Український шлях реформ

  • Сьогодні звідусіль українські громадяни чують про реформи. При цьому вони можуть спостерігати, як нова влада активно взялася до їх розробки і втілення в життя. У багатьох виникає цілком нормальне питання: що принесуть реформи Президента Януковича і чи дійсно вони потрібні Україні?

    Відповідь тут однозначна – реформи конче необхідні нашій державі, оскільки подальше зволікання з модернізацією може призвести до катастрофічних наслідків. Україна і так вже втратила забагато часу. Тому курс, обраний Президентом Віктором Януковичем, на проведення глибоких реформ – це реальний шанс для нашої держави посісти гідне місце серед держав світу.

    Звітуючи перед українським народом про результати перших 100 днів перебування при владі, Президент України офіційно заявив, що перший етап реформ розпочато. Що ж планується зробити в найближчі півроку новою українською владою?

    Головне – це розробка і прийняття відповідного законодавства, яке має стати твердою основою практичного втілення політичних та економічних реформ в Україні. І тут Президент вже зробив декілька важливих кроків.

    Так, Верховною Радою нещодавно було прийнято в першому читанні Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». На думку багатьох експертів та аналітиків, цей законопроект має остаточно утвердити політичну стабільність і кардинально змінити весь політичний ландшафт в Україні, додати внутрішній та зовнішній політиці передбачуваності та прогнозованості.

    Одним із головних пріоритетів, що визначають національні інтереси України, прописаних в законі, є такий – забезпечення розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, гарантування вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України. Затвердження цього національного пріоритету стало можливим завдяки політичній волі Президента України. У Віктора Януковича вистачило і здорового глузду, і принциповості щодо питання державної мови, попри незадоволення багатьох членів його команди. Президент дав чітко зрозуміти всім, що при ньому державною мовою України буде виключно українська.

    Окрім засад внутрішньої і зовнішньої політики, планується ухвалити Бюджетний кодекс, вже схвалений Кабінетом міністрів. Нова редакція Бюджетного кодексу передбачає значну децентралізацію в управлінні державними фінансами. Уряд вперше за багато років планує передати вісім загальнодержавних податків і зборів на місцевий рівень. Крім того, проект Бюджетного кодексу закріплює за місцевими бюджетами право отримувати 25% від податку на прибуток. До того ж цей фінансовий ресурс буде пропорційно перерозподілено між бюджетами всіх рівнів – від обласного і районного аж до сільського і селищного. Новий Бюджетний кодекс передбачає стимулювання місцевих органів влади для максимального заохочення підприємницької діяльності на місцях.

    Також до кінця 2010 року передбачається розробка й прийняття законів «Про державний борг», «Про Фонд майбутніх поколінь», «Про державні закупівлі», що визначить конкурентні процедури держзакупівель та унеможливить корупційну практику в цій сфері. Планується оптимізація кількості державних цільових і бюджетних програм.

    Президент України сьогодні зацікавлений у побудові цивілізованих європейських відносин. Це стосується як внутрішньої політики, так і зовнішньої. Розпочаті Главою держави реформи повинні вивести Україну з тієї ями, в якій вона опинилась через бездіяльність попередньої влади. Проте розгляд і прийняття потрібних законів – процес непростий. У своєму прагненні провести модернізацію України Глава держави може зіткнутися з позицією частини народних депутатів, які ставлять свої власні амбіції вище від інтересів і добробуту народу. Тому тільки політична воля і наполегливість Президента України можуть подолати егоїзм народних обранців та втілити в життя задумане.

    Роман САВЧУК

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    One thought on “Український шлях реформ

    1. КГ/АМ

      Ромчику, язик не втомився підлизувати? 

    Comments are closed.