У Рогатині на переходах з’явилися дорожні помічники

  • У Рогатині на пішохідних переходах, ось уже місяць, замість світлофорів стоять професійні дорожні помічники.

    Дві дороги державного значення у Рогатині нещодавно відремонтували. І якщо водії з того радіють, то пішоходам це ускладнило життя. Швидкість та потік транспорту збільшились в рази. Перейти дорогу в місті – особливо для школярів та пенсіонерів, – стало неабияким випробуванням. У міськраді спершу звернулися до шляховиків, щоб встановили біля центральних переходів – світлофори.

    “Вони нам сказали, що місцеве самоврядування не може долучатися до цього процесу обмеження швидкості. Ми прийняли рішення спільно з центром зайнятості взяти на роботу людей. яких одягнули в спеціальну форму для того”, – говорить Сергій Насалик, міський голова міста Рогатин.

    Витрати на заробітну плату та спецодяг для таких “чергових на дорогах” міська рада та центр зайнятості вирішили поділити між собою навпіл. В сумі вийшло – 12 тисяч гривень. Після цього почався і сам пошук охочих попрацювати, інформує podrobnosti.ua.

    “Це не будь-хто, а вибирали людей, які мають досвід роботи з людьми. Це відповідальна робота. І ми знайшли чотири бажаючих безробітні. Які охоче погодилися на ці роботи”, – говорить Петро Числяк, директор Рогатинського районного центру зайнятості.

    Оля за освітою вихователь-логопед. Поки що не знайшла роботи за спеціальністю. Коли почула про громадські роботи, одразу погодилась. Хоч і платять не багато – близько тисячі гривень. Але і працювати доводиться лише кілька годин у час пік.

    “Люди не звикли до такого. Ще ніхто такого не бачив. Спочатку по-різному реагували. Кажуть, а хто ви, а що ви. Що ви тут робите? Чи ви якась дорожня служба. Чи ще щось. Але вже потрошку звикають. Дякують”, – говорить Оля Гаєвич, спеціальна чергова на дорозі.

    “Перший місяць ми зобов’язані побути з ними, показати як саме зупиняти транспортний засіб. Обличчям стояти до транспортного засобу. Кого саме переводити. Дітей. Осіб похилого віку. Люди які мають якісь вади”, – говорить Андрій Воробець, інспектор міської варти.

  • Місцеві кажуть – із появою чергових перейти дорогу і справді стало легше.

    “Колись було дуже важко переходити дорогу. Чекали по півгодини або переходили в інше місце, де більше людей. Щоб перейти дорогу”, – говорить Ірина Гавенко, учениця.

    У рогатинській міськраді переконані – проект виправдав себе. Тому продовжать його і наступного року. Фінансування вже передбачили в міському бюджеті.

    Нагадаємо, У Франківську водій збив дитину, яка раптово вибігла на перехід.

    111

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!