Цей день в історії Прикарпаття. 17 березня

  • ПОДІЇ:

     

    – 17 березня 1917 р. – у Петербурзі українська делегація на чолі з Олександром Лотоцьким зустрілася з прем’єр-міністром Росії графом Львовим. Ухвалено меморандум (українські вимоги: запровадження української мови у державних установах України та звільнення полонених галичан і буковинців).

     

    -17 (4) березня 1918 р. – Рада народних міністрів у зв’язку з відсутністю нафти та гасу ухвалила доручити Міністерству торгу і промисловості звернутись до уряду Австро-Угорщини з пропозицією постачати нафту з Галичини в Україну.  

     

    – 17 березня 1921 р., Західна Україна, Львів – Театральний комітет запросив М.Садовського на посаду режисера Українського незалежного театру при товаристві «Українська бесіда».

     

    – 17 березня 1939 р. – проголошення повної державної самостійності Карпатської України на чолі з президентом Августином Волошиним.

     

    – 17 березня 1945 р., Станіславська область – у с. Стопчатів повстанці вбили голову сільради Ю.Атаманюка, який лише три дні працював головою, дружину бійця винищувального батальйону У.Романюк, заступника голови сільради М.Дарницького, та ще 8 сільських активістів.

     

    – 17 березня 1945 р. – декларація про створення Українського національного комітету з волі української громадськості, яка перебуває на території Німеччини та в союзних із нею країнах. Заявлено, що УНК є виразником прагнень українців до створення Національної суверенної держави і приступає до створення Української національної армії. До складу УНА передусім увійдуть українці, що перебувають у німецькому війську та в інших військових і поліційних формаціях. УНА стоятиме в українській уніформі, під власними бойовими національними прапорами та ін. Президія УНК призначила командувачем УНА генерала-хорунжого Павла Шандрука, заступниками стали Володимир Кубійович та Олександр Семененко.

     

    – 17 березня 1946 р. – «Радянська Україна» опублікувала звернення президії Собору Уніатської церкви в західних областях України (голова – Г. Костельник, члени президії – М. Мельник, А. Пельвецький) від імені 216 делегатів від трьох єпархій і всіх деканатів до генералісимуса Й.Сталіна і голови РНК УРСР М.Хрущова про скасування Собором 8 березня 1946 р. у Львові Берестейської унії з Ватиканом від 1596 р. і входження Уніатської церкви до складу Російської православної церкви.

     

    – 17 березня 1951 р. – Українська повстанська армія закликала США допомогти їй у боротьбі з СРСР.

     

    – 17 березня 1990 р. – у Коломиї відбулося віче-зустріч із народним депутатом України С. Пушиком.

     

    – 17 березня 1991 р. – на референдумі в СРСР 76,4% населення проголосувало за збереження Союзу. При цьому в Україні 80% учасників паралельного опитування висловилися за Союз на принципах Декларації про державний суверенітет УРСР, а в РРФСР на подібному плебісциті схвалили впровадження посади президента Росії.

     

    – 17 березня 1993 р. – Кабінет Міністрів України на чолі з прем’єр-міністром Леонідом Кучмою схвалив декрет «Про довірчі товариства». Невдовзі багато цих трастових компаній зберуть і не повернуть гроші вкладників.

     

    – 17 березня 1995 р. – Верховна Рада України на пленарному засіданні розглянула політико-правову ситуацію в АР Крим і прийняла низку законів, спрямованих на нормалізацію ситуації в автономії, зокрема: «Про скасування Конституції та деяких законів Автономної Республіки Крим»; «Про Автономну Республіку Крим». У структурі органів виконавчої влади республіки ліквідована посада Президента АР Крим, а також відмінено Конституцію Криму.

     

    ІМЕНИНИ: В’ячеслав, Василь, Герасим, Данило, Павло

     

    НАРОДИЛИСЯ:

     

    – 17 березня 1847 р. – у с. Крячківка на Полтавщині народився етнограф, антрополог і археолог Федір Вовк, творчість якого пов’язана з Прикарпаттям.  У 1904–1906 рр. робив наукові екскурсії в Галичині, Буковині та Угорщині. Помер 30 червня 1918 року.

