Депутат Івано-Франківської облради написав відкритий лист у департамент освіти і науки ОДА

  • Депутат Івано-Франківської обласної ради, координатор ГО “Поступовий гурт франківців” Сергій Адамович написав директору департаменту освіти і науки ОДА Віктору Кімаковичу лист. У ньому описані приклади, які доводять, що призначити керівника освітнього закладу через конкурс – можливо.

    Нагадаємо: минулого тижня в Івано-Франківську виник скандал. Його причиною стало те, що голова ОДА Олег Гончарук підписав подання голові обласної ради Василеві Скрипничуку про призначення на посаду директора Івано-Франківського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості Івано-Франківської обласної ради Зінаїди Болюк.

    Уже наступного дня розлючені активісти вимагали від Гончарука пояснень. Тоді ж представник “Самооборони” Юрій Лоп’янецький акцентував, що найкраще керівників на такі посади призначати у результаті прозорих конкурсів. Проте Кімакович запевнив, що діючим законодавством це не передбачено.

    Адамович переконаний у зворотньому. “За повідомленнями освітнього порталу “Педагогічна преса” 11 серпня  2015 р. у Київському університеті імені Бориса Грінченка за ініціативи Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА стартував додатковий конкурсний відбір кандидатів на посади керівників загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів. До конкурсної комісії було подано 38 заяв від претендентів на 18 вакантних місць. Це вже друга можливість для талановитих, творчих і досвідчених педагогів здійснити свою мрію й очолити столичний навчальний заклад, щоб реалізувати власні амбітні освітні завдання”, – написав у відкритому листі депутат .

    listv

    Вибір кандидатур на посади в Києві відбувається в три етапи:

    1) навчання та психологічні тренінги в Київському університеті імені Бориса Грінченка, складання електронного тестування, а також написання мотиваційних листів;

    2) претенденти проводять один день у тому закладі освіти, де вони прагнуть працювати. Їхнє завдання – самостійно визначитись, як провести цей  день у навчальному закладі;

    3) заявники презентують власні концепції розвитку навчальних закладів комісії, представникам районних адміністрацій, педагогічним колективам, батькам і громадськості столиці.

    За результатами проведеної роботи комісія надає рекомендації щодо добраних кандидатур директорові Департаменту освіти і науки, молоді та спорту і головам районних державних адміністрацій у Києві для ухвалення рішення про призначення на посаду керівника навчального закладу.

    У першій хвилі конкурсного відбору конкурсна комісія рекомендувала кандидатури в 24 навчальні заклади Києва. Нині 20 переможців конкурсу вже призначено на посади керівників.

    За словами Сергія Адамовича, після Києва конкурсний відбір кандидатів на посади керівників навчальних закладів розпочався у Вінниці та на Чернівеччині.

    “У зв’язку з цим рекомендуємо Департаменту освіти і науки облдержадміністрації звернутися щодо призначення на керівні посади навчальних закладів до досвіду київських освітян. Вважаємо, що пілотним проектом у напрямку кадрових реформ могло би стати проведення конкурсу на призначення керівника Обласного ліцею для обдарованих дітей із сільської місцевості. Зі своєї сторони запевняємо, що поступовці готові допомогти в організації і проведенні прозорого і чесного конкурсу”, – підсумував Адамович.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!