Цей день в історії Прикарпаття. 6 квітня

  • сьогодні Міжнародний день спорту

    23 серпня 2013 Генеральна Асамблея ООН одноголосно прийняла рішення відзначати 6 квітня як Міжнародний день спорту. Офіційна назва – Міжнародний день спорту на благо розвитку та миру.

    ПОДІЇ:

     6 квітня 1849 р. – українці утворили свою станіславську сотню на чолі з поручником Родакевичем.

    6 квітня 1894 р. – організували шевченківські вечорниці учні вищої гімназії в Станиславові. Було виголошено доповідь «Дитячий вік Т. Шевченка». Хор виконав твори – «Плинь, кораблю, плинь», «Крилець, крилець» Матюка, «Рідна мова» Лисенка; було два сольні виступи – «На городі коло броду», «Тече вода в сине море». Декламували вірші «Кавказ» і «Посланіє».

    – 6  квітня 1900 р. – учні гімназії організували у Станиславові шевченківське свято з участю мішаного хору та декламаціями творів Тараса Шевченка.

    – 6 квітня 1902 р. «вечорниці в 41-і роковини смерти незабутнього Кобзаря України-Руси» влаштувала молодь української гімназії в Коломиї.

    – 6 квітня 1911 р. – відбувся шевченківський концерт у залі товариства ім. Монюшка. З промовами виступили посли Л.Бачинський, який відкрив свято, і Є.Левицький, який у промові акцентував на величезному значенні Т.Шевченка і на те, наскільки він нам дорогий. Хор із Вікторова під керівництвом Салиги заспівав «Думи мої», «Тече вода з-під явора». Селянський хор із Микитинців виконав твір Шевченка й Ф.Колесси «Було колись на Вкраїні». Вірш «Розрита могила» декламувала Марія Запухляк, з вітаннями виступали Лесь Курбас, селянин Глум з Вікторова, учителька з Побережжя Ольга Мацьків, Салигова з Вікторова, Орлюк та інші. Після обіду артисти Українського народного театру ім. І.Тобілевича поставили «Невольника» М.Кропивницького (режисер Лесь Курбас). О 20.00 в залі товариства ім.Монюшка розпочався ювілейний концерт на честь Шевченка, поставлений станиславівським «Бояном» з участю солістки Т.Бачинської і письменника Б.Лепкого. Виступив хор зі своєю програмою, грав О.Бережницький, співала Т.Бачинська. З промовою виступив Богдан Лепкий і продекламував «Кавказ» (Діло. – 1911. – Ч. 84).

    6 квітня 1949 р. – у Княгинині від рук енкаведистів загинули члени відділу пропаганди надрайонного проводу ОУН Василь Гросберг, Ганна Соколовська і Ганна Сміжак. 14 жовтня 1995 року освячено барельєф героїв на спорудженій тут Скорботній стіні.

    – 6 квітня 1950 р. – секретною постановою Ради Міністрів СРСР спецпоселенці почали вважатися зісланими навічно.

    – 6 квітня 1990 р. – перша сесія новообраної обласної ради народних депутатів. Головою ради обрано М. Яковину.

    ІМЕНИНИ: Артем, Захар, Петро, Яків, Стефан

     

    НАРОДИВСЯ:

    – 6 квітня 1942 р. в селі Росохач Городенківського району народився Михайло Яновський, фотохудожник. Живе і працює в Коломиї.

    ЦІКАВО:

    1896 – в Афінах почалися І Олімпійські ігри сучасності, які зібрали атлетів із 14 країн. Ці ігри дуже відрізнялися від сучасних – не було багатьох уже звичних церемоніалів, зокрема Олімпійського вогню, Олімпійскої клятви, параду країн-учасниць, вручення золотих медалей. Церемонія відкриття відроджених Олімпійських ігор зібрала в Афінах 80 тисяч глядачів.
    Дату обрали не випадково – цього дня великодній понеділок збігся в усіх християн, а Греція відзначала День незалежності.

     

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня, 5 квітня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    6.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!