Держава пішла в жебри

  • Наприкінці минулого тижня кабмін перевершив самого себе у вигадуванні способів, як перекласти власні обов’язки на плечі й кишені пересічних українців.

     

    Змінами до низки постанов уряд дозволив використовувати благодійні внески громадян на виплати зарплат працівникам бюджетних установ – закладів медицини, культури, освіти тощо. Про це негайно сповістив в. о. міністра фінансів Ігор Уманський: «Ці гроші тепер можуть бути використані для виконання статутних цілей, зокрема, виплати зарплат».

    При цьому він пояснив, що благодійні кошти можуть використовуватися для цих цілей лише з відома тих, хто робить ці благодійні внески.

    В який саме спосіб громадяни мали б давати згоду на використання їхніх внесків для виплат зарплат, не зрозуміло. Зате можна було б не сумніватися, що більшість населення миттєво перетворилася б на щедрих «благодійників» і «меценатів», замість уряду забезпечуючи зарплату вчителям і лікарям.

    Експерти оцінили урядову ініціативу як фактичну легалізацію поборів. Неконституційною визнав ініціативу кабміну і КСУ. Однак, сам факт таких намагань свідчить про серйозні труднощі з фінансуванням бюджетної сфери і неспроможність урядовців вирішити проблему.

    Коментар:

    Роман Ткач, народний депутат УкраїниРоман Ткач, народний депутат України:

    Як людина, що 20 років пропрацювала на керівних посадах у виконавчій владі, я виступаю категорично проти цього. Держава повинна забезпечувати заробітною платою своїх управлінців та працівників бюджетної сфери саме з бюджету, а не з будь-яких інших джерел, тим більше не з кишень звичайних громадян.

    Боюся, що в українському виконанні виплата зарплат бюджетникам з благодійних внесків перетвориться просто на узаконену корупцію.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!