Фото, створене людиною, перемогло на конкурсі для зображень, створених за допомогою ШІ

  • Після того як стало відомо, що автор не використовував ШІ для створення роботи, його дискваліфікували.

    Фотограф Мілес Астрей подав реальну фотографію на конкурс для зображень, створених штучним інтелектом, і виграв змагання. Про це повідомляє ArtNews, пише Суспільне Культура.

    На фото Астрея зображено фламінго з головою, що нібито увігнута в тіло. Робота фотографа отримала перше місце в категорії “Штучний інтелект” у народному голосуванні на премії 1839 Photography Awards. Цього року судді також присудили фотографії Астрея, під назвою F L A M I N G O N E, третє місце в категорії ШІ. Журі було сформовано з представників видання The New York Times, аукціонного дому Christie’s, видавництва Phaidon та інших.

    Відстояти роботу, створену людиною

    На своєму сайті Астрей написав, що свідомо подав свою фотографію, щоб відстояти роботу, яка створена людиною:

    “Зі швидким перетворенням цифрового ландшафту завдяки вмісту, створеному штучним інтелектом, та все більш запеклою дискусією щодо його наслідків для майбутнього контенту та творців — від художників, журналістів, графічних дизайнерів до працівників у різних галузях — я подав цю реальну фотографію до категорії ШІ на премії 1839 Awards, щоб довести, що контент, створений людиною, не втратив своєї актуальності, що природа та її людські інтерпретатори можуть перемогти «машину», а творчість та емоції — це більше ніж просто низка цифр”.
    Фотографію Астрея видалили з сайту конкурсу після перевірки. “Кожна категорія має чіткі критерії, яких повинні дотримуватися учасники, — повідомили організатори конкурсу PetaPixel. — Його подання не відповідало вимогам для категорії зображень, створених ШІ. Ми розуміємо, що це було частиною задуму, але не хочемо позбавляти інших художників можливості на перемогу в категорії ШІ”.

    Астрей все ж вважає цей інцидент перемогою, написавши:

    “Сподіваюся, що здобуття перемоги як у журі, так і в публіки з цією фотографією було не лише моєю перемогою, але й перемогою для багатьох творчих людей. Я не піду так далеко, щоб сказати, що це перемога самої природи, бо у неї є більш важливі справи; хто знає, можливо, ШІ може допомогти їй з цим, обчислюючи моделі зміни клімату та інше”.

    Конкурси мистецтва та фотографії, створених штучним інтелектом, мають неоднозначне сприйняття. У 2023 році художник Борис Елдагсен виграв нагороду Sony World Photography Awards від Всесвітньої організації фотографії за зображення, створене за допомогою ШІ. Після цього Елдагсен відмовився прийняти нагороду, заявивши: “Зображення ШІ та фотографія не повинні змагатися одне з одним за таку нагороду”.

    До теми: Американські медіа подали до суду на розробників штучного інтелекту через порушення авторського права

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!