«АртПоле»: автентика в сучасних формах

  • З 8 по 12 липня на Івано-Франківщині пройде фестиваль етнічної музики “АртПоле 2014”, який раніше називався “Шешори”. Торік минуло 10 років з того часу, коли він вперше відбувся у карпатському селі Шешори. За свою історію фестиваль неодноразово змінював прописку, поки не оселився в селі Уніж Городенківського району, що на березі мальовничого Дністровського каньйону.

    Наступного тижня впродовж п’яти днів там відбуватиметься Міжнародна творча лабораторія «ARTPOLE.IF». Це арт-об’єкти і перформанси, майстер-класи, дитяча програма, документальне кіно, відеопоезія та інтерактивні лекції, дискусії просто неба, новий проект від Юрія Андруховича і «Karbido», ніч музики за участю багатьох гуртів. У лабораторії беруть участь митці з України, Польщі, Великобританії, Туреччини, Білорусі та інших країн. Навіть чекають австралійську команду «Wild Marmelade».

    «Кордони – лінії. Лінії розмежовують простір. Лінії сполучають точки в просторі. Точки і лінії утворюють орнаменти. Геометрія межує з мистецтвом. Твій рух у просторі – шлях, лінія, означена відбитком твоїх слідів. Кордони і орнаменти – тема «АртПоля» цьогоріч», – заявляють організатори фестивалю. 

    Відеопоезія і документальне кіно

    Особливо актуальним організаторам бачиться документальне кіно, адже «реальність іноді видається більшою за мистецтво – і не лише в глибинності сенсів, але й у художніх проявах». Саме тому «АртПоле 2014» має як ніколи насичену відеопрограму. До неї увійшли найкращі стрічки цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA» (9-10 липня) та кіно громадянського протесту «#ВАВИЛОН’13» (11 липня). Режисери, які продовжують неупереджено фіксувати події в нашій країні, обіцяють приїхати в Уніж і представити свої стрічки безпосередньо.

    Також у програмі – найцікавіші роботи від міжнародного проекту «F.I.V.E. feelings». Бачити, чути, відчувати запах, смак, дотик – саме ці прості почуття намагаються візуалізувати відеохудожники з різних країн світу.

    Конкурс відеопоезії «CYCLOP» працює і з почуттями, і з відео, і з текстом, зокрема поетичним. Автор і координатор цього проекту Поліна Городиська каже: «Головна принада відеопоезії якраз у тому, що вона – зажди на перехресті (жанрів, сенсів, дефініцій) і завжди поза межами (географічними та політичними, мовними та умовними)».

    Дискусії

    Події останнього року поставили низку світоглядних питань, на які кожен шукає відповіді як особистість, митець, громадянин. Дискусії на «ARTPOLE.IF» покликані допомогти поділитися набутим досвідом і спробувати скласти цілісну картину з позицій історії, культурології, мистецтва. Заплановано дискусії, присвячені Донбасу (9 липня) та Криму (10 липня), учасники яких митці, журналісти, громадські діячі, які свідомо виїхали або залишилися в цих регіонах. 11 липня відбудеться презентація незалежних культурно-мистецьких ініціатив з різних міст України.

    Дитяча програма

    Під захистом справжнього індіанського тіпі на Великій Галявині розгорнуться майстерні для дітей різного віку. Зокрема, зі старого трикотажу учасники майстерні плестимуть підставки під горнятка й цілі килими – скільки вистачить одягу і фантазії. Також вони будуть вчитися плести гачком квіти, які в останній день поєднають у спільне панно. Тут же їх очікують і циркові розваги: уроки пантоміми, сценічної пластики та жонглювання, що розвивають моторику, координацію і вестибулярний апарат.

