводу вступу до НАТО, і саме тому вніс, як голова парламенту, постанову, що була проголосована: ми вступимо в Альянс на підставі рішення всеукраїнського референдуму.
    Відповідаючи на запитання про визнання ОУН-УПА, Арсеній Яценюк запевнив, що глибоко поважає всіх українських патріотів, які боролися за визволення України з різних сторін. Але зауважив, що 20 мільйонів українців знають правду про це, а 26 мільйонів не знають. «Якщо б я хотів стати президентом Західної України, – сказав він, – то я б це питання лінійно вирішив. Що робити з 26-ма мільйонами, які знаходилися під пропагандою? Вони повинні дізнатися правду. Дайте мені час, я вирішу це питання».

  • Тарас ТКАЧУК

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!