Цей день в історії Прикарпаття. 16 березня

  • ПОДІЇ:

     

    – 16 березня 1880 р. – за підозрою в революційній агітації заарештований український поет Іван Франко. Його обвинувачували в підбурюванні селян проти влади. Після тримісячного ув’язнення перебував під наглядом поліції, був змушений припинити навчання в університеті. Це був другий арешт, який остаточно розлучив його з коханою, Ольгою Рошкевич, яка за наполяганням родичів вийшла заміж за Озаркевича.

     

    – 16 березня 1942 р. – доповідна записка А. Розенберга А.Гітлеру про ситуацію в Україні. У документі зазначено основні напрямки діяльності окупаційних органів щодо використання наявних у країні ресурсів, а також наголошено на забороні інтелектуального розвитку населення та на необхідності збереження його як робочої сили. При цьому А. Розенберг зауважував, що висловлювання окремих осіб у різкій формі щодо “колоніального народу” має негативний вплив на волю до праці, навіть гірший, ніж всі інші заходи. Стверджувалося, що “розумна німецька політика може добитися за певних умов (також і шляхом деякої людяності) більшого для німецьких інтересів, ніж шляхом відкритої необдуманої жорстокості”.

     

    – 16 березня – 15 квітня 1945 р., Київ – РНК УРСР прийняла постанову «Про дозвіл колгоспам, колгоспникам і одноосібним господарствам продажу та обміну зерна, борошна і печеного хліба в областях, що виконали державний план хлібозаготівель з урожаю 1944 року». Такий дозвіл був наданий колгоспам, колгоспникам та одноосібним господарствам у Київській, Чернігівській, Житомирській, Вінницькій, Кам’янець-Подільській, Полтавській, Сталінській, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській, Волинській, Дрогобицькій, Ровенській, Львівській, Станіславській, Тернопільській, Чернівецькій та Ізмаїльській областях.

     

     16 березня 1955 р. – на вул. Панфіловців (Василіянок) в Івано-Франківську розпочалося спорудження чотириповерхового студентського гуртожитку партшколи. Там мав бути 150-квартирний комфортабельний будинок («готель») з усіма комунальними вигодами.

    Тепер – Теологічна академія УГКЦ

     

    – 16 березня 1962 р. –  генсек КПРС Микита Хрущов оголосив про те, що СРСР має міжконтинентальну ракету.

     

    –  16 березня 1990 р. – у Львові розпочала роботу перша сесія відродженого Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

     

    – 16 березня 1990 р. Львів.  – завершилася перша зустріч спільної комісії щодо нормалізації відносин між православними і греко-католиками у західних областях України, яка була створена відповідно до досягнутої у січні 1990 року в Москві домовленості між делегаціями Римсько-католицької і Руської православної церков. У прийнятій спільній заяві містився заклик до віруючих і духовенства обох церков утримуватись від дій, які можуть ускладнити міжрелігійну обстановку, особливо таких, що супроводяться насильством. Наголошувалось, що питання про храми слід розв’язувати на підставі двосторонніх домовленостей, виходячи з реальної кількості православних і католиків.

     

    – 16 березня 1992 р. – згідно з постановою Верховної Ради, в Україні відновлено використання літнього часу.

     

    – 16 березня 2014 р. – відбувся нелегітимний т. зв. референдум про статус Криму. Був призначений 27 лютого Верховною Радою Криму; спочатку був запланований на 25 травня, згодом дату проведення перенесли на 30 березня, а потім – на 16 березня. На т. зв. референдумі було поставлено два питання: про відновлення конституції Криму 1992 року і про входження Криму до складу Росії. ООН, СНД, ЄС та ОБСЄ своїх офіційних спостерігачів не надсилали. «Референдум» був проведений за допомогою російських військ.

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 16 березня 1882 р. – народилась в Харкові українська поетеса Христя Алчевська. В 1906 році побувала в Яремчі, про що розповіла в ряді поезій – цикл «Спомин з Яремчі». Померла 27 жовтня 1931 року.

