Світ про нас

  • The New York Times
    „Україна балансує на межі. Громадяни винуватять банки й уряд”. Під таким заголовком американська газета пише про те, що „економічна криза наклалася на недієздатність української влади” і „через чотири роки після Помаранчевої революції у Києві – не такі чисельні, зате значно зліші протести”.

    The New York Times
    „Україна балансує на межі. Громадяни винуватять банки й уряд”. Під таким заголовком американська газета пише про те, що „економічна криза наклалася на недієздатність української влади” і „через чотири роки після Помаранчевої революції у Києві – не такі чисельні, зате значно зліші протести”.
    Металургійні та хімічні заводи – донедавна сила української економіки – звільняють тисячі працівників. Містам відключають опалення чи воду, бо вони не можуть розплатитися. У банках розростаються черги, валюта слабшає, і навіть державний дефолт виглядає цілком можливим.
    Якийсь час Україна вважалася світовим символом нової вільноринкової демократії, що скинула з себе авторитаризм, – і ось вона зависла над прірвою. Несподівані насильницькі протести, що прокотилися по інших містах Східної Європи, схоже, тепер неминучі і тут.
    Крім того, Росія, в якої тісні етнічні та лінгвістичні зв’язки зі Східною та Південною Україною, ймовірно спробує втрутитися у внутрішні справи України. Кремль, до того ж, зможе показувати Україну як приклад того, що стається, коли екс-республіки СРСР беруть собі західну модель вільноринкової демократії.

    The Wall Street Journal

    Скрутна економічна ситуація в Україні може запустити ефект доміно та призвести до зміни геополітичної карти світу! А тому не лише Західна Європа, а й США повинні допомогти країнам Східної Європи вибратися з кризи та уникнути масштабних потрясінь.
    Такий заклик робить американський сенатор-демократ Джон Керрі у статті «Східній Європі потрібна наша допомога», опублікованій минулої п’ятниці. «Якщо західні держави не візьмуться негайно за фінансову кризу, що котиться сніговим валом від Латвії до Угорщини, то є небезпека, що ера перспектив і прогресу в Східній Європі зміниться ерою масштабного безробіття, нестабільності й послаблення впливу та ідеалів, на формування яких ми витратили десятиліття», – пише він.
    Сенатор вказує на реальну небезпеку, яка полягає в тому, що коли кожна країна захищатиме вузько свої інтереси, то кілька стратегічно надзвичайно важливих країн можуть просто вислизнути з виду. Наприклад, страхітлива ситуація в Україні може запустити ефект доміно, не лише дестабілізуючи західноєвропейські банки з великою присутністю на східноєвропейських ринках, а й фактично змінити геополітичну карту.

    The Financial Times
    Під заголовком «У Києві оголосили перемир’я, щоб заручитися підтримкою МВФ», британська ділова газета у понеділок повідомляє, що МВФ привітав готовність керівництва України відкласти суперечки задля здійснення необхідних реформ.
    У надісланому листі до МВФ Президент Віктор Ющенко пообіцяв відкласти убік розбіжності з прем’єр-міністром Юлією Тимошенко та іншими супротивниками і ухвалити програму порятунку. Глава місії МВФ Джейла Пазарбашіоглу на це сказала: «Для всіх, хто знає Україну, – це прогрес».
    Виплата восени 4,5 млрд. доларів з позики МВФ загальним обсягом 16,5 млрд. доларів тимчасово стабілізувала фінансову систему України. Проте МВФ відклав подальші виплати на тлі політичних битв напередодні президентської кампанії.
    Очікується, що місія МВФ невдовзі прибуде до Києва для подальших переговорів. Поновлення співпраці з МВФ відкриє Україні доступ і до інших джерел фінансування, включаючи Світовий банк і Європейський банк реконструкції і розвитку, та стимулюватиме іноземні банки, що контролюють майже половину українського банківського сектора, збільшити підтримку своїх дочірніх компаній.

    Neue Zürcher Zeitung
    Від симпатій народу, що у 2004-му звів його як героя Помаранчевої революції на верхівку Української держави, Віктор Ющенко нині вже майже нічого не відчуває, шансів на другий термін у нього катма. Про безпрецедентну втрату довіри до глави держави розповідає швейцарське видання.
    Останні опитування громадської думки свідчать про те, що популярність Президента менша, ніж три відсотки. Навіть повсюдно ненависний Кучма, якого Ющенко змінив на посаді, не демонстрував таких мізерних показників, констатують українські коментатори.
    Всі поголовно сумніваються у тому, що Ющенко до кінця 2009 року зможе видряпатися з рейтингової прірви. Бо для того він мав би облишити лінію конфронтації, яка його дедалі більше відчужує від власної політичної опори, та курс нескінченної боротьби з урядом.
    Істотною частиною проблеми (ймовірно, навіть найістотнішою) дехто з коментаторів називає Віктора Балогу, главу Секретаріату Президента. Він – а не сам Ющенко – вважається закулісним верховодою атак та інтриг, що ведуться направо й наліво з президентської канцелярії і формують імідж Ющенка як Президента конфронтації та обструкції.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!