Цей день в історії Прикарпаття. 4 травня

  • ПОДІЇ:

    – 4 травня 1670 р. – у Станиславові між теперішніми вулицями Страчених Націоналістів і Мельничука – на місці сучасної синагоги – заклали наріжний камінь, на якому давньоруською мовою сповіщалося про початок будови християнської церкви Введення. Церкву побудували, але вона розвалилася від старості в 1815 р.

    – 4 травня 1744 р. – Олекса Довбуш напав на ма­єток Золотницького в Борщеві. Золотницький дуже погано ставився до своїх селян. Сучасник дав йому таку ха­рактеристику: «Був той пан злий на людей і навіть кіль­кох замучив». Полковник благав пощади, пропону­ючи за себе викуп, але народний месник не хотів брати грошей і срібла, говорячи: «Не по гроші сюди прийшов, але по твою душу, щоб ти більше людей не мучив». Маєток був спалений, а шляхтич з усією родиною знищений.

    –  4-5 травня 1919 р. – у Станиславові відбувся З’їзд українських інженерів і техніків.

    – 4 травня 1919 р. – у Коломиї відбулося Покутське віче прорадянського спрямування.

    – 4 травня 1919 р. – Коломию відвідав французький військовий журналіст Дебіше.

    – 4 травня 1945 р. – з’явилась «Декларація Проводу ОУН» (бандерівської), яка закликала продовжувати боротьбу, покладаючись на власні сили, окреслювала широку програму і тактику дій – перейти до вужчих форм підпільної боротьби, щоб забезпечити себе від значних втрат, зміцнити й розбудувати конспіративну мережу.

    – 4 травня 1961 р. – у СРСР прийнято указ про посилення боротьби з дармоїдством.

    4 травня 1975 р. – у Косові вивісили синьо-жовтий прапор на Міській горі, під якою розташований райком компартії. Другий прапор висів на дереві біля монастирської церкви. Прапори висіли, аж поки з Івано-Франківська на приїхали мінери. Це було на сам Великдень, який і так вважався небезпечним для партійців днем. Організатором акції з прапором був Михайло Слободян, родом із Дебеславців Коломийського району, який працював дільничним міліції в селі Трач. Колишній дільничний задумав створити організацію під назваою «Національно-демократичний визвольний союз». До неї ввійшло кілька чоловік, зокрема випускник Косівського художнього училища Василь Слободян. Учасників акції засудили до 11 років ув’язнення в таборах суворого режиму та трьох років заслання. М.Слободян відбував покарання у пермських таборах, потім в Татарстані (http://huculia.info/history-of-kosiv/).

                                      Косів. Міська гора

    ІМЕНИНИ: Денис, Евтіхій, Кондрат, Федот

     

    НАРОДИВСЯ:

    4 (3?) травня 1961 р. – народився Тарас Лобода – івано-франківський художник, член НСХУ. Зараз проживає в Празі.

  •                 Тарас Лобода

    ЦІКАВО:

     4 травня 1715 р. – у Парижі виготовлено першу складану парасольку

     

                                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня, 3 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    4.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!