Пандуси “для вигляду”: у Франківську розповіли, наскільки місто пристосоване для людей з інвалідністю

  • Сьогодні, 21 грудня, на засіданні виконавчого комітету головний комунальник міста Михайло Смушак прозвітував про роботу департаменту  житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради щодо забезпечення доступності осіб з обмеженою можливістю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури в 2017 році.

    Головний комунальник Михайло Смушак повідомив, що на вулиці Страчених поставили тактильну плитку за рекомендацією осіб з інвалідністю. Втім, зараз хочуть переставити іншу плитку, бо та недобра. Марія Гогільчин, яка має проблеми із зором каже, що справа у майстрах, проте Смушак наполягає, що питання у плитці. Міський  голова Руслан Марцінків зауважив, що не Смушаку нею користуватися, тому порадив поспілкуватися із людьми, які мають інвалідність.

    “Слава Богу!” – відповів головний комунальник і погодився з тим, що варто ще раз поспілкуватися із цими людьми та вивчити краще питання. Також він вважає, що в місті робляться пандуси лише “для вигляду”, адже пандус із кутом до 45 градусів не зможе подолати навіть здорова людина.
    Окрім того, він наголосив, що всі нові будівництва мають враховувати потреби осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

    Також у звіті йдеться, що задля забезпечення якісного виконання робіт з влаштування понижень тротуару на пішохідних переходах, Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради провів допорогову закупівлю в системі онлайн “Прозоро” та уклав відповідний договір з переможцем – приватним виробничо-комерційним підприємством «Супутник» на суму 268 590 грн. Підрядна організація виконала пониження в наступних місцях – вул. Промислова (6 шт.), перехрестя вулиць Шухевичів – Бандери (7 шт.), перехрестя вулиць Бандери – Київська – Сахарова (2 шт.), вул. Коновальця (в районі ТЦ “Велмарт”, 4 шт.).

    Департамент виготовив також проектно-кошторисну документацію на влаштування модульних громадських вбиралень на вул. Грушевського (поруч стоматологічного корпусу медуніверситету), вул. Валовій (поблизу управління земельних відносин) та сквері “Княгинин”. Департамент провів допорогову закупівлю на порталі публічних закупівель “Прозоро” на влаштування громадської вбиральні по вул. Грушевського, також визначено переможця – ТОВ “Ековестбуд”. З підрядною організацією укладено договір на суму 880 тис. грн, та станом на сьогоднішній день тривають роботи з встановлення громадської вбиральні.

    Також чимало понижень на пішохідних переходах та підняття виїздів з прилеглих територій до рівня тротуару вдалось реалізувати в рамках капітального ремонту та реконструкції вулиць, тротуарів, міжбудинкових проїздів та прибудинкових територій, влаштування острівців безпеки, антикишень та піднятих пішохідних переходів:

    капітальний ремонт тротуару на вул. Мельничука;

    • капремонт тротуарів на вул. Довгій;
    • капітальний ремонт тротуару на вул. Дністровській (парна сторона);
    • капітальний ремонт тротуарів на вул. Гаркуші;
    • капремонт тротуару під залізничним мостом на вул. Вовчинецькій з переходом до церкви св. Йосифа Обручника;
    • капремонт тротуарів та пішохідних доріжок на вул. Грюнвальдській;

    • капітальний ремонт тротуару на вул. Стуса (від вул. Миколайчука до вул. Івасюка);
    • капремонт тротуарів на вул. Бельведерській (на ділянці від вул. Вороного до Південного Бульвару);

    • капітальний ремонт тротуару з облаштуванням велодоріжки на вул. Галицькій (від моста до повороту на Дем’янів Лаз);
    • капітальний ремонт тротуару на вул. Незалежності (від шляхопроводу);
    • капітальний ремонт вул. Тринітарської;

    • реконструкція вул. Шевченка;
    • влаштування підвищення перед пішохідним переходом на перехресті вул. Страчених – Крушельницької;
    • влаштування сходів та пандусу на з’їзді з моста на вул. Галицькій (дамба річки Бистриця Солотвинська);
    • будівництво велодоріжки на вул. Довженка (від вул. Сухомлинського до вул. Г. Мазепи).

    Про те, як чиновники міської ради пересідали у інвалідні візки, читайте тут.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!