2019: Гордість Прикарпаття

  • Про них говорять, ними пишаються, вони отримують нагороди. Саме завдяки їм тисячі людей в Україні та за її межами дізналися про багату на таланти Івано-Франківщину. Проводжаючи 2019 рік, «Галицький кореспондент» розповідає про тих, хто заслуговує називатися гордістю Прикарпаття.

    Досягнення року

    Яні Василовій – 14 років. На перший погляд, вона звичайний підліток. Та ця скромна дівчина – одна з найкращих більярдисток світу. А проживає талановита спортсменка в Івано-Франківську.

    Нещодавно Яна привезла додому бронзу із Мінська, де вона обіграла господарку турніру і стала призеркою чемпіонату світу з більярдного спорту серед юніорів.

    Її батько розповідає, що до кия вона потяглася, коли ще й писати не вміла. Колись батько грав вдома більярд із друзями, згодом почав навчати цьому і доньку, а у вісім років Яна почала займатися з тренером.

    Талановиту франківку до великого спорту готували професіонали з різних куточків України, тепер вона – одна з найкращих у світі.

    Вчитель року

    Прикарпатська вчителька отримала престижну премію “Global Teacher Prize Ukraine 2019” у номінації «Вибір серцем». Тетяна Лінійчук – вчителька української мови та літератури в Ямницькому ліцеї на Івано-Франківщині, а нагородили її за впровадження проєкту інклюзивної освіти та поширення свого досвіду й напрацювань серед колег.

    «Я прагну наповнювати світлом якомога більше дитячих сердець, особливо тих, які мають особливі освітні потреби, адже право на освіту має кожен!» – пояснює вчителька свою діяльність.

    Номінантка із Прикарпаття отримала за свої професійні старання сертифікат на 70 тисяч гривень та путівку на освітній форум у Дубай.

    Людина року

    Завдяки йому про Івано-Франківськ дізнався весь світ, на нього рівнялися діти і дорослі. Відомого спортсмена з Івано-Франківська Романа Вірастюка посмертно нагородили “Орденом за заслуги третього ступеня”.

    Відомий прикарпатець Роман Вірастюк помер на п’ятдесят першому році життя. Роман боровся за життя два тижні – після термінової і дуже складної операції на серці (аневризма і розшарування черевної аорти).

    Роман Вірастюк – 17-кратний чемпіон і восьмикратний володар Кубка України, бронзовий призер чемпіонату Європи 1994 року, чотири рази був призером Кубка Європи, чемпіон Європи серед клубів у 2002 році, двічі срібний призер Світових ігор серед військових.

    Спортсмен також був учасником трьох Олімпійських ігор (1996, 2000 і 2004 років), під час яких входив до десятки найкращих штовхальників ядра. Протягом десяти років, до 2005 року, він був капітаном Олімпійської збірної України.

    Свого часу Роман Вірастюк був головою управління у справах молоді та спорту Івано-Франківської ОДА, а також працював спортивним телеведучим і коментатором змагань. З 2015 року очолював Департамент олімпійського спорту Міністерства молоді та спорту України.

    Смерть культового легкоатлета сколихнула всю країну, та його заслуги не дозволять забути ім’я спортсмена.

    Вчинок року

    Восени в Івано-Франківську двоє місцевих допомогли затримати злодіїв. Ситуація виняткова, адже помічниці – двоє школярок. Дві подруги, учениці шостого класу школи №16 Анастасія та Вікторія, виявили та допомогли затримати злочинців, які серед білого дня пограбували будинок.

    Того дня невідомі чоловіки проникли до будинку однієї з них, забрали речі та намагалися втекти. Настя і Віка не розгубились – пішли просто за грабіжниками, телефонуючи до своїх батьків. А коли побачили поліцейський автомобіль, то одразу спинили його і вказали на злочинців.

    Патрульні наздогнали злочинців і затримали їх. Виявилося, що обікрасти будинок намагалися 42-річний та 45-річний закарпатці. Під час огляду у них виявили викрадені речі, про які шестикласниці розповідали поліції.

