Цей день в історії Прикарпаття. 11 квітня

  • – сьогодні Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

    Ця дата встановлена ​​в пам’ять про інтернаціональне повстання в’язнів концтабору Бухенвальд, яке відбулося 11 квітня 1945 року.

    22 березня 1933 в Дахау почав діяти перший концентраційний табір у нацистській Німеччині, а всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло понад 14 тисяч концтаборів, гетто та тюрем.

    За роки Другої світової війни через табори смерті пройшли понад 20 мільйонів чоловік із 30 країн світу, з них 5 мільйонів – громадяни Радянського Союзу. Приблизно 12 мільйонів чоловік так і не дожили до звільнення, серед них – майже 2 мільйонів дітей.

    Після переходу Бухенвальда під юрисдикцію СРСР табір долучили до системи концентраційних таборів НКВС, а 1948 повністю інтегрували в систему ГУЛАГ. Радянські спецслужби почали використовувати табір для ув’язнення нової хвилі полонених. Рівень смертності був вищий, ніж навіть у нацистські часи. Як стало згодом відомо, там чинилися воєнні злочини.

    11 квітня 2011 року, в Міжнародний день звільнення в’язнів нацизму, в Івано-Франківську на будинку на перетині вулиць Шопена і Валової відкрили меморіальний знак пам’яті жертв нацизму «Пам’ять заради майбутнього» (художник Степан Грицей, архітектор Ігор Шевчук, коваль Михайло Зарицький).

    ПОДІЇ:

    – 11 квітня 1908 р. – шевченківський концерт влаштувала молодь учительської семінарії. Співав хор із Княгинина, декламували «Наймичку» та інші твори Кобзаря.

    – 11 квітня 1942 р.проведено масові облави серед єврейського населення міста.

    11 квітня 1945 р. – заарештовано митрополита УГКЦ Йосипа Сліпого, станіславського єпископа Г. Хомишина,  єпископа-помічника І. Лятишевського та ін. священиків.

    – 11 квітня 1990 р. – на сесії обласної ради ухвалили «Декрет про владу», яким обласна рада взяла на себе всю повноту державної влади в Івано-Франківській області.

    ІМЕНИНИ: Марко, Кирило, Остап, Іван

    НАРОДИЛИСЯ:

    – день народження Ганни Гаврилець (1958), композитора і педагога, лауреата Міжнародного конкурсу композиторів імені Іванни і Мар’яна Коць (м. Київ, 1995), Національної премії ім. Т. Г. Шевченка (1999), Всеукраїнського конкурсу композиторів «Духовні псалми третього тисячоліття» (м. Київ, 2001), голови Київської організації НСКУ (з 2011р.), родом із с. Видинів Снятинського району. У доробку А. Гаврилець – симфонічна, камерно-інструментальна, вокально-інструментальна, а також хорова музика. Її твори виконуються в Україні, Росії, Польщі, Канаді, Словаччині, Словенії, США, Швейцарії, Франції, Німеччині.

    – народився Василь Мойсишин (1959) – доктор технічних наук, професор, завідувч кафедри вищої математики ІФНТУНГ, громадський діяч, поет.

    Народився 11 квітня 1959 р. у шахтарському містечку Верхнєдуванному (тепер м. Суходільськ) Краснодонського району Луганської області, куди його молоді батьки у важкі безробітні 50-ті роки змушені були переселитися з рідної Галичини у пошуках засобів для існування. Дитинство та шкільні роки пройшли у Калуші. Закінчив механіко-математичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка (1982). Після навчання працював інженером, молодшим, а згодом старшим науковим працівником науково-дослідного сектору Івано-Франківського інституту нафти і газу. З 1991р. – асистент, доцент (1992), професор (1997), завідувач кафедри вищої математики ІФНТУНГ (2004).

    Видав збірки поезій «Тірас» (2000), «Бескид» (2006) та «Коло» (2013).

    ЮВІЛЕЇ:

    – 95 років від дня народження Богдана Бори (1920-1997, справжнє ім’я – Борис Шкандрій), поета, учасника визвольних змагань, українського діяча у Великобританії. Народився в с. Павлівка Тисменицького району.

    – 60 років виповнюється Романові Жуку (1955), художнику, представнику сучасного малярства, члену НСХУ, уродженцю с. Остриня Тлумацького району.

  • ПАМ’ЯТАЄМО:

    11 квітня 1938 р. – загинув Василь Верховинець (Костів), український і радянський композитор, диригент і хореограф, перший теоретик українського народного танцю. Автор багатьох музикознавчих праць, етнограф, викладач хорових дисциплін, музичний і громадський діяч. Працював, зокрема, в Руському народному театрі, в театрі Садовського тощо. Репресований і розстріляний; реабілітований у 1956 р. Народився в с. Старий Мізунь Долинського району.

    – 11 квітня 1951 р. – загинув у селі Видинів Снятинського району Степан Костащук. Районний провідник СБ ОУН-УПА. Закінчив Коломийське педучилище.

    Справа – Степан Костащук

    ЦІКАВО:

     сьогодні в Єрусалимі очікується сходження Благодатного вогню, який використовують у церемонії виносу у Велику Суботу Святого Світла з Гробу Господнього в Єрусалимському Храмі Воскресіння.

    Існує повір’я, що вогонь, який виносить із Гробу грецький патріарх Єрусалима, не просто благодатний, але й чудесний і надприродний. Стверджують, що цей вогонь запалюють не люди, що він сходить із неба від Бога за молитвою патріарха.

    Прихильники версії чудесного сходження Благодатного вогню називають низку чудодійних властивостей. Є свідчення прочан, які стверджують, що загоряння свічок відбувається й поза кувуклією, зокрема від ікон. Також є свідчення про появу в храмі світних куль; звукові явища, що передують сходженню вогню, мироточення ікон у переддень сходження Благодатного вогню; самовідновлення предметів, обпалених вогнем. Особливо наголошують на тому, що упродовж перших хвилин Благодатний вогонь не пече.

    – 11 квітня 1921р. – Айова стала першим штатом США, де запроваджено акциз на цигарки.

     

                                                 Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 квітня2 квітня3 квітня4 квітня5 квітня6 квітня7 квітня8 квітня9 квітня, 10 квітня

     

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезень

    11.04.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!