Цей день в історії Прикарпаття. 8 червня

  • – сьогодні – Всесвітній день океанів.

    Свято заснувала Генеральна Асамблея ООН в 2008 р., а вперше його відзначили 8 червня 2009 р. Мета свята – бажання залучити світове співтовариство до проблем океанів, що займають понад 70% площі всієї планети. 

    – Сьогодні у християн Східного обряду розпочинається Петрів піст, який триває до 12 липня – дня апостолів Петра і Павла.

                                              Святі апостоли Петро і Павло

     

    ПОДІЇ:

    8 червня 1867 р. – австрійський імператор Франц-Йосиф I коронувався у Будапешті королем Угорщини, перетворивши єдину абсолютну монархію Габсбургів у дуалістичну конституційну державу Австро-Угорщину.

    – 8 червня 1848 р. – перша постановка п’єси І. Котляревського «Наталка Полтавка» у Коломиї в обробці І.Озаркевича під назвою «Дівка на виданні, або На милування нема силування».

    – 8 червня 1922 р. – Східну Галичину як суверенний край прийняли до Міжнародної спілки товариств Союзу народів.

    – 8 червня 1940 р., Станіслав – розпочалися матчі на футбольний кубок міста. За кубок боролися 11 команд: «Динамо», «Спартак», «Харчовик», «Буревісник» та ін.

    – 8 червня 1988 р. – ухвалили закон «Про кооперацію у СРСР», початок легалізації приватної діяльності.

    ІМЕНИНИ: Георгій, Олена, Іван, Макар


    НАРОДИЛИСЯ:

    – 8 червня 1855 р. – у с. Белелуя на Снятинщині народилась письменниця і громадська діячка Наталія Кобринська. Померла в Болехові 22 січня 1920 р.

    Наталія Кобринська

    – День народження Ольги Дучимінської (1883-1988), письменниці, педагога, організатора жіночих курсів. Кореспондентка «Жіночої долі». Часто бувала в Коломиї. Померла 24 вересня 1988 р. Похована в Івано-Франківську.

    Ольга Дучимінська

    – День народження Павла Боброва (1903-1966) – актора. Із 1945 р. до останніх днів життя працював у Станіславському музично-драматичному театрі.

    – Народився Святослав Василько (8 червня 1923, Стецева на Снятинщині) – діяч ОУН та громадський діяч українства Великобританії; живе у Ноттінгемі.

    Святослав Василько

    – День народження Михайла Кучірки (1932), самодіяльного поета і художника з Коломиї, автора дев’яти поетичних збірок, засновник і незмінний голова Коломийської спілки літераторів «Суцвіття», родом із с. Чортовець Городенківського району.

    Михайло Кучірка

    – Народився архиєпископ Мефодій (у миру Микола Срібняк; 8 червня 1957, с. Грабівка Калуського району) – архиєпископ Сумський та Охтирський УПЦ КП. Активіст української діаспори Сибіру (1992-1995).

    Архиєпископ Мефодій

    ЮВІЛЕЙ:

    – 8 червня 1970 р. – у с. Товмачик на Коломийщині народилася Марія Чепіль – спортсменка, майстер спорту міжнародного класу з пауерліфтингу.

    Марія Чепіль

    ЦІКАВО:

    – 8 червня 1786 р. – у Нью-Йорку вперше надійшло в торговельну мережу морозиво.

     

                                         Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня, 7 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    8.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!