Цей день в історії Прикарпаття. 5 травня

  • – сьогодні – Міжнародний День боротьби за права інвалідів

    Свій початок історія «міжнародного дня боротьби за права інвалідів» бере 5 травня 1992 року. У цей день люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн, одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів. З того часу подібні заходи проводяться кожне п’яте травня.

    Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади. Незалежно від національності, релігії, майнового стану, стану здоров’я. На сьогоднішній день інваліди — одна з найбільш слабозахищених категорій населення. Тому головне завдання Міжнародного дня боротьби за права інвалідів – забезпечення умов для нормальної соціальної реалізації людей з обмеженими можливостями, щоб вони могли отримувати освіту, працювати та користуватися соціальними благами нарівні з іншими членами суспільства.

    – також сьогодні – Міжнародний день акушерки

    ПОДІЇ:

    – 5 травня 1879 р. – посол о. Олексій Заклинський (уродженець с. Озеряни на Тлумаччині) виступив у австрійському парламенті з промовою про створення Станіславського Єпископства, так як австрійський уряд не бажав виділяти кошти з Галицького релігійного фонду на створення Станіславівської Єпархії.

    Олексій Заклинський

    – 115 років від дня заснування Кирилом Трильовським спортивно-пожежного товариства «Січ» у с. Заваллі Снятинського району (1900).

    «Січ» с. Балинці Коломийського повіту

    – 5 травня 1944 р. – останнім вірменську парафію у Станіславі очолив К. Філіп’як, який організував вивезення чудотворної ікони Матері Божої Ласкавої Станиславівської до Гданська, фактично, врятувавши її від знищення.

    Вірменська церква. Міжвоєнний період

    ІМЕНИНИ: Всеволод, Климент, Віталій, Лука, Федір 

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 5 травня 1819 р. – народився Станіслав Монюшко – польський композитор, диригент, педагог, основоположник національної оперної школи.

    У міжвоєнному Станиславові польське Музичне товариство, а згодом і театр носили імя С. Монюшка.

                С. Монюшко

    «Ткач» Станіслава Монюшка

    – день народження Мирослава Капія (1888-1949), письменника, фольклориста і перекладача. З 1945 р. жив і вчителював у м. Косові, де й похований.

               Мирослав Капій

    – народився Богдан Кравців (5.05.1904, с. Лоп’янка на Долинщині – 21.11. 1975, м. Рутерфорд, штат Нью-Джерсі) – український поет, перекладач, редактор, критик. Дійсний член НТШ, редколегії «Енциклопедії українознавства». Автор 11 збірок поезій, член ОУП «Слово», активний діяч українського націоналістичного руху, активіст Української військової організації, Союзу української націоналістичної молоді. Перший крайовий провідник ОУН. Заарештований у 1930 р., звільнений у 1934 р. Другий арешт (1934) і заслання до Берези Картузької. У 1939 р. переїхав до Німеччини, у Берліні редагував газети «Голос», «Вісті», «На шахті», «Українець». З 1944 р. мешкав у Західній Німеччині. У 1949 р. прибув до США: спочатку поселився в Філадельфії, потім у Рутерфорді. Працював у редакціях газети «Свобода» та журналу «Сучасність». У 1971–1975 рр. –  головний редактор журналу «Сучасність».

           Богдан Кравців

    – 5 травня 1907 р. – в Чернівцях народилась письменниця Ірина Вільде (Дарія Макогон-Полотнюк), закінчила Станиславівську гімназію, життя і творчість  тісно пов’язані з Прикарпаттям. Померла у Львові 30 жовтня 1982 року.

            Ірина Вільде

             – 5 травня 1919 р. – народився Петро Сегал – краєзнавець. Жив і працював у Коломиї. Виїхав в Ізраїль.

    – народилася Фроляк Богдана (5 травня 1968 р., с. Видинів, Івано-Франківська область) – українська композиторка.

    ЮВІЛЕЇ:

    – 100 років від дня народження Юрія Ілюка (1915), майстра художньої кераміки, уродженця с. Старі Кути Косівського району.

                               Юрій Ілюк

    – 70 років від дня народження Ярослава Зарицького (1945-1996), майстра кераміки, члену НСХУ. Похований у м. Косові.

    – 5 травня 1970 р. – народився Святослав Шевчук, верховний архієпископ Києво-Галицький, митрополит Київський – предстоятель Української греко-католицької церкви (із березня 2011).

    О. Святослав Шевчук

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 5 травня 1892 р. – померла вчителька Юзефа Дзвонковська – друге кохання Івана Франка. Похована на польському цвинтарі (нині Меморіальний сквер) в Івано-Франківську.

          Юзефа Дзвонковська

    ЦІКАВО:

    – 5 травня 1921 р. –  у Франції вперше представлено парфуми «Шанель» («Chanel № 5»). За переказами, Коко Шанель попросила парфюмера Ернеста Бо створити «штучний аромат, який пахне Жінкою». Створюючи перший аромат Chanel, парфюмер експериментував з альдегідами – синтетичними квітковими ароматами. Ернест Бо став першим парфумером, якому вдалося побудувати на основі молекул альдегідів повноцінний аромат. Парфумер представив мадмуазель Шанель на вибір 10 ароматів, з яких вона вибрала п’ятий – звідси і пішла назва шедевра.

    Дотепер «Шанель № 5» входить у п’ятірку найкращих парфумів світу.

     

                                           Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня, 4 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!