Україна – не Росія

  • Які в Україні патріоти? Соціологи з’ясували особливості патріотизму українців і його відмінності від патріотизму росіян.

    Більшість українців (76%), як і росіян (84%), вважають себе патріотами своєї країни. Однак, згідно з результатами опитування соціологічної групи «Рейтинг», в Україні вдвічі більше респондентів, ніж серед росіян, так і не змогли визначитися з відповіддю на питання «Як би Ви себе охарактеризували – як патріота своєї країни чи ні?»

    У Росії назвали себе патріотами передовсім москвичі і петербуржці. В Україні – жителі Центру, Півночі і Заходу. Лише кожен десятий з опитаних визнав, що не почуває патріотизму до своєї країни. В Україні це мешканці Донбасу, в Росії – жителі малих міст і містечок. Цікаво, що українські селяни патріотичніші, ніж городяни. Патріотів більше поміж людей старшого віку, ніж в молодіжному середовищі.

    Головним предметом гордості за країну в українців є мала вітчизна – місце, де вони народилися і виросли (33%), а також край, в якому живуть (31%). Росіяни найбільше пишаються історичним минулим (47%). Серед українців таких удвічі менше (25%).

    Росіяни значно частіше пишаються своєю літературою і мистецтвом (17% супроти 9% українців), а також військовою потугою своєї країни (16% супроти 3% українців). Натомість українці більше, ніж росіяни, гордяться великими людьми своєї нації (28% проти 22% росіян), рідною державою (25% проти 19%), духовними якостями свого народу (17% проти 13%).

    Також українці пишаються своєю працьовитістю та вмінням господарювати (21% серед українців проти 6% росіян), національними піснями, святами й традиціями (20% проти 12%), вірою та релігією свого народу (17% проти 9%).

    Лише для 9% українців і 9% росіян предметом гордості за свою країну є її прапор, герб і гімн. Для 12% українців і 11% росіян – перемоги спортсменів. Для 14% українців і 10% росіян – могили предків і пам’ять про них.

    Український патріотизм має помітні регіональні особливості. Для мешканців Півдня України головним приводом гордості за країну є місце народження. Працьовитість і вміння господарювати є предметом гордості передовсім для мешканців Центральної України. Для мешканців Західної України особливим предметом гордості є мова народу. Духовні якості свого народу як привід для гордості відзначали, здебільшого, жителі Сходу України. Для мешканців Донбасу особливим предметом гордості за країну є перемоги спортсменів своєї країни.

    Крім того, жителі Донбасу, Півдня і Сходу України частіше за інших в якості предмета гордості за Україну відзначали її історичне минуле. Мешканці Центру України – великих діячів нації. Заходу України – релігію.

    На переконання 45% українців і 48% росіян, справжній патріотизм виявляється у повазі до традицій. Для 46% росіян і лише 36% українців – у міцній родині й вихованні дітей.

    Разом з тим для 22% українців і лише 14% росіян патріотизм проявляється у голосуванні на виборах за патріотичні партії і політиків, для 18% українців і лише 9% росіян – в участі у патріотичних організаціях, для 14% українців і лише 10% росіян – у критиці недоліків у своїй державі. Крім того, 29% українців і 26% росіян бачать прояв істинного патріотизму в результативній роботі за фахом, 22% українців і 19% росіян – у святкуванні історичних подій.

    57% українців і 58% росіян ідентифікують себе передовсім як громадяни своєї держави. Варто зазначити, що згідно з даними ВЦИОМ, за два останніх роки частка росіян, що ідентифікують себе як громадяни Росії, знизилася з 70% до 58%.

    Натомість з 2006 року в Росії зростає частка респондентів, які відповіли на запитання «Хто я такий?» словом «людина» (з 24 до 30%). 26% українців також ідентифікували себе словом «людина».

    Слід зазначити, що приблизно 70% мешканців Західної та Центральної України і лише 44% Півдня і Донбасу ідентифікують себе як громадяни України. 38% мешканців Заходу, 36% Півночі України і лише 12% мешканців Півдня та 14% Донбасу ідентифікують себе через національну належність.

    Цікаво, що 15% росіян і лише 8% українців вважають себе радянськими людьми. В Україні так вважають перш за все жителі Півдня (14%). 7% росіян і 6% українців визначають себе як представників певної професійної групи. 5% росіян і 6% українців визначають себе за релігійними переконаннями, 6% росіян і 4% українців вважають себе космополітами (або громадянами світу), 2% росіян і 5% українців – європейцями.

    Реліз підготовлений на основі результатів досліджень, проведених Соціологічною групою «Рейтинг» (Україна) у вересні 2010 р. (опитано 2000 респондентів, похибка не перевищує 3%) і ВЦИОМ (Росія) у червні 2010 р. (опитано 1600 респондентів, похибка не перевищує 3,4%).

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!