    До школи, де навчаються дівчата, завітав начальник управління патрульної поліції Олег Костенко, щоб подякувати та нагородити подарунками справжніх юних героїв нашого міста.

     «Ваш вчинок ще раз показав нам усім, що завжди треба залишатися гідною людиною, не бути осторонь чужої біди і приходити на допомогу всім, хто її потребує”, – зазначив Олег Костенко.

    За дорослий і свідомий вчинок дітям варто дякувати, а пишатися таким підростаючим поколінням мають не лише батьки, але й кожен із нас.

  • Рекорд року

    Стронгмени встановили новий рекорд України на Коломийщині. Четверо спортсменів протягнули танк Т-72 вагою 41 тонну на відстань три метри 35 сантиметрів.

    До встановлення рекорду долучилися володар титулу “Найсильніша людина Прикарпаття” Володимир Пиндус, рекордсмен України, Європи, світу Костянтин Ільїн із Чернівців, чемпіон світу (U105) в команді Валерій Газаєв та володар титулу “Закарпатський ведмідь” Володимир Цифра.

    Найсильніші чоловіки України навіть отримували травми, поки готувалися до встановлення рекорду, який присвятили всім героям, що захищають незалежність держави.

    Їм вдалося навіть перевершити власні очікування, адже запланована відстань була меншою. Тепер вся Україна знатиме, які силачі живуть на Прикарпатті.

    Рейтинг року

    Жити в Івано-Франківську – добре і затишно. Тепер це можуть підтвердити не лише жителі й гості нашого міста. Івано-Франківськ увійшов у п’ятірку найкомфортніших міст України.

    Соціологічна група “Рейтинг” на замовлення Міжнародного республіканського інституту провела дослідження щодо комфортності українських міст у 2019 році. Найвищий індекс задоволення якістю послуг (3,4) за п’ятибальною шкалою отримала Вінниця. Другу сходинку (індекс 3,1) розділили Івано-Франківськ, Луцьк, Чернігів, Хмельницький і Харків.

    Народна депутатка від Івано-Франківська Оксана Савчук у соціальній мережі похвалилася, що це спільна нагорода для всіх франківців і місто рухається в правильному напрямку.

    Справа року

    Микола пересувається на візку з 1993 року, коли отримав травму. Відтоді ж він займається питанням доступності міст для людей з інвалідністю.

    Микола Макар – представник Національної асамблеї людей з інвалідністю в Івано-Франківській області та голова громадської організації «Слід». У серпні 2019 року його призначили позаштатним радником голови ОДА Дениса Шмигаля з питань соціального захисту осіб з інвалідністю.

    «Насправді людей у колісних візках дуже багато, а ще ж є інші маломобільні категорії населення. А доступність – питання доволі масштабне, воно не обмежується лише пандусами. Ці проблеми треба вирішувати комплексно», – пояснює Микола Макар.

    Чоловік активно займається питанням доступності для маломобільних груп населення, знає про всі проблеми людей з інвалідністю на Прикарпатті і шукає шляхи їх вирішення. Цьогоріч організація «Слід» отримала фінансування на реалізацію проєкту «Інвалідність не обмежує – обмежує дискримінація». В рамках проєкту планують об’їздити райони і визначити, які проблеми виникають у людей з інвалідністю.

    Краса року

    «Вона ще не може втримати в руках букет, але вже підкорює сцену і професійно позує на камеру», – так описав семирічну Владу Кіцелюк міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Він нагороджував франківку, яка виборола титул «Mini Miss United World».

    Міжнародний конкурс краси і талантів відбувався на іспанському острові Тенерифе.

    Дівчина не тільки перемагає у конкурсах краси, вона вже давно виступає як співачка і була на одній сцені з відомими українськими зірками.

    Незважаючи на щільний графік, зйомки кліпів та виступи, вона все ще маленька дівчинка. Маленька дівчинка, яка привезла до Івано-Франківська титул найкрасивішої.

    Марта БАРАНЕЦЬКА

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!