Як сплачують акцизний податок на Прикарпатті: не чули , не бачили, не знаємо

  • Один зі способів наповнення місцевого бюджету — це акцизний податок. Його сплачують підприємці, що продають алкоголь, пиво, цигарки або пальне на АЗС.

    В Івано-Франківській області 804 населених пункти, у кожному з яких є певна кількість торговельних точок, де продають алкоголь. У сумі — це тисячі локацій, на кожну з яких потрібно витратити кілька годин робочого часу.

    Водночас в Управлінні контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів працює всього кілька людей. Крім проведення перевірок, вони мають виконувати ще з десяток функцій. Продавці про це знають і вміло цим користуються. А вголос скаржаться, що перевіряльні органи заходять до них частіше, ніж треба.

    За даними ДФС, з початку 2016 року за рахунок легального продажу підакцизних товарів казна місцевих бюджетів Долинського району Івано-Франківської області (до якого входить Болехів) поповнилася більш ніж на 13 мільйонів гривень. Ці гроші підуть на розбудову тих містечок і сіл, в яких легально продавалися алкоголь та цигарки, йдеться у у проекті texty.org.ua.

    Питому вагу акцизного податку становлять заправки: 75% від загальної суми доходу. Болехову не пощастило: у місті немає жодної АЗС. А отже, до місцевого бюджету йдуть лише кошти від продажу алкоголю (8000 грн на рік за одну ліцензію) та цигарок (2000 грн на рік).

    У  Болехові всього 7 точок, де торгують алкоголем без ліцензії. Податкова стверджує, що п’ятьох уже оштрафували і вони в процесі оформлення ліцензії. Тому залишилося дві адреси: продуктовий магазин «Зелений магазин» та ресторан «Смарагд», а також магазин «Сонечко».

    Доступ до ліцензій — обмежений

    У Болехові дрібні бізнесмени звикли до того, що їх в обличчя знають усі. А значить, і зайвих питань (наприклад, про законність торгівлі) ніхто не ставитиме. Тому прохання показати ліцензію на продаж алкоголю завжди викликало в адміністрації щире здивування:

    — Ви перша, хто цікавиться документами. А скажіть по секрету, ви до нас із перевіркою звідки? — по-змовницьки шепотіли на вухо цікаві власники кафе та магазинів.

    Продавці кажуть, що податківці навідуються до них регулярно. І страшенно дивуються, чому їхніх закладів немає в онлайн-базі, а ми, як і у випадку з Києвом, знайшли декілька випадків, коли в базі податківців заклад не мав ліцензії, але в реальності вона була.

    Щоразу, коли я запитувала, чи є у магазині/кафе/ресторані ліцензії на продаж алкоголю, виникала бурхлива дискусія на тему прав споживачів:

    — Ви не маєте права дивитися на наші документи! — скажуть вам у першому закладі.

    — Хто дозволив вам фотографувати ліцензію? — запитають у другому.

    — Я зараз міліцію викличу, якщо будете такі питання задавати! — пригрозять у третьому.

    pyvo

    Перевірка? Запрошуємо на рибалку!

    При в’їзді до Болехова бачу перший та єдиний в місті пристойний ресторан, якого немає в базі податкової. Вхідні двері «Смарагду» зачинені, зате продуктовий магазин на першому поверсі пропонує відвідувачам кілька десятків найменувань вина, лікеру та горілки.

  • Спочатку продавець відмовилась показати документи, а потім таки показала.

    — У нас усе чесно. Податки платимо. У нас і касовий апарат є. Подивіться! — жінка перегортає один файлик за другим і хаотично тицяє пальцем на печатки та підписи.

    — З документами усе в порядку. А в ресторані ліцензії нема, бо там нічого спиртного в меню немає навіть. Клієнти спускаються у магазин і купують випивку за прилавком, — переконує мене по телефону директор Михайло Гошовський.

    Один зі способів наповнення місцевого бюджету — це акцизний податок. Його сплачують підприємці, що продають алкоголь, пиво, цигарки або пальне на АЗС.

    samogon

    Пиво не алкоголь

    Валентина Глинська уже шість років продає пиво у власному магазині. Але чомусь не знає про те, що для продажу пива потрібна ліцензія:

    — А хіба пиво — це алкогольний напій? — очі жінки округляються.

    — Так. А хіба податкова до вас не заходила?

    — Ні. Добре, що ви сказали, бо я не знала, що не можна продавати пиво просто так… Я в шоці.

    Районні податківці не приходять до місцевих підприємців із перевірками — це роблять обласні управління. Але перевірити усіх підприємців у спеціалістів банально бракує часу.

    — Ліцензії видає Головне управління ДФС області. Воно ж займається наповненням онлайн-бази власників дозволів на продаж алкоголю. Колись перевіряли підприємців і ми, у нас були цілі відділи. А зараз ми — адміністратори — лише приймаємо платників, консультуємо, відбираємо заяви. Плюс декларації, звітність, — пояснює спеціаліст з питань контролю за обігом підакцизних товарів Долинської ОДПІ ГУ ДФС в Івано-Франківській області Уляна Гарбера.

    Нагадаємо, У Франківську робоча група слідкуватиме, аби дітям не продавали алкоголь та тютюнові вироби.

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!