Грошей стане більше: в Івано-Франківській ОДА говорили про Програму медичних гарантій на 2022 рік

  • Про програму медичних гарантій на 2022 рік говорили сьогодні, 10 лютого, в Івано-Франківській обласній державній адміністрації.

    Ігор Дмитренко, директор Департаменту охорони здоров’я ІФ ОДА зазначив, що ця програма сфокусована на потребах та безпеці пацієнтів, перед усім це зміцнення фінансової захищеності українців завдяки збільшенню бюджету, інформує Галицький кореспондент.

    За його словами, програма медичних гарантій охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: це первинно спеціалізовану, високоспеціалізовану, екстрену, паліативну та реабілітацію.

    Основними пріоритетними напрямками це є інсульт та інфаркт міокарда, медична допомога при пологах, народженим у складних неонатальних випадках та шість досліджень для раннього виявлення онкології.

    В Івано-Франківській області на сьогодні уже є підписали 147 договорів з Національною службою здоров’я України,  область займає сьоме пріоритетне місце у рейтингу серед всіх областей України.

    Це 23 заклади стаціонарної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою, 44 заклади – вакцинація від коронавірусу, один пакет – екстрена медична допомога, 88 пакетів – первинна медична допомога та 58 – спеціалізована меддопомога. 

    Загалом бюджет програми на 2022 складає 157 мільярдів гривень, це на 34 мільярди більше, ніж у попередньому році. У межах програми бюджету медичних гарантій передбачено понад 26 мільярдів гривень на первинну медичну допомогу, це на шість мільярдів гривень більше, ніж у попередньому році. Також понад вісім мільярдів гривень заплановано на лікування онкології, це на п’ять мільярдів більше, ніж у 2021 році.

    У пріоритеті також лікування серцево-судинних захворювань, зокрема на інфаркти та інсульти передбачено 4,8 млрд грн.

    На відшкодування інсулінів та інших лікарських засобів за програмою “Доступні ліки” в наступному році запланували 4,6 млрд гривень.

  • Додались й нові пакети, а саме хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня та готовність до надання меддопомоги в умовах епідемії та в інших.

    “В області є сім лікувальних закладів, відповідно будуть надавати дані пакети в опорних закладах області. також основними пріоритетами є: охорона материнства та дитинства, найдорожче оплачується неонатальна допомога. У 2022 році зросте зі 113 до 135 тисяч гривень, а максимальна сума 161 тисяча гривень – це за лікування недоношених дітей, які народились у закладах, які будуть відповідати додатковим вимогам”, – говорить Дмитренко.

    Також збільшиться тариф на медичну допомогу при пологах на 5 000 гривень, тобто тепер становити 15 00 гривень за кожні пологи., а для закладів, які більш укомплектовані до 20 000 гривень.

    Зросте і тариф на лікування онкогематологічних захворювань – з 54 до 74 тисяч гривень.

    Читайте також: українці зможуть дистанційно відкривати е-лікарняні: як і кому це дозволять

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!