Греко-католики отримали нового Архіпастиря

  • У неділю, 27 березня, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві відбулася інтронізація новообраного глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука. Виборчий синод УГКЦ обрав нового предстоятеля 24 березня, а вже 25 березня Папа Римський Бенедикт XVI підтвердив і благословив вибір синоду.

    На церемонію інтронізації було запрошено майже тисячу гостей: представників єпархій і екзархатів УГКЦ та інших Східних церков, державної та місцевої влади, громадських і політичних організацій. Всього у головному храмі греко-католиків на лівому березі Дніпра на інтронізацію зібралося понад 5 тисяч вірних та гостей.

    “Сьогодні ми переживаємо весну нашої Церкви, яка у Своєму Воскресінні починає молодіти Духом Святим і усміхатися до світу світлом Христового Євангелія, – звернувся до присутніх з проповіддю Блаженніший Святослав, який сам є одним із наймолодших єпископів у світі. – Сьогодні Христос закликає до відповідальності за Свою Церкву саме нас, молодих. Переймімося нею, цією Церквою-Страдницею, яка силою Свого Воскресіння дивує цілий світ… Приймімо та відважно здійснюймо наше християнське покликання у сучасному світі. І разом зможемо оновити обличчя нашого народу і держави”.

    У вівторок, 29 березня, Блаженніший Святослав дав перше публічне інтерв’ю для вітчизняних ЗМІ. Владика розповів про своє бачення розвитку Греко-Католицької церкви, її взаємодію з іншими українськими церквами, державною владою. За словами Блаженнішого, УГКЦ продовжуватиме закладену його попередником кардиналом Гузарем діяльність. Суть її – “об’єднання Божого люду”. “Дуже важливо, щоб ця єдність, внутрішня єдність нашої Церкви, розбудовувалася. Бо цим ми можемо також і нашу Україну збагатити. А з іншого боку, ця єдність є теж відкрита до інших Церков Київської традиції”, – наголосив Блаженніший Святослав.

    Серед трьох визначальних завдань стратегічного розвитку УГКЦ в найближчому десятилітті – євангелізаційна діяльність, опіка над молоддю, освіта й виховання майбутнього духовенства.

    Серед пріоритетів новообраного глави УГКЦ – надання церкві статусу Патріархату. Вже на першій зустрічі з Папою Блаженніший планує порушити це питання. “З одного боку, панує думка, що Патріярхат треба дати комусь. Але в основі це є не так. Тому що до патріяршої гідності треба дозріти. І ми всі думали, що десь цей час, 20 років після визволення нашої Церкви, був періодом дозрівання. І очевидно, що я представлю Святішому Отцеві певні елементи зрілості нашої Церкви”, – пояснив Блаженніший.

    Спілкування з іншими церквами, за словами владики, УГКЦ будуватиме на засадах діалогу і співпраці. Церква відкрита до контактів і з Московським, і з Київським патріархатами.

    На запитання телеканалу «TVI» про те, як будуть розвиватися взаємини УГКЦ з нинішньою українською владою, Блаженніший відказав: “Я вам хочу відповісти одною фразою. Хтось із вас хотів мені дати тими днями провокативне питання, і запитали мене так: «Як Ви ставитесь до Президента, Блаженніший?» Я відповів у такий спосіб: «Я є громадянином України і маю обов’язок поважати свого Президента. Але з іншого боку, сподіваюсь, надіюсь, хочу бути переконаний, що Президент буде поважати і мене».

    До теми:

    Отець Борис Ґудзяк, ректор Українського католицького університету про обрання єпископа Святослава главою УГКЦ:

    “Вибір Синоду відважний і далекоглядний… Новий Глава і Отець нашої Церкви є відносно молодим, всього лише сорокалітнім. Водночас у нього вже є дуже різноманітний душпастирський, церковно-адміністративний, міжнародний, культурний і навчально-виховний досвід…

    У цих днях пишеться нова сторінка нашої церковної історії. Новий Патріарх приймає відповідальність за мільйони душ у доволі складний час в Україні та світі загалом. Він є тонким антропологом, і нам слід очікувати багатьох проникливих інтуїцій щодо викликів, які стоять перед людиною ХХІ століття. УГКЦ і, зрештою, Вселенська Церква пізнаватиме обдарованого і відданого душпастиря і провідника.

    Блаженніший Святослав потребує підтримки всіх членів Церкви. Якщо кожен з нас на своєму місці братиме відповідальність за своє покликання, за свою ниву, то ми вкладемо свою лепту до плідного проводу нового глави Церкви. Як казав Патріарх Йосиф, „якщо ви будете Великим Народом, то я зможу бути для вас Великим Патріархом”.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!