Заручник власного здоров’я

  • Якщо їжа не стане вашими ліками,

    то ліки стануть вашою їжею.

    Гіппократ

    Сьогодні тридцятисемирічний яремчанець Максим Криворучко з жахом згадує перші 20 років свого життя. Власне, у цей період він перехворів на багато хвороб, чимало з яких нечасто вражають молодий організм. Шпиталь для юнака став першим домом. Щодня ліки доводилося їсти жменями, а від уколів на тілі не залишалося живого місця.

    У 21 рік Максим зрозумів: треба щось кардинально змінювати, інакше він приречений на подальше пігулково-лікарняне існування. Та ще й медики «тішили» прогнозами, мовляв, отримаєш інвалідність і все буде «добре». Він вирішив не здаватися і почав вести здоровий спосіб життя: загартовуватися, активно займатися спортом та вживати здорову їжу. З часом зрозумів, що для повноцінного здорового життя не вистачає чистого повітря й води. Це й підштовхнуло Максима покинути рідний Львів і переїхати до Яремче. Тут він придбав земельну ділянку та збудував будинок на вершині мальовничого пагорба в урочищі Багрівець.

    Кращого дитинства й ворогу не побажаєш

    «Простіше назвати хвороби, на які я не перехворів, ніж перераховувати перенесені мною болячки», – сумно посміхається Максим. Хоча тоді йому було не до сміху. У юності хворів на туберкульоз. На щастя, сьогодні про цю важку недугу нагадує тільки невеличкий рубець на легенях. Лікував нирки, печінку, шлунок… Свого часу у нього навіть діагностували захворювання головного мозку. Він збився з ліку, перераховуючи кількість перенесених локальних запальних процесів та вірусних інфекцій.

    З чим пов’язані всі ці болячки, він так і не знає. Адже лікарі особливо не намагалися знайти причини постійних недуг, а тільки поставили перед фактом: необхідна інтенсивна терапія. «Після певного етапу лікування медики мені порадили обмежити фізичні навантаження, – розповідає чоловік. – Заборонили навіть вживати газовану воду, мовляв, може не витримати печінка».

    Сире — корисніше

    Після таких «фахових» лікарських настанов Максим зрозумів, що з традиційною медициною йому не по дорозі. Розпочав ознайомлюватися з принципами здорового способу життя. Перепробував чимало різних методів, але найбільше йому підійшло сироїдство*. «Здорове харчування впроваджував поступово. Спочатку відмовився від м’яса, молочних продуктів… Майже два роки, як вживаю тільки сирі продукти, тобто повністю відмовився від печеного, вареного, тушкованого», – розповідає чоловік. Хоча зізнається, що спочатку і сам дивувався, як можна прожити без м’яса. Згодом пересвідчився, що можна, і не лише без м’яса. На підтвердження дієвості та ефективності власної філософії харчування Максим наводить доволі простий приклад. «Усі погоджуються, що в сирій морквині набагато більше вітамінів, ніж у вареній, – міркує він. – Тоді для чого термічно обробляти овочі та фрукти?»

    Дотримуючись певних канонів сироїдства, сироїдом себе не вважає. «Це своєрідне клеймо, яке вимагає дотримання чітких правил, – вважає прихильник здорового харчування. – Скоріше належу до категорії людей, які вживають видову їжу**».

    Помідор, перець, огірок – фрукти!

    Основа Максимового харчового раціону — овочі та фрукти. Найцікавіше, що його класифікація не збігається із традиційною. Адже фруктами він вважає всі дари природи, що містять насіння. Себто помідори, перець, огірки, на його думку, – це фрукти. Майже не вживає картоплі та буряка і пояснює це просто: «Я їх не люблю».

    Окрім великого різноманіття фруктів та овочів, особливе місце в його раціоні займає зелень. Крім традиційних зелених культур, полюбляє їсти подорожник, кульбабу, кропиву. До вживаних ним продуктів також входять салати та пророщені гречка, чечевиця, пшениця, льон. Любить і різноманітні коктейлі.

    Максим зранку взагалі не їсть, п’є тільки джерельну воду. До речі, яремчанську воду передає батькам навіть до Львова. Традиційний обід – салати, пророщені заготівки. Вечеряє фруктами. Впродовж дня ще може з’їсти меду. Відверто кажучи, денний продуктовий набір, а точніше, його обмеженість, вражає, але Максим переконує, що йому цього цілком достатньо для повноцінного життя і доброго самопочуття. «Необхідно навчитися прислухатися до свого організму, – роз’яснює вегетаріанець. – Якщо він потребуватиме копчених овочів, то я, не задумуючись, їх їстиму».

    Теплиця як альтернатива купованим продуктам

    Ідея облаштувати теплицю виникла одразу, як тільки Максим зрозумів, що за власні гроші він не зможе придбати якісних продуктів. «Якщо ти лінуєшся виростити власну добротну продукцію, тоді й не варто розраховувати, що це хтось зробить за тебе», — зауважує він.

