Павло Андрусяк: У нас є з ким і з чим іти на вибори

  • Впродовж останнього року слово «вибори» увійшло в побутове життя практично кожного громадянина. По телевізору, радіо, на вулицях, у парламенті тільки те і роблять, що говорять про вибори – Президента, дострокові парламентські. Наші політики зробили все для того, аби суспільство почало хворіти на виборчу лихоманку. А з березня 2009 року країна пережила вже п’ять місцевих позачергових виборів – 15 березня, 3 і 24 травня, 14 і 21 червня.

    І саме місцеві вибори є найголовнішими для суспільства, вони показують реальну картину вподобань виборців краще за всі соціологічні опитування, які здебільшого замовляються певними політичними силами для підвищення свого рейтингу.
    Але сьогодні є необхідність висловити позицію стосовно всіх видів виборів, на які найближчим часом очікує країна, та проаналізувати реальний стан справ.

    Місцеві вибори

    На позачергових місцевих виборах ми побачили один кричущий факт. Всі потужні політичні сили, можливо, надто амбіційні у своїх планах, практично ігнорують місцевий рівень. Хоча для пересічного громадянина, який хоче вести нормальний побут, мати задовільні умови життя, значно важливіше, хто буде мером його міста, сільським головою чи депутатами місцевої ради. Адже саме ці люди вирішують питання ЖКГ, ремонту доріг, безробіття чи благоустрою. Цим реально живуть люди, а не захмарними розмовами про НАТО, ЄС, добросусідство з Росією чи другу державну мову.

    І тут, на місці, ми дійсно можемо побачити, кому люди довіряють безпеку та стабільність свого життя. Єдиний Центр отримав найбільший відсоток по Україні з-поміж інших політичних сил на місцевих виборах. 25% голосів виборців на противагу 10%, які отримала ПР, 8,5%, які отримав БЮТ, 4% – НУНС та «Наша Україна», 6% – Народна партія, 0% – КПУ.
    В Івано-Франківській області єдиноцентристи стали головами трьох сільських рад – Марківська (Коломийський район), Хотимирська (Тлумацький район), Княжолуцька (Долинський район). Також до Княжолуцької сільської ради пройшло чотири депутати на виборах 15 березня.

    Загалом, по Україні результати Єдиного Центру на місцевих виборах поступаються лише результатам позапартійних кандидатів, які отримали 42% голосів виборців. Хоча на виборах 14 червня представники Єдиного Центру отримали більшу підтримку громадян, аніж позапартійні кандидати.

    Єдиний Центр може констатувати постійній ріст підтримки з боку українців. Так, на перших позачергових виборах 15 березня ми набрали близько 18% голосів, а вже в червні під час двох місцевих виборів – 60% і 47% голосів. А це свідчить про підвищення довіри громадян до нашої політичної сили. Тому що ми не займаємось голим популізмом, не беремо участі у політичних чварах, говоримо правду та пропонуємо реальні виходи із кризових ситуацій, які мають місце і в економіці, і в політиці, і в соціальній та культурній сферах.

    У всьому світі політичні сили «ростуть» знизу і догори. Тому що, лише проявивши себе добрими господарниками на місцевому рівні, можна показати людям, на що ми здатні, і тоді нам повірять, що ми здатні на більше. В Україні ж чомусь політичні сили діють навпаки. Побудова партії йде від лідера, який, в свою чергу, зацікавлений у масштабних виборчих проектах – парламентських та президентських. Останні місцеві вибори стали тому яскравим доказом. Але і відповідну оцінку від людей отримали наші політичні гіганти.

    Щодо президентської кампанії

    Вона чи не найбільше хвилює український політикум, особливо основних претендентів на крісло Президента та їхні політичні сили. Вже йшлось і про можливість обрання Президента в парламенті, і про скорочення виборчої кампанії. І всюди основним аргументом виступала економічна криза. Наші можновладці прикриваються кризою, але нічого не роблять для її вирішення. Прем’єр-міністр займається розгортанням структури БЮТу. Тим самим займатимуться і лідери інших політичних сил, які бачать себе кандидатами у Президенти. Навіть якщо передвиборчу кампанію скоротять до тижня, в країні нічого не зміниться. Тому що з того часу, як Тимошенко стала прем’єр-міністром, наша держава щодня живе у режимі президентської кампанії.

    Нас чекають три місяці політичних баталій, а життя країни буде й далі паралізоване. Про підняття економіки будуть говорити лише у форматі виборчих обіцянок. А реально вирішенням фінансових та соціальних питань ніхто займатись не буде. Всі будуть зайняті розробкою виборчих технологій та своєю перемогою на виборах.

    Позиція Єдиного Центру полягає в тому, що всім політикам – і Януковичу, і Тимошенко, і Яценюку – варто негайно повернутись до роботи. Хоча б до офіційного старту передвиборчої кампанії. Не можна країну, яка перебуває у глибокій економічній кризі, коли немає чим платити за газ, а фінансова система потребує негайної реанімації, передчасно втягувати у виборчу боротьбу. І ми подамо приклад – позицію Єдиного Центру щодо нашої участі у президентських виборах буде озвучено після 16 вересня – офіційної дати старту виборчої кампанії.

    Країні потрібне повне перезавантаження влади

    Ще 5 лютого 2009 року Єдиний Центр запропонував свій «План оновлення країни», в якому йшлось про необхідність запровадження відкритих списків на виборах, проведення одночасно і президентських, і парламентських виборів та прийняття нової редакції Конституції України.

    Як ми бачимо, зараз практично всі політичні сили схиляються до такого плану. Але ніхто не робить нічого реально. Слова наших політиків, що вже стало звичним для України, не підкріплюються діями. Єдиний Центр вважає, що вже давно настав час для реальних рішень. Всі соціологічні опитування показують, що суспільство втратило довіру до нинішньої влади, тому її необхідно змінити.

    Провівши одночасно і парламентські, і президентські вибори, ми отримаємо повне перезавантаження влади – нового Президента, новий парламент і новий уряд. Президент повинен опиратись на більшість у парламенті. Таке рішення було б чесним стосовно наших громадян, які сьогодні розчарувались у тих, кому довірили владу.

    Але щоб нові вибори не перетворились в чергове шоу, окозамилювання виборцям та маніпулювання законами, необхідно провести їх за новим виборчим законодавством. Єдиний Центр зареєстрував у Верховній Раді проект Виборчого кодексу, який впорядкує, внесе чіткість та ясність до виборчого законодавства, а також пропонує проводити вибори за відкритими списками, щоб під «спідницею» лідера до рад не увійшли непрофесіонали, а люди знали, кого конкретно вони обирають і до кого конкретно потім зможуть звернутись із запитаннями.

    Голова Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру
    Павло Андрусяк

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!