     

     

    – 16 березня 1930 року в с. Бистриця Богородчанського району народився Крайник Богдан – завідувач стаціонарного відділу Коломийського фтизіопульмонологічного диспансеру (Івано-Франківська область). Відмінник охорони здоров’я (1975), народний лікар СРСР (1998). Нагороджений орденом Леніна (1981), медаллю «Ветеран праці» (1989), пам’ятною медаллю «10-років незалежності України». Неодноразово обирався депутатом місцевих рад різних рівнів (сільської, районної, обласної).

     

    – 16 березня 1932 року в с. Токи на Тернопільщині народився Нестор Гунька (помер 7 жовтня 2002 р., м. Долина), гірничий інженер-геолог. Доктор геологічно-мінеральних наук, професор, автор фундаментальних підручників з геології та понад 150-ти наукових праць, в тому числі двох монографій, 20 винаходів. Працював 30 років начальником геологічного відділу НГВУ Долинанафтогаз. Від 1996 р. – професор кафедри Івано-Франківського технічного університету нафти і газу. За значні досягнення в науці і внесок у розвиток суспільства Американським біографічним інститутом йому присвоєно звання Людина 2000 року.

     

    – 16 березня 1941 р. народився Гаврилюк Ігор (с. Довжки, Калущина), член Національної спілки письменників України, автор літературних пародій, сатиричних творів, гуморесок, епіграм, байок та віршів для дітей.

     

    – 16 березня 1971 р. у смт. Гвіздці Городеківського р-ну Івано-Франківської обл. народився Мурафа Олександр – художник. Закінчив Косівський технікум народних художніх промислів та Львівську академію мистецтв. Викладачі: І. Франк, Т. Янко.   Твори Олександра Мурафи знаходяться у приватних колекціях України, Канади, США, Великої Британії.

     

    ІМЕНИНИ:  Василіса, Зиновій, Ізабелла, Ренат.

    ПАМ’ЯТАЄМО:

    – 16 березня 1979 р. — помер Мирослав Січинський

     (11 жовтня 1887, Чернихівці, Збаразький район,Тернопільська область16 березня 1979, Вестленд, штат Мічіґан, США) – український громадсько-політичний діяч (з 1911 р. – на еміграції).
    На знак помсти за кривди місцевої польської адміністрації українському населенню та за фальсифікацію виборів до австрійського парламенту 12 квітня 1908 р. він застрелив у Львові галицького намісника Анджея Потоцького. Січинський був заарештований і засуджений до смертної кари, яку цісар через міжнародний резонанс справи замінив на 20-річне ув’язнення.

    1911 року Дмитро Вітовський і Микола Цеглинський організували його втечу. За допомогою двох наглядачів-українців 10 листопада він утік із в’язниці у Станіславові і разом з ними нелеґально виїхав до Норвегії, згодом — до Швеції, звідти — до США (1914).

    1909 р. М. Січинський в тюрмі

     

    ЦІКАВО:

     

    – 16 березня 1960 р. – у Нью-Йорку представлено перший автомобіль на сонячних батареях.

    Як звичайний електромобіль авто рухається вночі, а вдень йому вистачає енергії сонця. У 1982 році винахідник Ханс Толструп на сонцемобілі «Quiet Achiever» («Тихий рекордсмен») перетнув Австралію з заходу на схід зі швидкістю всього лише 20 км/год. 
    А вже в 1996 році переможець IV Міжнародного ралі сонцемобілів – «Dream» («Мрія») проїхав 3000 км між Дарвіном і Аделаїдою зі швидкістю майже 90 км/год, на окремих ділянках 135 км/год.

    Автомобіль на сонячних батареях 1960 року

     

    Також цього дня:

    – в 1995 р. – у штаті Міссісіпі нарешті ратифіковано 13-ту поправку до конституції США про офіційну заборону рабства.

    – 1998 року – Ватикан вибачився перед євреями за бездіяльність католицької церкви в роки Голокосту.

     

     

     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня6 березня7 березня8 березня9 березня10 березня11 березня12 березня13 березня14 березня, 16 березня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!