Суд: перевантаження

  • “Правосуддя в нашій державі під загрозою. Об’єми надходжень справ до судів неадекватні тим засобам, які є в їхньому розпорядженні, щоб ці справи розглянути якісно і вчасно”, – сказав під час прес-конференції голова ради суддів Івано-Франківської області, голова Івано-Франківського міського суду Андрій Малєєв.

    За минулий рік до Івано-Франківського міського суду надійшло на розгляд 12 700 справ. Цього року тільки за перше півріччя франківські судді уже отримали для розгляду понад 13 тисяч справ. За прогнозами голови Івано-Франківського міського суду Андрія Малєєва, до кінця року навантаження на суд буде вдвічі більшим, ніж торік. При цьому кількісний склад Франківскього суду зовсім не змінився.

    “Роботи щороку додається, проте кількість наших працівників не міняється, – сказав голова суду. – На сьогодні на Івано-Франківський суд припадає третина від усіх справ, які розглядаються в області, а займається цим всього 16 суддів. До прикладу, аналогічну кількість роботи в Тернополі виконує 26 працівників. Чому така диспропорція? Ми задаємо таке запитання органам державної влади, але відповіді не отримуємо”.

    Минулого року франківським суддям вдалося розглянути 96 відсотків усіх справ, які надходили на розгляд. Цього року цей показник буде значно меншим. Тобто далеко не всі громадяни, чиї права так чи інакше були порушені, зможуть добитися правосуддя через перевантаження суддів.

    А позови, з якими нині звертаються до суду, є дуже актуальними для більшості людей і часто стосуються державних соціальних гарантій. Скажімо, молоді матері, які народили дитину, не можуть отримати належної їм грошової допомоги і звертаються в суд. А державні органи, які мали б здійснювати такі виплати, часом навмисне затягують розгляд таких справ або виконання судових рішень, які найчастіше виносяться на користь позивачів. “В інтернеті навіть з’явилися типові касаційні скарги та заперечення проти позову щодо стягнення недоплаченої суми одноразової грошової допомоги з рекомендаціями, як затягнути розгляд справи”, – повідомив Андрій Малєєв.

    Судді також зауважують не тільки збільшення загальної кількості справ, які надходять на розгляд, але й відзначають зміни у структурі надходжень. Зокрема, після запровадження недавніх змін до законодавства, які понизили мінімальну суму крадіжки, за яку настає кримінальна відповідальність, до 60 гривень, суддям доведеться більше і довше морочитися нехай із дрібним, але все-таки криміналом. Уже незабаром голова Івано-Франківського міського суду Андрій Малєєв прогнозує збільшення кількості кримінальних справ у суді у півтора-два рази.

    Терентій СОРОКА

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!