     

    – день народження Теофіла Кисілевського (1851-1937), народного учителя і культурно-освітнього діяча, родом з с. Хлібичин Снятинського району.

    Фотографія з видання «Наша Батьківщина» (1937)

    Був одним із синів у родині священика о. Миколи Кисілевського (1813–1896), пароха церкви в Хлібичині Пільнім. Отримавши педагогічну освіту, з 1878 року стає директором школи у Жаб’є-Ільківці. Разом зі своєю дружиною Зузанною Кисілевською з роду Шухевичів організовують туристичний осередок. Його гостинну оселю серед карпатських гір відвідували мандрівники з багатьох куточків Галичини.

    Мандрівники відвідували оселю дзядзя (дідуся) (так часто називали Теофіла Кисілевського), в них залишались незабутні враження на все життя. У нього часто гостювали відомі особистості: письменник А. Крушельницький, фольклорист О. Роздольський, літературознавці з Наддніпрянської України В.Дорошенко, П.Франко. Багато теплих слів вдячності в записах залишили про Теофіля Кисілевського вдячні мандрівники. 6 травня 1937 року на 87 році життя він покинув наш земний світ (за матеріалами http://west-info.if.ua/book.html).

     

    – 17 березня 1865 р. – народився Габріель Нарутович, польський політичний і державний діяч, перший президент Польщі у 1922 р. (перед тим – депутат, міністр громадських робіт, міністр закордонних справ).
    Обраний сеймом на пост президента республіки 9 грудня 1992 р., йому передав владу «начальник держави» маршал Юзеф Пілсудський. Але президентський термін Нарутовича тривав лише тиждень – 16 грудня він був застрелений на художній виставці у Варшаві екстремістом Елігіушем Неведомським – критиком-модерністом і художником, котрий дотримувалася крайньо правих поглядів. Неведомський мстив Нарутовичу за те, що його обрання було підтримане лівими і коаліцією національних меншин (євреїв, українців, литовців та ін.); подібну кампанію розгорнули націоналісти відразу після обрання Нарутовича – його оголосили «президентом євреїв», «який не знає польської мови».

     

    – 17 березня 1874 р. – народився Августин Волошин, український громадський і політичний діяч, священик, президент Карпатської України (1939), перед тим – прем’єр-міністр (із 1938 р.). Помер у Лефортівській в’язниці в Москві 1945 р. Герой України (2002).

     

    – 17 березня 1897 р. –  у с. Середнє Калуського району народився український письменник і літературознавець Олесь Бабій. Помер 2 березня 1975 року в Чикаго (США).

     

    народився Ярослав Чуперчук (17 березня 1911, село Криворівня, нині Верховинського району Івано-Франківської області – 9 вересня 2004, Львів) – український балетмейстер, етнограф, артист. 70 років віддав творчій діяльності як балетмейстер-постановник; з них 40 років – сценічній діяльності. Створив понад 100 хореографічних та вокально-хореографічних творів, до яких сам писав пісні. Його багатолітня діяльність лягла в основу сучасних репертуарів багатьох колективів в Україні та за її межами.

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 17 березня 1926 р. – помер Олексій Брусилов, російський військовий діяч, генерал кавалерії. Під час І Світової війни командував армією, а з березня 1916 р. був головнокомандувачем Південно-Західного фронту, війська якого в травні-серпні 1916 р. здійснили прорив австро-німецького фронту. Ця найвдаліша бойова операція росіян за всю війну увійшла в історію як Брусиловський прорив. У ході операції завдано серйозної поразки австро-угорській армії та окуповано Галичину і Буковину, зруйновані українські міста, здійснені репресії проти місцевого населення.

     

    ЦІКАВО:

     – 17 березня 1899 р. – опублікована неаполітанська пісня “O Sole Mio!”, що стала класичною (муз. Ді Кампала, сл. Капурро).

    Олег Погудін виконує «O Sole Mio»

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня6 березня7 березня8 березня9 березня10 березня11 березня12 березня13 березня14 березня15 березня, 16 березня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

    17.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!