Міжнародний чоловічий день та День відмови від куріння: 19 листопада в історії

  • 19 листопада світ відзначає Міжнародний чоловічий день, День відмови від куріння, Всесвітній день сантехніка, Всесвітній день туалету, Всесвітній день філософії, День жіночого підприємництва.

    В Україні – День скловиробника, День працівників гідрометеорологічної служби.

    Православна церква 19 листопада вшановує пам’ять святителя Павла-Сповідника, Патріарха Константинопольського, і мучениці Клавдії Анкірської. Інші назви свята: «Павло», «Павло Сповідник»,«Клавдія, «Льодостави». 

    Сьогодні іменини у Павла, Германа, Клавдії, Олександри, Віктора і Микити.

    Цього дня:

    1819 – у Мадриді відкрився музей Прадо.

    1824 рік  – у Санкт-Петербурзі сталася найбільша за історію міста повінь. Рівень води в Неві піднявся на 4.14 метри вище норми, що привело до зруйнування 462-х, пошкодження 3681-го будинку та загибелі 208 чоловік.

    1891-го  у Німеччині продали першу іграшкову залізницю.

    1916 – імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав Галичині автономію.

    1917 – народилася Індіра Ганді, прем’єр-міністр Індії в 1966-1977 і 1980-1984 рр. Єдина дочка Джавахарлала Неру, першого прем’єр-міністра Індії.

    1965 – Генеральна асамблея ООН за ініціативою СРСР ухвалила резолюцію про нерозповсюдження ядерної зброї.

    1969 – бразильський футболіст Пеле забив свій 1000-й гол у 909-му матчі (з пенальті, гра “Сантос” – “Васко Да Гама” на стадіоні “Маракана”). З цього приводу міністерство зв’язку Бразилії випустило поштову марку, а фани відзначають “День Пеле”.

    1969 – здійснив посадку на Місяць американський космічний корабель “Аполлон-12”, який пілотували космонавти Чарльз Конрад, Алан Бін і Річард Гордон. Це була друга в історії висадка на Місяць.

    1989 – велика маніфестація в Києві: на Байковому цвинтарі перепоховали останки членів Української Гельсінкської групи Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого, перенесені з цвинтаря концтабору біля с. Кучино Пермської області.

    1995 – у Польщі колишній комуніст Александр Кваснєвський виграв президентські вибори (51,7% голосів), випередивши  чинного президента Леха Валенси.

    1997 – почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човника багаторазового використання “Колумбія” (командир Кевін Крегл). У ній, разом із космонавтами з США та Японії, брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

    1998 – Палата представників США почала слухання щодо імпічменту президента Білла Клінтона внаслідок скандалу з Монікою Левінськи.

    2003 – парламентські фракції “опозиційної четвірки” – Компартії, Соцпартії, Блоку Юлії Тимошенко і блоку “Наша Україна” – підписали декларацію про спільні дії. У документі наголошувалося на необхідності проведення наступних парламентських виборів винятково на пропорційній основі, а також на необхідності здійснення політичної реформи.

    2009 – першим президентом Євросоюзу обраний 52-річний прем’єр-міністр Бельгії Херман ван Ромпей, фламандський християнський демократ. Нова посада (якщо точно – президент Європейської ради як повноважного форуму глав держав і урядів ЄС) впроваджена після того, як на початку листопада завершився процес ратифікації країнами Євросоюзу Лісабонської угоди – малої конституції ЄС.

    За матеріалами Історичної правди

     

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!