Кредитні канікули чи «самоволка»?

  • Івано-Франківські антиколектори пропонують позичальникам влаштувати собі кредитні канікули й бойкотувати «антирейтингові» банки. Банкіри застерігають: «самоволка» обійдеться втричі дорожче.

     

    Минулого четверга, 17 вересня, керівник Юридично-охоронної антиколекторної компанії “Ваша Надія” Федір Олексюк розповів, як позичальники можуть боротися з особливо нав’язливими й жадібними банкірами. За його словами, громадяни можуть самовільно влаштувати собі «кредитні канікули», оскільки 99,9% кредитних угод в Україні складені з порушенням вітчизняного законодавства. Позичальнику варто лише оскаржити договір у суді і намагатися затягти розгляд. Якщо пощастить, можна й виграти справу, а поки триває тяганина – сплачувати доведеться лише тіло кредиту. Це й будуть кредитні канікули.

    Федір Олексюк також оприлюднив складений «Вашою надією» антирейтинг банків. До нього потрапили фінустанови, які найбільше допікають позичальникам, користуються послугами колекторських фірм, піднімають ставки за кредитами тощо. Очолив цей антирейтинг «ПриватБанк», до списку потрапили «Дельта-банк», «ПлюсБанк», «Акцент-банк», «Альфа-банк». Федір Олексюк закликав громадян бойкотувати ці банки, а за кредитними угодами розраховуватися через нотаріусів.

    Втім, фінансисти застерігають позичальників від таких простих рішень. Юрій Друк, керівник Івано-Франківської філії «УкрЕксімБанку», до якого франківські антиколектори, до речі, претензій не мають, вважає поради Олексюка «банальним популізмом і самопіаром». «На перший погляд, «Ваша надія» має рацію, справді, з вітчизняною судовою системою тягнути справу 2 роки цілком реально. Але, повірте, в системних банках кредитні угоди складали справжні фахівці, і в 99% випадків, та навіть 100%, позичальники суди програють. І тоді заплатити доведеться значно більше – приблизно втричі. І відсотки, і тіло кредиту, і штрафи, і пені, які будуть нараховані за час судової тяганини й самовільних канікул. Заяви цих антиколекторів – це не просто піар, це шкідливий, небезпечний піар».

    Думку Юрія Друка поділяє й голова правління «антирейтингового» «ПлюсБанку» Андрій Рязанцев. «Я спокійно ставлюся до заяв з боку цієї фірми, це не перший випадок. Наскільки мені відомо, ці антиколектори самі є проблемними позичальниками. Тому, по-перше, такі заяви, як на мене, – лише спроба, прикриваючись шляхетними намірами, уникнути виконання власних зобов’язань. А по-друге, це просто самопіар, який призведе тільки до того, що позичальники, які йому повірять, ризикують лише ускладнити власне становище. Бо якщо позичальник просто відмовляється платити, банк нараховує і відсотки, і пені, судовий позов не зупиняє цього. Поки тягнуться такі «кредитні канікули», банк рахує, а в кінці кінців суд визнає правочинність угоди, і тоді позичальнику доведеться за канікули заплатити ще більше.

    Я завжди стояв на іншій позиції – за порозуміння між банком і позичальником. Так, в «ПлюсБанку» лише по готівкових кредитах діє 4 програми лояльності, ми пропонуємо реструктуризацію автокредитів, перевалютування, зрештою, 3-5-місячні кредитні канікули. Банки самі зацікавлені в тому, щоб клієнт відновив платоспроможність, і готові йти на компроміс. А ця фірма може тільки зашкодити громадянам. Прикро, що заради власної вигоди і самореклами дехто готовий втягнути людей у біду», – зазначив Андрій Рязанцев.

    А. С.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    2 thoughts on “Кредитні канікули чи «самоволка»?

    1. Федір нагло та безприцидентно обманює свох клієнтів Він неодноразово заявляв що консультація надається безкоштовно але в договорі який складається з клієнтами зВашою Надією йдеться про надання консультативної інформації так защо люди платять 2500 грн. незрозуміло якщо консультація безкоштовна???

    2. Федір Олексюк – злодій-рабовласник, бо він з низкою юристів, яких запрошував на роботу, бо сам профан, не розрахувався.

    Comments are closed.