Загроза переселення

  • Відтепер через протерміновані кредитні платежі українців можуть виселяти з квартир і забороняти їм виїзд за кордон.

    У вівторок, 8 березня, набула чинності нова редакція Закону «Про виконавче провадження», яка значно розширює права виконавчих служб щодо боржників банків. Зокрема, тепер в законі передбачено негайний арешт майна боржника. Тобто якщо боржник прострочив платіж по іпотеці, то у нього спочатку відберуть квартиру, а вже потім будуть з’ясовувати причину.

    Як пояснив радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, закон був прийнятий в інтересах захисту прав кредиторів. Адже частка проблемних кредитів в Україні становить 30-40%. Багато позичальників виявилися заручниками несподіваного стрибка курсу долара з 5,05 грн. до 8 грн. восени 2008 року, причому доходи після кризи суттєво скоротилися.

    «Норми цього закону будуть діяти більше з психологічної точки зору. Суспільство має нарешті зрозуміти: перед тим, як брати кредит, треба подумати, чи «потягнеш» ти його, а у нас можна судитися по кілька років – як в один, так і в інший бік… У Європі, якщо людина бере кредит, у неї і в думках немає, як зробити так, щоб уникнути його повернення, а в Україні ви можете в будь-якій газеті прочитати оголошення на кшталт «Дамо консультації, як не виплачувати кредиту», – прокоментував заступник голови профільного парламентського комітету Станіслав Аржевітін.

    До речі

    Найважливіші зміни в Законі “Про виконавче провадження”

    • Виконавчі служби отримали доступ до всіх електронних баз, що стосуються майна громадян: вони зможуть безкоштовно користуватися даними БТІ, земельного кадастру, МРЕВ, виявляти майно боржника, накладати на нього арешт і продавати за рішенням суду.

    • За спробу впливати на виконавця (погрозу йому) громадянина можуть арештувати. Опір держвиконавцям прирівнюється до опору правоохоронним органам.

    • Якщо за громадянином є борг і кредитор звернувся до суду, його не випустять за кордон навіть у відпустку.

    • Закон обмежує процесуальні права боржника про оскарження виконавчих процедур: якщо рішення суду не на його користь вступило в силу, оскаржити його ніяк не можна.

    • Відкриті торги з реалізації майна відтепер будуть стосуватися тільки рухомого майна, а житло і ділянки будуть реалізовувати через комісію, а не публічно. Наскільки вигідно продадуть арештоване майно, буде залежати тільки від комісіонера.

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!