Цей день в історії Прикарпаття. 22 березня

  • сьогодні за церковним календарем  вшановують 40 мучеників

    У народі 22 березня називається Сорок Святих і вважається, що сорок мучеників є покровителями всякої птиці.

    Колись у цей день матері випікали з тіста сорок «жайворонків» і віддавали дітям, щоб вони закликали птахів з вирію.

       сьогодні Міжнародний день таксиста

     

    Сьогодні водії таксі всього світу відзначають своє професійне свято. Так, саме 22 березня в 1907 році на вулиці Лондона вийшли перші авто, обладнані спеціальними лічильниками.

     

    Розпізнаваним знаком таксі є візерунок у вигляді шашечок. За однією з версій, перший такий орнамент з’явився в 20-х роках минулого століття на машинах компанії в США, яка запозичила їх з гоночної символіки. Він повинен був привертати увагу потенційних пасажирів і символізувати швидкість пересування.

    В Станиславові таксі працювало з початку ХХ століття (візки, кеби, омнібуси не враховуємо).

                           Таксі в міжвоєнному Станиславові

     

    А також сьогодні:

    Всесвітній день водних ресурсів

    – День Балтійського моря

    ПОДІЇ:

    22 березня 1902 р. у залі Товариства музичного ім. Монюшка в Станиславові заходами гімназійної молоді відбулися вечорниці на честь Тараса Шевченка. Чоловічий хор виконував пісні на слова Т. Шевченка композиторів С. Воробкевича («Думи мої»), Н. Нижанківського та ін., декламували поезії «Розрита могила», «Кавказ»… На вечорі збирали добровільні пожертвування на бурсу філії Педагогічного товариства.

    22 березня 1904 р. молодь учительської семінарії в Станиславові організувала шевченківський концерт у залі Товариства музичного ім. Монюшка. Був виконаний твір П. Ніщинського «Закувала та сива зозуля». У другій частині концерту був представлений сценічний образ у п’яти діях зі співами і декламаціями на тему «Житє і слава Тараса Гр. Шевченка» за сценарієм учня станиславівської семінарії.

    –  22 березня 1905 р. Намісник Галичини граф  А. Потоцький видав циркуляр до всіх відділів жандармерії, щоб ті пильно слідкували за політичною діяльністю ор­ганізації «Взаїмна поміч українського вчительства».

    до 22 березня 1918 р. григоріанський календар у Станіславівській дієцезії діяв григоріанський календар, запроваджений єпископом Григорієм Хомишинин 6 березня 1916 р.

    22-23 березня 1919 р. березня. Станиславів – відбувся з’їзд Української радикальної партії. Поряд з вимогами свободи і незалежності, соборності української держави, національно-культурного будівництва, з’їзд ухвалив постанови про вивласнення поміщицьких і церковних земель та соціалізацію великих промислових підприємств, банків, торгівлі.

    22 березня 1923 р. святочним концертом влаштувала Тараса Шевченка молодь української гімназії в Коломиї. Вступне слово виголосив учень 7 класу Я. Івантишин. Мішаний хор виконав пісні О. Кошиця «Ой біда», М. Лисенка «Ой гай, мати», «Радуйся, ниво». Декламували вірші І. Паньків, Я. Геник.

     

    – 22 березня 2002 р. – у під’їзді свого будинку фактично в центрі Івано-Франківська розстріляний Микола Шкрібляк – заступник голови облдержадміністрації, лідер обласної організації СДПУ(о), кандидат у народні депутати. За неофіційною інформацією, віце-губернатор-есдек контролював Надвірнянський НПЗ, низку рекреаційних закладів і деревообробних підприємств.

     

    ІМЕНИНИ: Микола, Леонтій, Ілля, Тарас, Валерій

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Миколи Лисенка (1842-1912), видатного українського композитора, який у грудні 1903 року побував у Станиславові та в Коломиї. На станиславівському вокзалі ювіляра вітали тисячі мешканців міста, члени українського спортивного Товариства «Сокіл», представники різних станиславівських українських товариств і організацій, селянські хори з околиць міста – сіл Ямниця, Княгинин, Радча, Викторів та інших. Хори по черзі співали пісень, а «соколи» шеренгами, у своїх строях, проходили повз ювіляра, виконуючи при цьому «Сокільський марш». У коломийському «Народному Домі», куди М. Лисенко прибув у супроводі членів Ювілейного Комітету, відбулася святкова вечеря з вітаннями і промовами, які супроводжувалися співами селянських хорів співочо-музичного Товариства «Боян», зокрема, з села Балинці, декламаціями селянки Анни Ткачук з села Кийданча та Івана Бондаренка з селища Печеніжина. Тут же Микола Лисенко мав розмову з видатним громадсько-культурним діячем Галичини, засновником січового руху і товариства «Січ» Кирилом Трильовським (1864-1941). А в кімнатах «Коломийського Бояна» через деякий час залунала музика. Микола Лисенко зачарував слухачів виконанням на фортепіано маршів «Гей, не здивуйте!», «Славний козак Залізняк» і «Пливе човен»…

  • – 22 березня 1891 р. народився  Іван Винниченко – український громадсько-політичний діяч. Закінчив Коломийську гімназію.

