100 доларів за добу: як в Івано-Франківську виросли ціни на оренду квартир

  • 24 лютого Росія напала на Україну. Окупанти почали бомбити не тільки військові об’єкти, а й житлові будинки. Люди масово почали втікати з Харкова, Києва та інших міст центрально-східної України до Західної.

    Зріс попит на оренду та навіть купівлю житла. Цим скористались люди, які готові були здати квартиру подобово переселенцям на Прикарпатті. Однак з попитом зросла і ціна. І не просто зросла, а підвищилась вдвічі.

    Франківка Василина Базів розповіла, що шукала квартиру для своїх друзів з Харкова, які втікали з міста і попросили знайти квартиру в Івано-Франківську. Пошук не закінчився успіхом – квартир не було. Тоді жінка почала шукати в інших містах області – Калуші, Бурштині, Галичі тощо.

    В OLX жінка натрапила на оголошення про здачу квартири в Калуші. Ціна – 5000 гривень на місяць.

    Василина зателефонувала за вказаним номером. 

    “Відповідає на дзвінок чоловік і каже ціну – 100 доларів, я спочатку подумала, що це за місяць, погодилась, а він каже, що то за добу. Я була шокована, відповіла: чоловіче, ти совість маєш, в нас війна, а ти гроші дереш? На що він відповів: шукайте собі інший варіант, якщо вам не підходить, не займайте мій час і кинув трубку”, – обурено розповідає франківка.

    Тоді жінка надіслала номер чоловіка знайомим рієлторам, яким він також відповів, що ціна за добу 100$. 

    Василина поділилась оголошенням на своїй сторінці у соціальній мережі. Люди обурились, мовляв, як так можна піднімати ціни, якщо в країні війна?

    “Робімо цих людей відомими. Це хамство, мародерство. Схаменіться, люди! Одні тікають, інші наживаються. Повірте, як прийдуть ті гроші, так і підуть. Бо ви не добро робите!”, – написала Іра Арсенич.

    Згодом оголошення зовсім зникло з сайту…

    “Окрім рієлторів, я ще дзвонила до друзів, аби ті теж помогли шукати. Скинули оголошення, що здається квартира по вулиці Тролейбусній у Франківську. Ціна – 5000 гривень за місяць лише за кімнату. Не квартиру всю, а кімнату. Це дуже дорого, тим більше умови там явно не відповідають ціні”, – поділилась Василина.

  • Одна з франківських рієлторок, яка попросила залишитись анонімною розповіла, що ціни на житло й справді зросли.

    “Ціни на подобову оренду в середньому зросли майже вдвічі. Якщо раніше доба коштувала орієнтовно 1000 гривень, то зараз вже 2000. Оренда на місяць двокімнатної квартири у центрі Франківська зросла на 200$. До війни така квартира могла коштувати 400$, то зараз 550-600$”, – говорить рієлторка.

    Є й дешевші варіанти, однак умови проживання там гірші. Все залежить від того, на які умови та кошти погоджуються орендарі.

    “Попит великий, квартири майже усі розібрали. Поселяються в основному на один-два місяці, переважно це жінки з дітьми”, – поділилась жінка. 

    Нагадаємо, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків засудив підвищення цін підприємцями у час війни.

    Тоді він сказав, що підвищення цін у воєнний час вважатиметься мародерством і зрадою інтересів України.

    Мальтійська Служба Допомоги (МСД) Івано-Франківська у своєму логістичному центрі, що у Драгомирчанах розклала модуль загальною площею 1500 кв. м для проживання 250 осіб.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!