Інвалід став рабом

  • В Івано-Франківську розслідується кримінальна справа, порушена за використання рабської праці.

    Як повідомили в ЦГЗ УМВСУ в Івано-Франківській області, наприкінці липня за матеріалами відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, було порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 149 Кримінального кодексу України (здійснення стосовно людини будь-якої незаконної угоди, пов’язаної з її переміщенням через державний кордон України для подальшої експлуатації її праці). В експлуатації чужої праці правоохоронці звинуватили громадянина Молдови, який проживав в одному зі спальних мікрорайонів Івано-Франківська. Свого часу він привіз до свого помешкання в обласному центрі Прикарпаття громадянина Росії, котрий кілька років перед тим став калікою внаслідок нещасного випадку. Слідство припускає, що молдаванин фактично викрав 30-річного інваліда з російського спецінтернату. Згодом з метою власної наживи викрадач примушував цілком залежного від нього каліку жебракувати на вулицях Івано-Франківська. Водії, що затримувалися на перехрестях при в’їзді до міста, мабуть, пам’ятають цього погано вдягнутого молодого ще чоловіка без ніг та руки, який випрошував гроші, сидячи в інвалідному візку посеред дороги.

    Через жалість до каліки водії щедро давали прохачеві, за «зміну» йому вдавалося зібрати щонайменше тисячу гривень. Траплялося, що сума пожертв сягала й двох з половиною тисяч. Утім, з цих грошей каліці не діставалося абсолютно нічого. Усе, на що він міг сподіватися, – дах над головою та дуже скромне харчування. Коли ж від гіркого життя він наважувався обурюватися, то міг отримати й стусанів. Тим часом «рабовласник» жив, як мовиться, без зайвих турбот. Отриманих від інваліда коштів вистачало не лише для власних потреб, а й на утримання всієї його сім’ї.

    Зараз підозрюваний перебуває під арештом. За скоєний ним злочин чинним законодавством передбачено позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. До речі, коли працівники міліції викрили злочинний «бізнес на милосерді», виявилося, що інваліда-росіянина розшукували на його батьківщині як зниклого безвісти. Інформацію про нього прикарпатські міліціонери вже надіслали російським колегам.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!