Інсульт, інфаркт та тромб: у Франківську врятували чоловіка з ускладненнями після коронавірусу

  • Випадків розвитку ускладнень після інфікування Covid-19 безліч. Проте ця історія вражає своєю складністю.

    Пацієнт поступив у терапевтичне відділення №2 ЦМКЛ із підтвердженою коронавірусною інфекцією через декілька днів після хвороби своєї родички (80-річної бабусі), пише “Галицький кореспондент” з посиланням на  КНП “Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради”.

     Перебуваючи в одній лікарні з літньою родичкою, він намагався, насамперед, допомогти їй, адже жінка побоювалась різних міфів про лікування ковідних хворих і відмовлялась від їжі та медикаментів. На жаль, пацієнтка померла, а стан чоловіка погіршився, з’явились ускладнення.

    На фоні коронавірусної хвороби у пацієнта одночасно виник ішемічний інсульт із порушенням мови та слабістю в правій руці і нозі, а також інфаркт міокарда.

     Тромболітичну терапію не вдалося провести через наявність абсолютного протипоказу (виражене зниження здатності крові до згортання у зв’язку з прийомом антикоагулянтів). Враховуючи це, інтервенційні кардіохірурги терміново провели стентування коронарних артерій (лікування інфаркту міокарда) та ангіографію артерій головного мозку для виявлення причини інсульту.

    При артеріографії в лівій внутрішній сонній артерії був виявлений тромб, який звисав з атеросклеротичної бляшки, перекриваючи майже 90 % просвіту артерії. Голівка тромбу при кожній пульсовій хвилі інтенсивно хиталася, що спричиняло вкрай високу загрозу повного перекриття просвіту артерії з розвитком ще одного, значно тяжчого, інсульту.

    Йому провели успішну операцію на сонній артерії: тромбектомія з внутрішньої сонної артерії з її резекцією і редресацією (тромб з внутрішньої сонної артерії видалили, ділянку цієї артерії з атеросклеротичною бляшкою, на якій утворився тромб – висічено, а здорову частину артерії вирівняно і пришито до загальної сонної артерії з повним відновленням кровотоку. Післяопераційний період пройшов без ускладнень з цілковитим відновленням у пацієнта рухів у правій руці і нозі та мови.

  • Загалом для лікування пацієнта задіяли вісім відділень ЦМКЛ.

    “Історія пацієнта може слугувати ілюстрацією можливих ускладнень коронавірусної інфекції та шляхів їх подолання. Ще з самого початку пандемії неврологи і кардіологи центральної міської клінічної лікарні мають справу з гострими розладами мозкового кровообігу та гострим коронарним синдромом, які виникали внаслідок підвищеного ризику тромбоутворення на фоні перенесеного ковіду”, – зазначають у лікарні.

    Нагадаємо, Франківські лікарі врятували молоду, 24-річна дівчину, від ішемічного інсульту, провівши надсучасну операцію.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!