Змії просяться до школи?

  • У Крилоській школі змії повзають шкільним подвір’ям. Директор каже, що то в минулому, люди ж запевняють – бачили цього року.

    «Школа стара зовні, але всередині – порядок», – каже директор Василь Фіголь. Він запевняє, що цього року випадків появи плазунів на території навчального закладу не фіксував, а того року такі випадки були – повзали одна-дві змійки. То працівники техперсоналу його закликали, плазунів спіймали і знищили. Навіть діти гадюк бачили.

    У Крилоській школі – 130 учнів. Це ще нічого, зауважує директор, бо коли він очолив навчальний заклад чверть століття тому, то школярів було більше трьох сотень. Доводилося організовувати навчання у дві зміни. Приміщення школи і справді старезне, фарба вигоріла на сонці, віконниці зсохлися, де-не-де забиті дошками. Попід фундамент росте дерево.

    «З питанням будівництва школи був у двох президентів: Кучми і Ющенка. І бачите, що з цього вийшло – раптом фундамент зробили. Куди звертатися?.. А в цьому році погодили, що район виділить 10,5 млн. гривень, аби вимурувати і накрити приміщення школи. Проектну документацію підготували ще в 2009 році», – розповідає директор. Нова школа розрахована на 220 учнів. У ній будуть чотири групи дошкільнят, спортивна та актова зали.

    Директор каже, що нічого не приховує, і погоджується провести екскурсію журналісту довкола будівлі. Школа побудована упритул до зарослої лісом гори, частина шкільного подвір’я – територія лісу. Позаду школи є закинута теплиця та пивниця, видніється зруйнований фундамент колишньої їдальні. З нового тут лише туалети, вони надворі, але добротні. «Білки по школі бігають, щурів немає. Мишка може бути, а змії – ні. Але то природа, бачите, позаду ліс», – Василь Фіголь показує задній шкільний двір.

    Сільський голова Крилоса Марія Духович почутою новиною стурбована. Запевняє, що скарг від батьків чи дітей стосовно змій жодного разу не чула. Не відає вона нічого про минулорічний випадок і навіть не припускає, що на шкільне подвір’я може щось заповзти.

  • В управлінні з надзвичайних ситуацій запевнили, що про появу змій у навчальних закладах жодного разу не чули. Про укуси чи появу гадюк біля будинків рятувальники дізнаються лише тоді, коли до них надходять повідомлення з лікарень чи конкретні виклики з проханням допомогти забрати повзучих з житлових зон. Переліку небезпечних місць масового перебування людей, поруч з якими можуть з’являтися небезпечні плазуни, у надзвичайників немає. Але вони визнають, що випадків укусів гадюк трапляється більше, ніж подає офіційна статистика.

    Сезон плазунів лише розпочинається. Якщо їх уже бачили на шкільному подвір’ї один раз, то вони, ймовірно, мешкають поблизу. Директор школи про непроханих гостей рятувальникам не повідомляв, відтак повторна поява гадюк на території Крилоської школи цілком можлива. А тому пильність не завадить.

     

    Ірина ТИМЧИШИН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!