    – народився Альфред Козак (22 березня 1893, с. Стопчатів Галицького р-ну – 3 січня 1978, Детройт, США) – громадсько-культурний діяч, журналіст. В 1933 р. почав видавати журнал «Стрийська думка», з 1936 р. – «Думка». Після війни перебував на еміграції спочатку в Німеччині, а з 1950 року – в Детройті у США, де разом зі своїм братом Едвардом-Еком Козаком видавав журнал «Лис Микита».

     

    – 22 (2) березня 1895 р. народилася Марія Сабат-Свірська (22.03.1895 –  06.04.1983 рр.) – українська оперна та камерна співачка, народилася в с. Помонята на Рогатинщині. В 1929 – 1930 рр. артистка співала у Варшавському театрі «Олімпія». З 1930 р. переходить на концертну діяльність і виступає як камерна співачка у Львові, Тернополі, Стрию, Івано-Франківську. З 1942 р. залишає сцену і переходить на педагогічну роботу.

    – народився Авраменко Василь (22.03.1895, с. Стеблів, тепер Канівського р-ну, Черкаської обл. – 06.05.1981, м.Нью-Йорк, США, перепохований в с.Стеблеві, 1993), укр. балетмейстер, актор, педагог, один з перших організаторів хореографічних шкіл в Західній Україні. Створив дві хореографічні школи в Коломиї.

     день народження Василя Андрушка (1953), художника, скульптора, викладача і поета, члена НСХУ, одного з організаторів Коломийської асоціації мистців, учаснику багатьох виставок, зокрема: «Імпреза-89», «Карпатський хребет-97», «Сучасне українське мистецтво» (Австрія), «Ми – з Коломиї» (Франція), «Українські та французькі мистці» (Польща), «Світ левкасу» (м. Чернівці), «Коло – Ми – Я. Персони» (м. Київ), уродженець с. Ланчин Надвірнянського району. 

     

    – народився Роман Григорчук (22 березня 1965, Корнич, Коломийський район, Івано-Франківська область, Українська РСР, СРСР) – український футбольний тренер. У минулому – український та радянський футболіст, грав на позиції нападника. Зараз очолює одеський «Чорноморець».

    ЦІКАВО:

    – 22 березня 1895 р. – в Парижі брати Люмєр вперше показали спеціально запрошеній публіці фільм. На білому екрані глядачі побачили робітників, що виходять з фабрики Люм’єр. Незадовго до цього французи Луї та Огюст Люмєр отримали патент на винайдений ними апарат «Сінематограф».

    Проте днем кіно стане 28 грудня, коли цього дня у 1895 р. в паризькому кафе на Бульварі Капуцинок винахідники запропонували широкій публіці перший в світі короткометражний фільм «Прибуття поїзда на вокзал Ла Сьота».

     

    Вперше з кіномистецтвом мешканці міста Станиславова познайомилися у травні 1897 року, коли по вул. І. Данкевича (тепер Мазепи, 6) масовик К. Малиновський продемонстрував види Парижа та Лондона і сценку про ігри дітей. На той час це був єдиний кінопоказ, і ще десяток років станиславівці тішилися з перегляду «світлових картин» на фотопластикумі (діафільмів) та сеансами мандрівних кінотеатрів.

    Значною подією для міста було відкриття першого стаціонарного кінотеатру «Уранія» у 1908 році. Спочатку він знаходився по вул. Камінського (тепер І. Франка), а через рік був перенесений у приміщення по вул. Сапєжинській, 10 (тепер Незалежності, 10, будинок, де розташовувався колишній ляльковий театр, зруйнований під час ремонту у 1993 році). Репертуар кінотеатру змінювався кожного понеділка та четверга. Другим у Станиславові був кінотеатр «Олімпія», відкритий у 1910 році по вул. Собєського, 20 (нині – Січових Стрільців). Багато хто з мешканців Івано-Франківська пам’ятає цей кінотеатр як дитячий ім. Т. Шевченка.

    Більше про станиславівські кінотеатри читайте тут.

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня6 березня7 березня8 березня9 березня10 березня11 березня12 березня13 березня14 березня15 березня16 березня17 березня18 березня19 березня20 березня, 21 березня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

    22.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!