Франківці майструють середньовічні кораблі предків (фото)

  • Франківці Назар Морозко та Володимир Ільків самостійно майструють середньовічні кораблі наших предків – лодії, довбанки та навіть дракари вікінгів.

    Матеріали, технології та інструменти реконструктори обирають тільки ті, які використовували в давнину. А потім цими кораблями всі охочі ходять у сплави, кількаденні експедиції та історичні тури, пише “ШоТам”.

    Все почалось взимку 2017-2018 років. Чоловіки ринули на пошуки інформації про кораблебудування вікінгів. Українською, звичайно, мало що можна було знайти. Тому вони моніторили норвезькі сайти, шукали якісь стародавні файли, першоджерела. 

    А свій перший корабель назвали “Кредо”, що у перекладі – віра. 

    “Пам’ятаю, ми почали будувати його у підвальній майстерні. Тоді всіх друзів дуже цікавило питання, як ми збираємось його звідти виносити через вузький прохід. Та у нас все вийшло”, – каже Назар Морозко.

    Після першого успішного човна прикарпатці вирішили акцентувати на наших слов’янських лодіях епохи Русі. За роки існування “Корабельні” вони виготовили три човни. Один – скандинавський, два слов’янські. Четвертий зараз знаходиться в розробці. Майстерня майстрів знаходиться у селі Хриплин біля Івано-Франківська.

    “Як тільки ми виготовили новий човен, одразу влаштовуємо на ньому експедицію. На кілька днів йдемо у сплав історичними шляхами, аби дослідити властивості човна. Як він себе поводить при певній кількості людей, чи добре ним управляти, чи є нюанси, а як цей шлях проходили наші предки”, – розповідає Володимир.

    До слова: Прикарпатка уже пів року сама виготовляє мило

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!