    Під час проектування теплиці зупинився на винаході українського фізика Олександра Іванова — сонячному вегетарії. Цей метод учений випробував ще в 50-их роках минулого століття. Однією із найвагоміших переваг вегетарію є ощадність, інакше кажучи, немає необхідності використовувати додаткові джерела теплопостачання. Щоправда, такий спосіб вирощування рослин у закритому просторі вимагає розміщення теплиці на південному схилі.

    У кінці осені минулого року Максим Криворучко завершив зведення власної теплиці. Завіз чорнозем та облаштував «теплі» грядки, температура яких не падає нижче п’яти градусів Цельсія. Цього вдається досягнути за рахунок процесів ґрунтового гноїння, активності земляних черв’яків,  мікроорганізмів та бактерій. «Ці всі організми працюють в симбіозі, підтримуючи відповідну температуру ґрунтів,— ділиться науковими даними Максим. — Власне, у таких грядках рослини набагато скоріше дозрівають і краще захищені від перепаду температур повітря».

    Городник розповідає, що для якісного і швидкого росту рослин потрібен вуглекислий газ. Цього можна досягнути, не провітрюючи теплицю. Але існує інша проблема: у непровітрюваних приміщеннях зростає вологість, яка стає хорошим каталізатором для росту хвороботворних бактерій та плісняви. І це питання вдалося вирішити за рахунок методу сонячного вегетарію. «Під грядками я розмістив труби з отворами, – ділиться власним досвідом Максим. – У кінці цих труб потрапляє гаряче повітря із теплиці, яке у ґрунті охолоджуються і конденсується. Вода виходить через отвори у землю, де й зволожує корені рослин». Допомагають зменшенню вологості і чотири невеличкі вентилятори, які «шкідливу» вологу з повітря переганяють у ґрунт. Рівень кисню у закритій теплиці вдається отримувати за рахунок фотосинтезу.

    Цього року взимку у морозяні дні, коли на вулиці було мінус 10-15 градусів, у теплиці на південному схилі вдалося досягати температури повітря 41 градус, а ґрунту – 19 градусів.  Вологість у приміщенні коливається у межах 60-80%. Влітку сонця буде забагато, тож Максим планує накидати на теплицю спеціальну сітку, яка захищатиме рослини від надлишку сонячного проміння.

    Зараз у власній теплиці Максим вирощує редиску, цибулю, петрушку, кріп. В імпровізованому міні-парничку чекають пересадки у «великий» ґрунт кавун, диня, різні сорти помідорів і огірків, базилік… У планах яремчанського експериментатора вирощувати такі екзотичні рослини, як банани, лимони й ананаси. Хоча для цього на зимовий період доведеться встановити додаткове джерело теплопостачання. Зі слів Максима, для його теплиці площею 40 кв.м  вистачить одного калорифера потужністю 3 кВт.

    Для удобрення ґрунту використовує маленькі гілки, солому і листя дерев. Органічні відходи тварин, себто гній, взагалі не застосовує, адже він потребує довготривалого перепрівання. Окрім того, у гної містяться яйця різних гельмінтів.

    Переїзд у Яремче

    Тому, що Максим не хворіє впродовж уже 16 років, завдячує власним радикальним і комплексним заходам. Ідеться не тільки про здорове харчування, а й про рухливий спосіб життя, чисту воду, повітря і позитивне мислення. Розуміючи, що досягнути цього у великому місті не вдасться, він наважується переїхати на постійне проживання до екологічно чистих і спокійних Карпат. «Я зробив для себе важливий вибір: або я житиму здоровим, щасливим серед природи, або мене очікує міське суєтне життя із постійним заробітком, який витрачатиму на ліки», — охарактеризував чоловік власні перспективи. Не можна сказати, що в Яремчі він відмовився від усіх благ цивілізації. Навпаки, тут він звів сучасний будинок та котедж. Активно займається туристичним бізнесом, їздить автомобілем…

    Рецепт успіху

    Максим визнає, що туристичний бізнес забирає багато часу та енергії. Але він ніколи не скаржиться, а, навпаки, всі труднощі сприймає як належне. У вільний від домашніх клопотів час практикує мандрівки горами, купається в гірській річці, збирає гриби, ягоди, лікувальні трави, багато читає та активно вивчає англійську. Цієї весни планує посадити фруктовий сад.

    Загалом, колишній львів’янин вважає себе щасливою людиною, адже цілком задоволений стилем життя, який обрав для себе у горах. «Коли живеш серед прекрасної природи, щодня зустрічаєш сонце, чуєш спів пташок та шум гірських потоків, це дуже позитивно позначається на людському організмі, якому стають байдужими різноманітні віруси та болячки», – ділиться власним рецептом прекрасного самопочуття Максим Криворучко.


    *Сироїди – так називають людей, які їдять усе тільки сирим, у первозданному вигляді.

    **Видова їжа – одна з теорій здорового харчування.

     

    Олег ДЗЕМ’ЮК

     

    Читайте також:

    Вчитися ніколи не пізно

    Посланець миру

    Соняшниковий мед – це ліки, а бджоли – лікарі!

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!