    Для дітей (4-10 років) працюватиме акустична майстерня казки «Велике Вухо», яка озвучуватиме казкові історії Дзвінки Матіяш. За допомогою паперу і фольги, склянок, тарілок, глечиків і тазів, шишок і горіхів, що здатні дзижчати-фурчати-сюрчати, малі знаходитимуть в звуках, «як бджоли будують щільники, як тріпотять крильця метеликів у повітрі та тупотять лапки комах, що бігають по воді, як чистять дзьоби горобці і як ворушаться вуса в кота, котрий підкрадається до горобців».

    Майстер-класи

    «Дорога до персонального звуку» – майстер-клас співачки Уляни  Горбачевської, передбачає віднайдення у кожному з нас першозвуку, своєрідного, як відбиток пальців, який дає колосальний імпульс для творення, будячи приспані зони в тілі і карбуючи дух. Уроки танцювальної імпровізації, які проводитиме Оксана Могилко, одночасно будуть відвідувати діти і дорослі. Поєднавши «дорослі» знання та вміння танцювати з відвертою емоційністю дітей, учасники створять власний простір, у якому буде місце гумору та грі.

    «Паприкалаба» – In the Hottest/Coldest Wind… Багаторічний транскордонний проект, що на створених власноруч овочевих інструментах виконує власні ж обробки музичних композицій «Перкалаби», а також інших гуртів, добре відомих відвідувачам «АртПоля». Результат майстерні – особлива артполівська музична геометрія чи, як говорить керівник овочевого оркестру Бен Коуп, «овочеметрія». Цей оригінальний музичний гурток відкритий для всіх, хто отримує задоволення від процесу колективного творення і прагне створювати музику у співавторстві з природою.

    Кераміка. Вже традиційно з техніками роботи з глиною, зокрема на гончарному крузі, знайомитиме одесит Михайло Плужник. З його допомогою можна буде створити найрізноманітніші речі – від японського чайного посуду до авторських іграшок. Також у програмі – один з найвиразніших кримськотатарських керамістів Рустем Скібін – його роботи, прикрашені яскравим розписом на основі кримськотатарської вишивки, відомі далеко за межами України. Рустем не лише проводитиме практичні заняття, а й розповість про семантику кримськотатарського орнаменту, про кераміку в побуті та архітектурі кримських татар.

    Також у програмі – блокнотна майстерня, де учасники виготовлятимуть неповторні блокноти практично з нуля, та майстерня ціанотипії, де кілька технологій старовинного способу монохромного друку будуть об’єднані задля створення незабутніх фотокарток і панно для «АртПоля». Упродовж трьох ночей функціонуватиме імпровізаційно-шумова лабораторія, до якої може долучитися кожен.

    Перформанс

    По чотири години протягом трьох днів триватиме перформанс «Ніжність-війна-метаморфози-тиша» донецького проекту «That Black». Він поєднає в собі в певній послідовності скрипку, електронні барабани, спонтанний танець та суфійське кружляння. «Це моя спроба осмислення, прийняття й гармонізації подій, які відбуваються зараз в моїй країні, в моєму місті. Все розглядається як фаза нескінченних коливань між початковими полярними станами, що витискають й породжують один одного в загальному потоці буття. Спроба поєднати все, що відбувається, в цілісність, дати можливість побачити, зрозуміти й знайти себе між цими протилежними полюсами. Усвідомити життя ззовні й всередині як рух у просторі мандали – давнього символу цілісності», – анонсує свій проект «That Black».

    Крім того, дії чи об’єкти в просторі представлятимуть Мирослав Вайда, Жанна Кадирова, Віталій Кохан, Анатолій Белов, Ярема Стецик, Микола Джичка і Сергій Григорян.

     

    Андрухович і «Karbido»

    11 липня проект «ATLAS ESTREMO» представлятимуть Юрій Андрухович і польський гурт «Karbido». «Звільняючись від естетики построку чи поєднання поезії з електронікою, як це було в попередніх проектах, автори звертаються до звукової експресії простих музичних форм. Енергія одиничних нот і виконання «тут і зараз» набуває форми чистої імпровізації з джазово-панковим характером. Юрій Андрухович підтримує цю гру, виокремлюючи з власної прози слова й речення на кшталт поетичного колажу. «ATLAS ESTREMO» – це спроба досягти межі власних вигадок і досвідів, де повсякденні схеми і звички гинуть, а виявляється НОВЕ…», – розповідають про проект організатори.

