Цей день в історії Прикарпаття. 7 червня

  • – сьогодні – Міжнародний день очищення водойм. Цей день з 1995 року проводиться в багатьох країнах світу під егідою PADI – професійної Асоціації дайвінг-інструкторів. Цього дня клуби підводного плавання виїжджають на місцеві водойми, щоб очистити береги і дно.

    День очищення водойм в різних країнах відзначають у різний час – у першу неділю червня або у вересні.

     

    ПОДІЇ:

    7 червня 1906 р. – станиславівські товариства організували шевченківський концерт із участю З. Левицької, станиславівського «Бояна», академічного хору «Бандурист» зі Львова та інших.

    – 7 червня 1921 р. – у Львові відбувся з’їзд представників Народної трудової партії на чолі з Т. Окуневським. Обговорювалося питання про становище Східної Галичини в складі Польщі.

    Теофіл Окуневський – уродженець с. Яворова на Косівщині

    – 7 червня 1987 р. – в Івано-Франківську після капітального ремонту в Інституті нафти і газу відкрили геологічний музей, який налічує 20 тис. експонатів. Нині це один із найкращих музеїв України.

    – 7 червня 2014 р. – відбулася інавгурація пятого Президента України Петра Порошенка.

     

    Президент України Петро Порошенко

    ІМЕНИНИ: Ферапонт, Іван 

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 7 червня (26 травня) 1887 р. – народився Сидір Ковпак, український радянський партизанський керівник часів ІІ Світової війни, генерал майор.
    З 1947 р. – заступник голови президії Верховної Ради УРСР. Двічі герой Радянського Союзу (1942, 1944). В 1943 р. партизанське з
    єднання Ковпака здійснило Карпатський рейд.

    Сидір Ковпак

    – народився Сергій Никорович (7 червня 1974 р., Коломия) – гончар. Виготовляє глиняний посуд за давньою українською традицією. Сергій Никорович – гончар у четвертому поколінні. Сьогодні він голова осередку народних майстрів Коломийщини.У 2009 році завоював третє місце на Міжнародному польському конкурсі «З нитки і глини». Був перший, хто за останніх двадцять років удостоївся призового місця в Європі.

    – 7 червня 1988 р. – народився Василь Карпюк, український письменник, публіцист, блогер.

    Василь Карпюк

    Більше – читайте тут 

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 7 черня 1843 р. – помер Маркіян Шашкевич, український письменник, зачинатель нової української літератури в Галичині, священик, культурно-громадський діяч. Очолював «Руську трійцю», ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая» (1837). Виступав за рівноправність української мови з польською.

    Маркіян Шашкевич

    ЦІКАВО:

    – 7 червня 1903 р. – у Берліні французький учений П’єр Кюрі оголосив про відкриття нового хімічного елемента – полонія, названого на честь батьківщини його дружини-польки Марії Склодовської-Кюрі.

    Подружжя Кюрі

     

                                              Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня, 6 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    7.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!