Нобелівську премію миру 2024 року вручили японській організації Nihon Hidankyo

  • Ця організація об’єднує тих, хто вижив після бомбардування Хіросіми і Нагасакі.

    Нобелівську премію миру 2024 року вручили японській організації Nihon Hidankyo. Про це повідомили у Нобелівському комітеті, передає Суспільне.

    Нагороду вручили за “зусилля з досягнення світу, вільного від ядерної зброї”.

    “Цей масовий рух людей, які пережили атомну бомбу з Хіросіми та Нагасакі, також відомий як Hibakusha, отримує премію миру за зусилля, спрямовані на створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію через свідчення свідків того, що ядерну зброю більше ніколи не можна використовувати”, — заявили в Нобелівському комітеті.

    У Комітеті відзначили, що у відповідь на атаки атомних бомб у серпні 1945 року виник глобальний рух, учасники якого “невпинно працювали, щоб підвищити обізнаність про катастрофічні гуманітарні наслідки використання ядерної зброї”. Зазначається, що поступово виникла потужна міжнародна норма, яка стигматизувала використання ядерної зброї як морально неприйнятне. Ця норма отримала назву “ядерного табу”.

    Свідчення Hibakusha – тих, хто вижив у Хіросімі та Нагасакі – є унікальним у цьому ширшому контексті, йдеться у заяві Комітету.

    “Норвезький Нобелівський комітет хоче визнати один обнадійливий факт: за майже 80 років жодна ядерна зброя не використовувалася у війні. Надзвичайні зусилля Nihon Hidankyo та інших представників Hibakusha зробили великий внесок у встановлення ядерного табу. Тому викликає занепокоєння те, що сьогодні це табу проти використання ядерної зброї знаходиться під тиском”, — зазначили організатори премії.

    Дві атомні бомби вбили приблизно 120 000 мешканців Хіросіми та Нагасакі

    Як нагадали в Нобелівському комітеті, наступного року виповнюється 80 років відтоді, як дві американські атомні бомби вбили приблизно 120 000 мешканців Хіросіми та Нагасакі. Ще стільки ж померло від опіків та радіаційних травм у наступні місяці та роки.

    Там додали, що долі тих, хто пережив пекло Хіросіми і Нагасакі, довгий час приховували і нехтували ними. У 1956 році місцеві асоціації Hibakusha разом із жертвами випробувань ядерної зброї в Тихому океані створили Японську конфедерацію організацій постраждалих від А- та H-бомб. Ця назва була скорочена японською до Nihon Hidankyo. Вона стала найбільшою і найвпливовішою організацією Hibakusha в Японії.

    “Присуджуючи цьогорічну Нобелівську премію миру Nihon Hidankyo, Норвезький Нобелівський комітет хоче вшанувати всіх тих, хто вижив, хто, попри фізичні страждання і болючі спогади, вирішив використати свій дорогий досвід для плекання надії і залучення до боротьби за мир”, — заявили у Нобелівському комітеті.

    Нобелівська премія миру 2024 року виконує бажання Альфреда Нобеля визнати зусилля, які приносять найбільшу користь людству, додали організатори.

    Nihon Hidankyo (Японська конфедерація організацій жертв атомної та водневої бомби) — група, утворена людьми, що постраждали від бомбардувань Хіросіми та Нагасакі 1956 року. Її мета — чинити тиск на японський уряд з метою поліпшити підтримку постраждалих і лобіювати в уряді скасування ядерної зброї.

    Читайте: Експерти назвали фаворитів на отримання Нобелівської премії миру

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!