    Музика

    12 липня – День музики. На сцені виступлять колективи з Польщі, Туреччини, України.

    Польський музичний проект під назвою «AKSAK BALKAN TRIO» присвячений музиці південно-східної Європи. У ньому беруть участь Марія Натансон (скрипка, спів) – за відгуками преси, найяскравіший голос польської world-music-сцени, Пьотр Майчина (бузукі, лютня, гітара) і Роберт Бжезовский (контрабас). За словами учасників проекту, їхня музика увібрала сонячні звуки з-над Егейського моря, меланхолійні ноти передмість Бухареста, запальні пісні портових районів Салонік та вогнисті циганські ритми.

    Українське «МАРК ТОКАР ТРІО», у складі якого джазовий контрабасист світового рівня, перший український музикант, що грав на престижному «Chicago Jazz Festival», Марк Токар та представники молодого покоління українських джазових музикантів – саксофоніст Михайло Балог та барабанщик Ігор Гнидин. «Музика нашого тріо – це сміливе поєднання української традиції з сучасною імпровізацією, – каже Марк Токар. – Так само і «АртПоле» звертається до автентичної культури у сучасних формах, тому наш проект цілком вписується в загальну концепцію».

    Наступним учасником є гурт з Туреччини «MAVIGIZ». Музиканти грають на старовинних турецьких інструментах. Це баглама, що з древніх часів супроводжувала мандрівних поетів, та особливої конструкції флейта – кавал. Вони звучать у поєднанні з гітарою, і, відповідно, турецька музична традиція поєднується з сучасними запозиченнями: тріо виконує і народні пісні, яким вже декілька сотень років, і новітні твори.

    Український дует «DUODUO» Олени Єременко з відомого львівського гурту «Бурдон» та Мартіна Няги грає західноєвропейську музику – часом із бароковим, а часом зі скандинавським забарвленням. Серед інструментів – скрипка, віолончель, а також середньовічний морахарпа, який зараз трапляється хіба у Швеції. На «АртПолі» до дуету долучиться також Любко Маріаш (перкусія).

     

    Практична інформація

    Найближчі до фестивалю великі міста – Івано-Франківськ (57 км) і Тернопіль (100 км). Трансфери з Івано-Франківська відправлятимуться з залізничного вокзалу, вартість – 30 грн. в один бік (контактні телефони – 050 434 2455 і 096 648 5438, Володимир). Вартість трансферу з Тернополя – 75 грн. в один бік, 140 грн. в обидва боки (контактний телефон – 097 966 5234, Андрій).

    Проживання – в наметовому містечку, розташованому в яблуневому саду на березі Дністра. На території є туалети та душі, а також питна вода. Звертаємо вашу увагу на те, що перебування у наметовому містечку можливе лише за наявності спеціального браслета, на який обмінюється квиток. Також можна поселитися у місцевих жителів. На «ARTPOLE.IF» працюватиме власна кухня, «панську» каву готуватиме «Коза-Бар» з Тернополя.

              Підготував Влад ТРЕБУНЯ

     

    Проект відбувається за підтримки Польського інституту в Києві, Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA», міжнародного конкурсу відеопоезії «CYCLOP», концертної агенції «Перекрёсток», мистецької агенції «Наш формат» та мистецького об’єднання «Дзиґа».
    Інформаційні партнери: 
    «Український тиждень»«Галицький кореспондент» і книгарня «Є».
    Спеціальні партнери: 
    «Світлиця Мулярова» (Івано-Франківськ) і «Коза-Бар» (Тернопіль).

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!