Жити стає тепліше

  •  

    Завдяки програмі теплової модернізації житлового фонду Івано-Франківська на 2013-2015 роки мешканці міста отримали можливість зберегти у своїх будинках тепло та позбутися у квартирах вогкості, грибка та холоду.

    Програму теплової модернізації житлового фонду Івано-Франківська на 2013-2015 роки розробили активісти партії «УДАР» на початку 2013 року.

    У перспективі підвищення цін на нафту, газ та електрику, а також постійного збільшення обсягів використання цих ресурсів теплова модернізація житлового фонду України набуває особливої актуальності.

    Часто житловий фонд Івано-Франківська – це багатоквартирні споруди, які були зведені за проектами перших масових серій великопанельних, цегляних і блокових будинків. Зрозуміло, вони не відповідають сучасним нормам енергоспоживання. «Хрущовки» та «брежнєвки», як їх зазвичай називають, даремно втрачають 40-50% теплової енергії.

    Попри те, що більша частина житлового фонду Івано-Франківська створювалася за радянських часів, коли були зовсім інші підходи до утеплення, завдяки ініціативі франківських «ударівців» можна досягти хороших результатів в енергозбереженні відносно нескладним та невитратним шляхом. До речі, цей шлях свого часу вже пройшли наші сусіди: Польща та Угорщина, де успішно проводиться енергозберігаюча санація будинків, які входять до житлового фонду.

    Так, у березні 2013 року за ініціативи депутатів від «УДАРу» міська рада затвердила цю програму з метою проведення системних та комплексних заходів з утеплення житлових будинків міста, підвищення комфорту та безпеки проживання його мешканців.

    За даними енергетичних обстежень житлових будинків масової забудови минулих років в Україні, 42% тепловтрат відбувається через стіни; з цього випливає, що найшвидший спосіб зберегти тепло в будинку – це утеплити його фасад. Саме тому серед першочергових заходів програми є утеплення стін будинків, горищ та заміна вікон, вхідних дверей, віконно-балконних конструкцій.

    50 на 50

    Програмою теплової модернізації житлового фонду уже скористалися мешканці кількох будинків в Івано-Франківську.

    «У нас панельний будинок, стіни покрилися цвіллю, а в дитячій кімнаті за шафою просто гнила стіна, – розповідає мешканка будинку по вул. Миколайчука, 3 Ірина Кравців. – Коли мешканці будинку дізналися, що діє програма, зібрали підписи і розпочали її реалізовувати. Нам сподобалося, що не треба одразу оплачувати кошти. За програмою, мешканці співфінансують роботу на 50% від її вартості. З тої суми, що залишається, ми відразу оплатили 30% від вартості робіт. Решту – нам розтермінували на рік і додавали до квартплати».

    Так спільними зусиллями мешканці дев’ятиповерхового будинку по вул. Миколайчука, 3 утеплили фасад стояка, включаючи горище і підвальне приміщення.

    «Після утеплення будинку я взимку вимикала батареї, бо у квартирі було 25 градусів тепла, і зараз дуже задоволена, що скористалася програмою», – відзначає Ірина Кравців.

    Отож, фінансування програми здійснюється шляхом поєднання бюджетних та приватних інвестицій. Залучення коштів відбувається на договірних умовах. Кошти можуть надходити через відкриття управителем спеціального накопичувального рахунку чи цільовим переказом відповідним підрядним та постачальним організаціям.

    Кошти співвласників квартир та квартиронаймачів залучаються, як правило, на умовах дольової участі з іншими інвесторами в порядку, передбаченому для співфінансування поточних та капітальних ремонтів житлового фонду.

    При цьому мешканці будинку оплачують лише половину від вартості виконаних робіт. Решту компенсовують управителі житлового фонду.

    Відзначимо, що у 2013 році міська рада затвердила дольову участь учасників на 2013 рік у відсотковому відношенні 50 на 50. Тобто 50% – це власні кошти управителів житлового фонду у розмірі, ще 50% – це кошти співвласників та наймачів об’єктів житлового фонду. У 2014 році мешканці будинку мали вкласти вже 60%, а в 2015 році – 70%.

