У Франківську журі обрало найкращі проекти пам’ятного знаку Небесної сотні (ФОТО)

  • В Івано-Франківську 30 квітня відбулося засідання конкурсної комісії з розгляду проектів знаку “Стіна пам’яті Небесної сотні”.

    Журі вибрало чотири найкращі роботи молодих архітекторів та скульпторів. Це проекти під номерами 2, 5, 12 та 16. 

    Про це “Галицькому кореспонденту” повідомила начальниця відділу дизайну архітектурного середовища та благоустрою міста Департаменту містобудування й архітектури Світлана Лосюк. 

    У ескізній роботі скульптор Ігор Семак зобразив знесиленого майданівця, який падає, але його підтримує ангел. Свій ескіз митець робив на основі фотокартки київського Майдану, на якій зображений молодий хлопець, що йде проти вогню. За словами архітектора, який створював цю скульптуру, він перетворив вогонь у абстракцію. Скульптура повинна бути з сірого, чорного та червоного граніту. Також окремо автор виділив постамент під лампадки та квіти. 

    Франківський архітектор Максим Гах створив абстрактну форму, яка створює специфічний настрій. Пам’ятний знак –  у вигляді крила як символу неба, свободи, польоту. 

    Гах пропонує використати для знаку нержавіючу сталь, яка, на його думку, створить ефект небесності. Також архітектор замінив основу на  білий шліфований бетон. Заввишки знак має бути 5 м, завширшки – 11 м. Також виділено тумбу для квітів та свічок, яка вночі підсвічуватиметься. 

    Володимир Семків представив інсталяцію з нержавіючої сталі, що зображає силуети героїв Небесної сотні в повний зріст. “Кожен, хто підійде до стіни, зможе ніби подивитися собі в очі й запитати себе, чи не намарно загинули герої”, – зауважив Володимир Семків. 

    Останньою комісія обрала роботу архітектора Світлани Кос. Композиція називається “До сонця”. Вона символізує біле і чорне як світлу дорогу на темному тлі, рух до світла, із зображенням птахів та будинків. За проектом,
    робота буде з мармуру, чорного базальту та бронзи.

    До всіх проектів є зауваження і пропозиції, тому роботи до 30 травня будуть виставлені у Бастіоні – на огляд мешканців міста. А вже 10 червня відбудеться фінальний етап відбору, до цього часу автори мають врахувати зауваження. Журі обиратиме між чотирма проектами. 

    №5

    №12

    №16

    30.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!