Цей день в історії Прикарпаття. 6 травня

  • – 6 травня відзначаємо одне з найбільших весняних свят на честь Юрія (Георгія) Змієборця – святого мученика і воїна, патрона руських (українських) князів. Святий Георгій є однією з найвідоміших постатей у християнському світі.

    ПОДІЇ:

    6 травня 1686 р. – Московське царство і Польща уклали «Вічний мир», за яким поляки визнали втрату Лівобережної України і Києва.

    – 6 травня 1894 р. – богородчанські міщани з невідомих причин активно виступили проти вивезення іконостасу з Богородчанської Троїцької церкви (Богородчанського іконостасу), коли на прохання Львівського виставкового комітету церковний комітет у Богородчанах погодився надіслати його до Львова для експонування на відомій Крайовій виставці 1848 р.

     

     

    Святиню створили у 1698-1705 роках у Скиті Манявському, звідки вона потрапила до Богородчан. В роки Першої світової війни іконостас вивезли до Відня, згодом – до Варшави, звідки клопотаннями митрополита Андрея Шептицького його вдалося повернути в Україну. Іконостас перебував у фондах львівського музею з 1924 року. Зараз відреставрований Богородчанський іконостас зберігається у Львівському національному музеї.

    – 6 травня 1919 р. Коломия – 10-тисячне народне віче висловилося за підтримку Держсекретаріату ЗОУНР.

    – 6 травня –  день Святого Юрія відзначався у міжвоєнному Станиславові значно пишніше, ніж зараз. А справа в тому, що станиславівське купецтво, об’єднане у Союзі українських купців, саме в день Святого Юрія відзначало своє професійне свято. Святкування починалося традиційним Богослужінням, після чого об 11 годині, як правило, в приміщенні Українського кооперативного банку проходила урочиста академія з концертом купецької молоді. А завершувалося святкування, як і належить купцям, «спільним комерсом», тобто святковою торгівлею.

    – 6 травня 1936 р. – освячення головного вівтаря Костелу Матері Божої святого Скапулярію у Снятині.

     

    – 6 травня 1947 р., Варшава – уряди УРСР і Польщі підписали протоколи про закінчення репатріації українського населення з території Польщі в Українську РСР і польських громадян із території УРСР у Польщу.

    – 6 травня 1963 р. – Я.Стецько подав офіційну скаргу до спеціальної комісії ООН на уряд СРСР за його «колоніально-імперіальне поневолення України». Він вимагав від комісії проти колоніалізму провести аналіз «колоніальних умов», в яких знаходиться України, та розслідувати вбивства С.Бандери та Л.Ребета.

    – 6 травня 2014 р. – близько 60 байкерів із Польщі на 35 мотоциклах відвідали Калуш у рамках проекту, присвяченого 100-річчю від початку Першої світової війни.

      

    ІМЕНИНИ: Юрій, Олександра, Анатолій

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – 6 травня 1856 р. – народився Зигмунд Фрейд, австрійський лікар-психіатр і психолог, засновник психоаналізу. Батько Зигмунда народився 1815 року в Тисмениці і провів там перші 25 років свого життя. 

     

     

              Зигмунд Фрейд


    – 6 травня 1864 р. – народився Кирило Трильовський – журналіст, видавець, творець січового руху. Жив і працював у Коломиї, де й помер 16 жовтня 1941 р. 30 вересня 2010 р. у Коломиї відкрили пам’ятну дошку із барельєфом Кирила Трильовського на будинку, в якому він жив і працював на початку ХХ ст.

     

    – 6 травня 1926 р. у селі Коршів Коломийського району народився Іван Вітенко – довголітній працівник друкарень Коломиї та району.


    ЦІКАВО:

    Тяглові й піші надвірнянці у ХVІІІ ст., крім власного поля, змушені були працювати і на панському, тобто відробляти панщину та сплачувати податки. Населенню доводилося від свята Юрія (6 травня) до Покрови (14 жовтня) двічі на тиждень відбувати панщину, а від Покрови до Юрія – один раз. Крім того, їх залучали до різних “двірських робіт”: заорки, оборки, закоски, обкоски, толоки (Надвірнянщина: від віку ХІХ до віку ХХ // Народна воля. – 1998. – № 65).

     

                                      Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня, 5 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    6.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!