    Втім, на початку цього року, за ініціативи депутатів міської ради від партії «УДАР», міськрада внесла зміни до програми і залишила розмір співфінансування для мешканців міста на 2014 та 2015 роки у розмірі 50% від загальної вартості робіт.

    Власний досвід

     «За положенням «Про дольову участь співвласників у поточному та капітальному ремонтах житлових будинків м. Івано-Франківська», ми робимо всі ремонти на умовах співфінансування з мешканцями міста, – розповідає в.о. директора КП «Єдиний розрахунковий центр» Руслана Василюк. – Ми намагаємося полегшити навантаження на мешканців міста, тому що власники квартир є співвласниками цілого будинку і, згідно з законодавством, зобов’язані утримувати його в належному стані. Тобто ремонти місць загального користування повинні робитися за кошти мешканців, як би це непопулярно не звучало».

    За словами Руслани Василюк, сучасні тенденції на енергетичному ринку України змушують нас вчитися зберігати тепло у своїх будинках.

    Вже другий рік поспіль мешканці івано-франківських багатоповерхівок можуть скористатися програмою теплової модернізації житлового фонду. Єдиною умовою участі у програмі, наголошує в.о. директора КП «ЄРЦ», є стовідсоткова згода на участь у програмі мешканців стояка будинку.

    Михайло Данчук, член партії «УДАР», представник осередку «Каскад-Позитрон», допоміг мешканцям будинку по вул. Симоненка, 10 у рамках програми теплової модернізації житлового фонду утеплити фасад будинку.

    «Я зустрівся з мешканцями, розповів про умови фінансування, пояснив, з яких матеріалів буде проводитися утеплення, наголосив, що між панелями буде зроблений протипожежний шар, роз’яснив, скільки доведеться за це заплатити», – розповів «ударівець».

    Мешканці будинку по вул. Симоненка, 10 порівняли вартість робіт з іншими будинками, де люди утеплювали фасади самотужки.

    «Вони вирішили, що їм це буде вигідно. Крім того, варто врахувати, що за рамками програми, роботи з утеплення програми виконують неліцензійні фірми, – розповідає Михайло Данчук. – Важливо, щоб мешканці будинків, які замовляють роботи, могли аргументовано вимагати від виконавців грамотного утеплення фасаду, а не примітивного наклеювання пінопласту, яке може обернутися серйозними проблемами в майбутньому».

    Під час виконання робіт, розповідає Михайло Данчук, мешканці будинку мали можливість контролювати, як виконуються роботи, чи дотримується підрядник всіх технічних норм.

    «Цей будинок по вул. Симоненка, 10 був утеплений восени 2013 року. Після зими я зустрічався з жителями під’їзду. Вони стверджують, що у квартирах зникла цвіль, а взимку навіть економили тепло», – підсумовує Данчук.

    На перспективу

    При подальшій реалізації програми очікується не лише економічний ефект, а й політичний, екологічний, соціальний.

    Так, до політичних переваг реалізації програми можна віднести зниження залежності комунальної теплоенергетики Івано-Франківська від імпортного природного газу; підвищення енергетичної безпеки міста та удосконалення системи управління енергоспоживанням у місті.

    Екологічний ефект передбачає зменшення викидів парникових газів та зменшення забруднення повітря. Соціальний – покращення якості послуги з постачання теплової енергії; підвищення рівня кліматичного комфорту в будівлях; покращення зовнішнього вигляду житлових будівель; формування ощадливого ставлення споживачів до споживання паливно-енергетичних ресурсів.

    Ініціатори програми, активісти партії «УДАР» відзначають, що завдяки цьому проекту люди зможуть економити до 30% теплової енергії. Тож такий ефект у нинішніх умовах подорожчання газу і тепла більш ніж корисний. Якщо ж міська рада продовжить дію програми теплової модернізації, то за п’ять років можна буде утеплити половину житлового фонду Івано-Франківська.

     

    Вікторія СТЕЛЬМАХ

     

    Мешканці Івано-Франківська, які бажають взяти участь у програмі теплової модернізації житлового фонду, можуть подати заявку у КП «ЄРЦ» чи звернутися у громадську приймальню Івано-Франківської міської організації партії «УДАР Віталія Кличка» за телефоном: 740-140.

     

     

     

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!