45 років з теплом до людей

  • Підприємству «Івано-Франківськтеплокомуненерго» виповнюється 45

    У долі кожної людини є знакові особистості, які мають беззаперечний вплив на її долю. У долі кожного підприємства такими знаковими людьми є, як правило, його керівники.

    Коли народжується дитина, батьки усвідомлюють, що віднині вони відповідають за те, якого громадянина виховають і чим корисний він буде суспільству. Тому роблять все можливе, щоб виховати гідну людину.

    Так само робота підприємства залежить від перших керівників: яку долю напрацюють вони для свого «підопічного». При створенні підприємства його керівництво заздалегідь вибудовує стратегію дій, щоб їхня «дитина» зайняла гідну нішу у суспільному розвитку.

    Підприємству «Івано-Франківськтеплокомуненерго» пощастило – його керівником 1 лютого 1966 року став Олександр Маковійчук, який взяв під свою опіку 19 дрібних котелень загальною потужністю 24 Гкал/год. та протяжністю теплових мереж 14,8 км., утворивши об’єднання квартальних котелень м. Івано-Франківськ.

    Підприємство зростало за рахунок приймання на свій баланс котелень, центральних теплових пунктів, бойлерних та теплових мереж від різних установ, закладів і підприємств міста, проведення їх реконструкції і будівництва нових об’єктів у зв’язку із збільшенням житлового фонду. Одночасно виводилися з експлуатації дрібні нерентабельні котельні. Протягом перших трьох років роботи підприємства на всіх котлах було встановлено автоматизовану систему безпеки і регулювання. На базі телесистеми “Вітер” було диспетчеризовано 10 котелень, які й донині працюють без персоналу обслуговування.

    У 1979 році об’єднання котелень міста Івано-Франківськ увійшло, як головне підприємство, до складу новоствореного обласного виробничого об’єднання “Івано-Франківськтеплокомуненерго” і для належної роботи об’єднання усіх структурних одиниць області були створені відповідні цехи та служби: цех централізованого ремонту устаткування, виробнича й метрологічна лабораторія, цех електрообладнання та інші структурні підрозділи.

    У 1985 році зі складу обласного об’єднання відділилось державне міське підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. А у червні 1988 року підприємство очолив Богдан Чухній. За його керівництва “Івано-Франківськтеплокомуненерго” першим у системі комунальної теплоенергетики України здійснило перехід на розрахунки з населенням за послуги підприємства із застосуванням двоставкового тарифу; визначило тариф на гарячу воду, який стимулював встановлення населенням за власні кошти лічильників обсягу споживання гарячої води (на 1 січня 2008 року 86,1 % споживачів гарячої води встановили такі лічильники); перейшло на розрахунки з населенням за фактичним обсягом спожитої протягом оплачуваного місяця теплової енергії, в результаті чого зникла потреба у проведенні перерахунку з населенням після закінчення опалювального сезону.

    У складних умовах переходу економіки до ринкових відносин підприємство, крім основної діяльності (виробництва теплової енергії), проводить на замовлення населення і юридичних осіб перевірку водяних лічильників, пуско-налагоджувальні і монтажні роботи теплових установок, виготовляє ковані вироби та надає інші послуги.

    Котельня в селі Крихівці, яка працює на біопаливі

    За останні півтора десятиліття підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго” стало одним з провідних серед теплопостачальних підприємств України, що неодноразово відзначено Державним комітетом житлово-комунального господарства України, Міжгалузевою асоціацією з розвитку систем теплопостачання “Укртеплокомуненерго”, Інститутом рейтингових досліджень Асамблеї ділових кіл України та іншими українськими і закордонними громадськими організаціями.

    У серпні 2003 року підприємство очолив Арсентій Блащук. Пріоритетним напрямком розвитку підприємства стала робота щодо зменшення залежності від зовнішніх постачальників енергоресурсів.

    У вересні 2004 року було введено в експлуатацію першу в Івано-Франківській області когенераційну установку електричною потужністю 1 МВт (1,2 МВт теплової потужності) в котельні на вулиці Федьковича, 91а, яка також забезпечила цілодобово теплом обласну клінічну лікарню.

    Когенераційна установка в котельні на вул. Індустріальній

    У 2008 році встановлено другу когенераційну установку електричною потужністю 1,4 МВт (1,7 МВт теплової потужності) в котельні по вул. Індустріальна, 34а. Її експлуатація поряд із виробництвом електроенергії покращила подачу гарячої води споживачам центральної частини міста. Собівартість електроенергії, яку виробляє когенераційна установка, дешевша, ніж електрична енергія, яку теплокомуненерго купує у зовнішніх постачальників.

    Підприємство активно впроваджує новітні технології. Зокрема, встановлює котли, які працюють на біопаливі.

    У 2009 році ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» дістало згоду на отримання кредиту від ЄБРР у сумі 11,7 млн. євро та 5 млн. шведських крон. Кредитні кошти, в першу чергу, будуть спрямовані на реконструкцію мереж та на підтримку енергозберігальних технологій і модернізацію котелень.

    21 липня 2009 року призначено нового директора ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” – Ігоря Прокопіва. З його приходом на підприємство воно отримує «друге дихання». Молодий та ініціативний керівник, якого знають як ефективного антикризового менеджера, продовжив добрі традиції господарювання своїх попередників, активно впроваджував новітні технології, вів пошук нових ефективних методів спілкування зі споживачами. Йому вдалося за короткий термін завоювати авторитет колег та покращити імідж підприємства у населення Івано-Франківська.

    Пріоритетним напрямом роботи підприємства стали заходи з енергозбереження та використання альтернативних джерел енергії.

