Справа ясна, що справа темна

  • 23 квітня відбулося попереднє судове засідання у справі франківського «різника», якого підозрюють у подвійному вбивстві та розчленуванні тіл двох місцевих мешканців. Кримінальна відповідальність загрожує не тільки вбивці, але і його подрузі.

    В Івано-Франківському міському суді відбулось підготовче засідання у кримінальній справі так званого «стоматолога-різника» та його співмешканки. 29-річного Ігоря Вуйціва обвинувачують у вчинені злочинів, передбачених  ч.1 ст.115 п.13, ч.2 ст.115, ч.1 ст.396, ч.1 ст.310 (про навмисне вбивство), а його подругу Юлію Бойко притягують до відповідальності за ч.1. ст.396 КК (заздалегідь не обіцяне приховування тяжкого чи особливо тяжкого злочину).

    Перше судове засідання тривало майже дві години. Марія Кучерак, потерпіла, до зали суду не прийшла, пояснивши свою відсутність поганим станом здоров’я. Представником потерпілої виступила її свекруха Лариса Кучерак (мати однієї з жертв вбивці, 27-річного Антона). Натомість інша потерпіла, мати покійного 35-річного Ігоря Струтинського Галина, таки з’явилася на засідання. Варто зазначити, що обидві потерпілі перебували в суді у супроводі адвокатів. Кажуть, на таке наважилися мало не в останній момент, коли зрозуміли, що захист Вуйціва готує серйозні аргументи. Тим часом обвинуваченого захищають одразу три адвокати.

    До речі, про свідків. Сторона обвинувачення запропонувала допитати шістьох осіб. Захист заявив клопотання про допит 13 свідків, п’ять з яких нові. За словами захисників, ці люди знайомі зі стоматологом та його подругою, але не могли бути допитані раніше у зв’язку з різними обставинами. Зокрема, серед нових осіб, які фігурують у справі, – колишня дівчина Вуйціва. На запитання судді, чи була вона очевидцем подій, захист відповів: «Ні, вона не була очевидцем, але ті відомості, які вона буде повідомляти, матимуть важливе значення для вирішення даного кримінального провадження». За словами адвокатів, зазначена особа мала стосунки з обвинуваченим, відтак може розповісти про його моральні якості.

    Згодом захист представив ще кількох свідків. Обвинувачення заявило, що виступає проти нових свідків, оскільки вони не можуть вплинути на суть справи. Проти такого розвитку подій виступили й обидві матері жертв. «Неприємна була зустріч в суді. Мені як матері було дуже важко це перенести, – розповіла потерпіла Лариса Кучерак. – Важко було це пережити, перебути, побачити обвинувачених. Подивимось, як буде далі. Найбільше мене розхвилювала та обставина, що знайшлися ще п’ять свідків, про яких раніше ніхто не знав. П’ятеро людей з оточення Вуйціва, які, мабуть, будуть на його боці». 

    Зрештою, суд був змушений зробити перерву, після якої пролунало рішення: задовольнити усі клопотання про виклик свідків з обох сторін. Міра запобіжного заходу для обвинувачених залишилась без змін. Для Ігоря Вуйціва – тримання під вартою, а для його співмешканки Юлії Бойко – домашній арешт. Оскільки обвинуваченому загрожує довічне ув’язнення, він мав право вибору, хто його судитиме – присяжні або ж колегія суддів. Стоматолог вибрав останній варіант.

    Наступне засідання у справі франківського «різника» відбудеться за тиждень, 5 травня.

     

     Марко БАБИК 

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!