Цей день в історії Прикарпаття. 12 червня

  • – Сьогодні – День працівника Фондового ринку України. 

    Президент України Віктор Ющенко з метою прискорення проведення економічних реформ і створення реальної ринкової економіки в Україні оголосив 12 червня Днем працівника фондового ринку. Про це йдеться в президентському указі  від 11 березня 2008 р.

     Також сьогодні Всесвітній день боротьби з дитячою працею.

    Згідно з народними повір’ями, небезпечно ходити в ліс 12 червня, тому що змії цього дня повзуть святкувати свої зміїні весілля, і якщо зустріти їх на своєму шляху – живим не залишишся.

     

    ПОДІЇ:

    – 12 червня 1671 р. галицька шляхта визнає на сеймику, що її «доми майже залишаються у ворогів і завжди в небезпеці», адже у 1671 р. на Прикарпатті розгорнувся селянський рух. 

    – 12 червня 1912 р. – початок обструкційної парламентської промови станиславівського адвоката Лева Бачинського, який напередодні Першої світової війни був обраний до віденського парламенту, а пізніше – до польського сейму. Намагаючись заблокувати прийняття австрійським парламентом військового бюджету на 1912 рік, посол Бачинський виголосив  у віденському парламенті промову з приводу зволікання з відкриттям українського університету, яка тривала 18 годин, захопила 12 і 13 червня 1912 р. Під час виступу Лев Бачинський зірвав голос, але і це не зупинило оратора. 

    У світовій політичній науці прикладом довгої депутатської промови вважається дводенний виступ американського сенатора Більбо у 1944 р., а про українського парламентаря Лева Бачинського навіть і не згадується.

    Лев Бачинський

    – 12 червня 1955 р. – обласна преса повідомила про відкриття «станіславського моря» (тепер міське озеро). Історія спорудження цього об’єкта така: у місцевості колишнього «звіринцю» Потоцького, де раніше полюбляли полювати польська шляхта та місцеві жителі, ще за сталінських часів вирили ряд ставків, які сполучалися шлюзами із річкою Бистриця-Солотвинська. Шлюзи відкрили, вода наповнила водоймища і так утворилося «море».

    – 12 червня 1943 р. – розпочався Карпатський рейд партизанських загонів Сидора Ковпака.

    – 12 червня 1993 р. у місті відкрили перший готель міжнародного класу «Роксоляна» (тепер – «Аускопрут», що на вул. Грюндвальдській.

    ІМЕНИНИ: Ісаак 

     

    НАРОДИЛИСЯ:

    – День народження Олександра Феданка (1898-1983) – краєзнавця, вчителя, організатора Солотвинського історико-краєзнавчого музею.

    Солотвинський історико-краєзнавчий музей О. Феданка

    – 12 червня 1904 р. – у с. Задубрівці на Снятинщині народився о. Денис Лукашевич. Вчився в Коломийській гімназії.

    – 12 червня 1942 р. – народилася Мирослава Муляк (Бундзяк) (1942-1995)  – українська поетеса, педагог, громадськиий діяч. Уродженка с. Глушків на Городенківщині.

     

    ЮВІЛЕЙ:

    – 190 років від дня народження Антона Шнайдера (1825-1880), краєзнавця, автора «Енциклопедії краєзнавства Галичини».

    – 120 років від дня народження Петра Кривоносюка (1895-1983), педагога, краєзнавця, сотника УГА, уродженця с. Воскресінці Коломийського району.

     

    ПАМЯТАЄМО:

    – 12 травня 1904 р. – у с. Медуха Галицького району помер актор Галицького театру Кость Підвисоцький. Народився 28 травня 1851 року.

    ЦІКАВО:

    – 12 червня 1815 р. – внаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда, лондонська газета «Морнінг кронікл» повідомила про поразку Наполеона при Ватерлоо на кілька днів раніше бою. Ротшильд, зігравши на паніці, скупив безліч акцій.

    Натан Ротшильд

                                              Підготували Наталія Храбатин та Галина Максимюк

     

     

     Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 червня2 червня3 червня4 червня5 червня6 червня7 червня8 червня9 червня10 червня, 11 червня

    Цей день в історії Прикарпаття: СіченьЛютийБерезеньКвітеньТравень

    12.06.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!