    Зокрема, вже багато років заміна зношених теплових мереж проводиться з використанням попередньо ізольованих труб, а в останні роки при монтажі циркуляційних ліній гарячого водопостачання застосовують поліпропіленові труби, що значно збільшує їх надійність і довговічність.

    Для використання відходів деревини та її переробки в тріску підприємством закуплено установку, укомплектовану рубальною машиною. Таке обладнання дозволяє подрібнювати деревину, яка раніше спалювалася в результаті проведення санітарної та профілактичної вирубки дерев у нашому місті, а зараз стала основним видом палива, яке використовується на котельні на вулиці Юності.

    Ряд центральних теплових пунктів переведено на роботу без баків-акумуляторів, за рахунок чого скорочується споживання електричної енергії на 35 % на цих об’єктах. Замінено 21 котел старих конструкцій на сучасні високоефективні котли. Планується замінити енергоємні котлоагрегати із значним споживанням електричної енергії на більш енергоощадні, подові пальники в котлах типу ТВГ, КВГ – на більш економні типу СНГ.

    За рахунок впровадження в експлуатацію трьох когенераційних установок підприємство в основному забезпечило себе власною дешевою електричною енергією. Цю роботу з впроваджування когенераційних установок заплановано продовжити.

    5 жовтня 2010 року чергова сесія Івано-Франківської міської ради затвердила нову схему теплопостачання міста на 2011-2020 рр. Серед пріоритетних завдань – встановлення автоматизованих індивідуальних теплових пунктів з місцевим приготуванням гарячого водопостачання в будівлях споживачів, заміна теплових мереж з використанням попередньо теплоізольованих трубопроводів, реконструкція кількох котелень міста з переведенням їх на використання відновлювальних видів палива, встановлення теплових насосів, електрокотлів та сонячних колекторів, оптимальне поєднання централізованих та автономних систем теплопостачання.

    Сьогодні «Івано-Франківськтеплокомуненерго» налічує у своєму складі 37 котелень, в яких експлуатуються 160 котлів загальною потужністю 680 Гкал на год. Також на балансі підприємства перебуває 150 км теплових мереж. Централізованим опаленням у місті користуються мешканці майже 43 тисяч квартир, опалювальна площа яких складає 1,8 млн. кв. м, та 1 тис. 768 об’єктів соціального і виробничого призначення.

    Проте тепловики уміють не лише працювати, а й відпочивати. У 1997 році на підприємстві створено футбольний клуб “Тепловик”. Про спортивні досягнення цього клубу свідчать чисельні нагороди, грамоти та, що найважливіше, кілька тисяч постійних вболівальників. За останнє п’ятиріччя “Тепловик” є найстабільнішою командою обласних змагань.

    Саме підтримка адміністрацією підприємства розвитку футболу та залучення до цього виду спорту якнайбільше людей стала основою успіхів «Тепловика». У цьому спортивному колективі велику увагу приділяють підготовці власного резерву – тут тренуються кілька груп юних футболістів.

    Такі досягнення цього колективу були б неможливі без відповідної матеріальної бази. У 2000 році підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго” взяло під свою “опіку” найстаріший стадіон міста “Гірка”, який за останні роки істотно змінив своє обличчя: тут є відмінної якості трав’яний покрив стадіону, електронне табло, накриття центральної трибуни, на якій встановлені пластикові сидіння. Стадіон після його реконструкції став улюбленим місцем відпочинку для мешканців Івано-Франківська.

    А ще на підприємстві з числа його працівників було створено хор української народної пісні «Чорнобривці». Першим керівником колективу був Михайло Савка. З 2008 року керівником колективу став Сергій Лубковський, концертмейстером – Андрій Дейчаківський. Хор виконує як народні твори, так і твори класичної та духовної музики. Високопрофесійне їх звучання зачаровує слухача. Високі оцінки співу «Чорнобривців» підтверджують і його перемоги на конкурсах, зокрема його відзначення на Всеукраїнському фестивалі аматорського мистецтва профспілок та духовних фестинах «Від Різдва до Великодня».

    Ось так живе 45-річне підприємство «Івано-Франківськтеплокомуненерго», на якому працює близько тисячі фахівців. Перебуваючи у віці зрілої людини, воно може з гордістю оглянутися у минуле та з упевненістю дивитися у майбутнє. Сьогодні основне багатство цього підприємства – згуртований, високопрофесійний колектив, який несе тепло людям, незважаючи на холодні вітри змін та труднощі, зумовлені економічною кризою.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!

    One thought on “45 років з теплом до людей

    1. Івано-Франківську, у котельні по вул Довга 68 A / Карпатська, 6 /Українська 8 працює КОГЕНЕРАЦІЙНА установка, яка СПАЛЮЄ ДОРОГИЙ РОСІЙСЬКИЙ ГАЗ для ВИРОБЛЕННЯ ЕЛЕКТРЕНЕРГІЇ. Це ДИВЕРСІЯ проти народу України. Електроенергію спокійно можна виробляти з вугілля (якого в Україні до схочу), на звичайних електростанціях, або на атомних, ну хоча б на гідро, але НЕ З ДОРОЖЕЗНОГО ГАЗУ за $516 !!! 
      За цю диверсію відповідають “губернатор” Івано-Франківської області М. Вишиванюк, його заступник Р. Гусак, в.о. директора Івано-Франківськтепрокомуненерго Р. Гайда, голова правління ПАТ « Івано-Франківськгаз» І. Прокопів.
      Крім того ця установка цілодобово ШУМИТЬ ЯК ПАРА ТЕПЛОВОЗІВ НА ПОВНОМУ ходу в 10м (!) від найближчого житлового будинку, порушуючи усі санітарні норми по вібраціям та шумовому навантаженню у зоні відпочинку людей.

    Comments are closed.