Обурені обертинці підганяють слідство

  • В Обертині касир Ощадбанку знімала гроші з рахунків вкладників. Афера вимірюється шестизначним числом, але розслідування просувається поволі.

    Про те, що на Тлумаччині вибухнув фінансовий скандал, «Галицький кореспондент» писав у статті «Аферистка з Ощадбанку». Чужі гроші собі в кишеню касирка місцевого відділення Ощадбанку клала впродовж майже 10-ти років. Її звинувачують у підробках та махінаціях, бо вона підписувалася за вкладників і знімала гроші з рахунків. У справі – понад 300 ошуканих.

    «Дзвонить вона і каже: переведіть свою і чоловіка пенсію у наш банк. Я кажу, що в мене гроші в іншому банку. Через кілька днів знову дзвонить, просить: несіть гроші на вклад. Я приношу, а вона каже: слухайте, та я вам більший відсоток дам, але гроші – під розписку. Я кажу: це недобре, Наталю. А вона мені: що ви переживаєте, хіба ви мене не знаєте?! Розумієте, жодна людина до Наталки Григорчук додому гроші не принесла, їй несли в банк», – ділиться своєю бідою Марія Лодніцька. У неї хворий чоловік. Жінка каже, що коли він дізнався про те, що вони втратили заощадження, то тиждень не говорив.

    Мільйонну аферу викрили у грудні минулого року. Два місяці у тамтешньому відділенні Ощадбанку тривала ревізія, за справу взялася міліція. Минулого тижня ошукані обертинці приїхали в Івано-Франківськ скаржитися на тривале слідство.

    У міліції виправдовуються тим, що їм потрібно допитати 180 потерпілих. Час тягнеться, бо затребували всі необхідні документи з банку.

    Обертинські скаржники пригадують, що коли вони прийшли в Тлумацький райвідділ міліції, їм сказали повернутися за годину. Бо там не знали, як оформляти заяви, хто потерпілий – люди чи банк. А до грошових зобов’язань шахрайки за розписками взагалі не беруться. Мовляв, то клопіт судів.

    Кілька селян суди вже виграли, Феміда наказала шахрайці повернути борги. Люди звернулися у виконавчу службу, а там розводять руками: екс-працівниця банку жодної власності не має, відтак стягнути борги нема звідки.

    В облуправлінні Ощадбанку стоять на своєму: сигналу про те, що працівниця шахраювала, не було, а поки триває розслідування, жодної копійки постраждалим не повернуть. Кажуть, що у різних відділеннях фінустанови працює 800 осіб, і знати, хто з них має схильність до шахрайства, не можуть.

    Селяни ж нарікають, що сини аферистки тим часом їздять на дорогих машинах, один у Чернівцях має маєток, інший в Івано-Франківську – квартиру, а жінка раптом залишилася без власності. Ошукані дивуються: два місяці минуло, а вона встигла і розлучитися з чоловіком, і виписатися з сільської хати, де жила кількадесят років. Припускають, що шахрайка мешкає у сина в Чернівцях. У міліції ж запевняють, що підозрювана перебуває під домашнім арештом, носить електронний браслет.

    Свекруха Григорчук розповіла, що більше місяця жінка додому не поверталася, на дзвінки не відповідає. На подвір’я навідуються розлючені люди, шукають її. Рідна мати Григорчук також мешкає в Обертині. Свою дочку захищає, каже, вона не могла стільки грошей собі забрати, то хтось її підставив. Старі батьки плачуть, їм перед сільськими людьми соромно.

    Після довгих перемовин з обуреними обертинцями працівники міліції зобов’язалися перевірити декларації про доходи родичів шахрайки та порядок придбання їхніх квартир, машин і будинків. А керівництво Прикарпатської філії Ощадбанку після завершення розслідування пообіцяло виплатити постраждалим всі суми.

     

    Ірина ТИМЧИШИН

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!