Цей день в історії Прикарпаття. 7 травня

  • – сьогодні – День народження м. Станиславова (Івано-Франківська)

    7 травня 1662 р. Станиславів отримав від магната Андрея Потоцького маґдебурзьке право, що офіційно надавало поселенню статус міста і закріплювало за певні привілеї, а саме: можливість місцевому українському і польському населенню створити свої органи самоврядування (вибирати війта, свій міський уряд, суд), цехи та ремісничі спілки, сповідувати свою релігію.

         

               Анджей Потоцький

     

    ПОДІЇ:

    – 7 травня 1654 р. – засновник міста, гетьман Андрій Потоцький, у міській грамоті дозволив євреям селитися у місті й надав їм землю під будівництво.

    – 7 травня 1662 р. – Станіславська фортеця і цивільне поселення отримують міські привілеї на щоденні торги і ярмарки. Одночасно селяни, виконуючи феодальні повинності, обносять місто-фортецю земляними валами, а на кутах добудовують цегляні оборонні мури та камінні в’їздові брами. Керував фортифікаційними роботами французький інженер Франсуа Коррасіні (до 1672 р.)

                                       Макет Станиславівської фортеці

    Історія Станиславівської фортеці

     7-8 травня  1919 р. –  у Станиславові відбувся з’їзд духовенства в залі «Одеса» (тепер – готель «Дністер»), брали участь 200 українських католицьких відпоручників.

    – 7 травня 1945 р. – дізнавшись про неминучу капітуляцію Німеччини, генерал Павло Шандрук наказав Першій українській дивізії Української національної армії в Німеччині (колишня «Галичина») відійти з лінії фронту до 8 травня та форсованим маршем перейти за р.Мур у зону окупації західних військ.

    Українські дивізійні сапери налагодили міст через річку, яким скористалася не тільки дивізія, а й німецькі та угорські частини, які відступали.


    Радянські війська в районі Юденбурга танковим ударом розсікли дивізію на дві частини. Незважаючи на це, основна частина дивізії опинилася в британській окупаційній зоні у районі Тамсвега, а командування УНА і менша частина 1-ї УД були інтерновані американцями в Радштадті.

    – 7 травня 1945 р. –  о 2:41 ночі в Реймсі підписали акт про капітуляцію Німеччини.

    Німецький генерал Йодль підписав акт як представник вермахту; від союзної сторони – генерал Беддел Сміт, від СРСР – генерал-майор Суслопаров (представник Сталіна при союзному командуванні). За наполяганням Сталіна акцію повторили наступного дня в Берліні, окупованому радянськими військами.

     

    Генерал-полковник Альфред Йодль підписує акт про капітуляцію Німеччини

    – 7 травня 1945 р. – станом на цей день в західних областях України відновили свою діяльність 5374 школи, 14 вищих навчальних закладів і 65 технікумів.

    – 7 травня 1954 р. – США, Франція та Англія відповіли негативно на пропозицію Сталіна прийняти СРСР у НАТО.

  • – 7 травня 1971 р. – на честь 100-річчя від дня народження Василя Стефаника відкрили меморіальну дошку на будинку №2 на вул. Набережній, яку назвали на честь видатного українського письменника.

    – 7 травня 1985 р. – вийшла постанова ЦК КПРС про заходи з подолання пияцтва й алкоголізму. Початок антиалкогольної кампанії.


    ІМЕНИНИ: Олексій, Валентин, Єлизавета, Леонтій 

    НАРОДИВСЯ:

    – 7 травня 1921 р. – у с. Мала Кам’янка на Коломийщині народився Юрій Мельничук (1921-1963) – письменник, публіцист. Деякий час жив і працював у Коломиї.

                Юрій Мельничук

     

    ЦІКАВО:

     7 травня 1995 р. – Національний банк України випустив монету вартістю 200 тисяч карбованців, присвячену 400-річчю з дня народження Богдана Хмельницького.

      

     

                                        Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 травня2 травня3 травня4 травня5 травня, 6 травня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютийБерезеньКвітень

    7.05.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!