Протонна терапія – прогресивний спосіб у лікуванні саркоми

  • Саркома м’яких тканин – злоякісна пухлина, яка може розвиватися з м’язів, жирової, нервової тканини, судин та інших тканин. Для її лікування застосовуються хірургічні операції, променева терапія і хіміотерапія. За кордоном доступний прогресивний варіант опромінення – протонна терапія. Він відрізняється високою безпекою, а в деяких випадках дозволяє отримати більш виражений клінічний ефект.

    Переваги методу

    Деякі саркоми м’яких тканин мають низьку чутливість до радіації. До того ж, пухлина може залягати глибоко, що робить фотонное опромінення небезпечним.
    Проводячи променеву терапію, лікарі прагнуть знайти «золоту середину»: з одного боку збільшити дозу випромінювання в достатній мірі, щоб зруйнувати пухлину, з іншого – уникнути значної токсичності для нормальних тканин. Фотони не завжди можуть забезпечити достатній ефект при низькому ризику післяпроміневих ускладнень. Найкраще співвідношення ефективності і безпеки опромінення спостерігається при заляганні новоутворення на глибині до 3 см. Якщо пухлина знаходиться глибше, токсичність лікування різко підвищується.

    Протонна терапія саркоми більш безпечна. Проникаючи в тканини, протони вивільняють невелику кількість радіації на шляху до мішені – зона «плато». Після неї слід «пік Брегга» – максимальна кількість радіації вивільняється після досягнення мішені, тобто, всередині пухлини. Потім доза швидко знижується до нуля, тому тканини, розташовані позаду мішені, що не опромінюються взагалі.

    Протонна променева терапія дозволяє безпечно опромінювати навіть саркоми з незручною для радіотерапії локалізацією, які знаходяться в шиї, грудній та черевній порожнині. Метод часто застосовується для дітей. Він також є методикою вибору для пацієнтів, у яких пухлини розташовуються поблизу критично важливих структур (наприклад, для лікування саркоми серця), а також залягають на великій глибині (саркоми в черевній порожнині).

    Області застосування

    Для лікування саркоми протонна терапія за кордоном застосовується в таких ситуаціях:

    • Після операції з видалення пухлини – для зниження ризику рецидиву. Зазвичай опромінення проводять не раніше, ніж через 1 місяць після операції, щоб не порушувати процес загоєння ран.

    • Перед операцією з видалення пухлини – щоб зменшити її в розмірах.

    • Як основний варіант лікування – для пацієнтів, яким операція протипоказана або не може бути виконана через незручну для хірургічного видалення локалізації новоутворення.

    При саркомі м’яких тканинах протони не мають широкого застосування. Цей варіант лікування застосовують замість звичайної фотонної променевої терапії лише у обмеженого числа пацієнтів: в основному у дітей, а також у дорослих з глибоким заляганням саркоми або її розташуванням біля життєво важливих органів, великих нервів і судин.

    Де пройти лікування

    Не у всіх країнах є опромінення протонами. Клініки протонної терапії є в Німеччині, Чехії, Росії. Вибрати правильну клініку буває складно, тому що:

    • в різних центрах застосовується різне устаткування;
    • не скрізь доступні нові варіанти опромінення, такі як протонна терапія активним пучком сканування;
    • в деяких центрах лікарі не мають досвіду лікування саркоми і не приймають пацієнтів з цим захворюванням.

    Щоб отримати допомогу в одному із зарубіжних центрів протонної терапії, використовуйте сервіс Booking Health. На нашому сайті ви можете дізнатися, скільки коштує лікування в різних клініках, отримати інформацію про найкращих лікарів, медичних центрах, забронювати програму діагностики і лікування саркоми за вигідною ціною.

    Наші співробітники підберуть для вас центр протонної терапії, в якому використовується новітнє обладнання. Вартість курсу протонної терапії зменшиться через виключення надбавок для іноземних пацієнтів. Booking Health може організувати для вас поїздку. Ми зустрінемо вас в аеропорту і доставимо в лікарню на автомобілі.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!