Побачити і померти, або У Києві відкрили оновлений ЦУМ 

  • Київський ЦУМ після реконструкції здивував не тільки розкішним інтер’єром і ескалаторами, але і цінами. На шопінг потрібно брати з собою мінімум 1 тис. доларів. І то навряд чи вистачить.

    Коли музей-універмаг навіть “вихідцям з союзу” стало нецікаво відвідувати, а по всьому Києву один за одним виростали новенькі ТРЦ, столичний ЦУМ закрили на реконструкцію чотирирічну. Архітектори пообіцяли здерти радянський наліт, розробивши ультрасучасний вау-інтер’єр. При цьому зберегти концепцію класичного універмагу – самообслуговування і продаж товарів з відкритою викладкою.

    img_0211

    Офіційне відкриття оновленого ЦУМу відбулося на вихідних 3-4 грудня. Навколо цієї події навели стільки шуму, що не відвідати новий ЦУМ було складно, повідомляє styler.rbc.ua

    На відкриття приходили цілими родинами. Стільки народу цей магазин бачив, напевно, тільки в 1939 році, коли він вперше відкрив свої двері відвідувачам. Тепер тут немає двоповерхових вітрин з непотрібними товарами, кришталю та позолоти “по-багатому”, всі продавці-консультанти вишколені й усміхнені, а прибиральниці більше не кричать вам у спину про брудне взуття… Але і доступних товарів тут теж немає. Чутки про неймовірну вартість товарів швидко розлетілися в мережі. Ошелешені відвідувачі попереджають про футболки за 12 тис. грн, курточки за 30 тис. і сумки за 40 тис.

    img_0220 img_0219 img_0218_1 img_0217

    Ескалатори – перше, на що звертаєш увагу, потрапляючи в оновлений ЦУМ. Розкішно, оригінально, заворожуюче. “Через модернізацію ескалаторів здається, що люди літають між поверхами”, – пишуть в соцмережах. Саме ескалаторам потрібно вручити “приз глядацьких симпатій”. Іноді складалося враження, що люди приходили в ЦУМ тільки заради того, щоб зробити селфі на фоні рухомих сходів з блакитним неоновим підсвічуванням. Якщо ви не готові витратити мінімум 2-3 тис. доларів на шопінг, тоді ескалатор – ваша єдина розвага на цей вечір.

    img_0200

    img_0134

    Нове вбрання ЦУМу не йде ні в яке порівняння з його попереднім мармурово-золотим “Пшонка стайл”. Тепер і на фоні ескалаторів сфотографуватися не соромно. Ціни в ЦУМі. У найближчому майбутньому, почувши цю фразу, знаючі люди будуть нищівно кивати головою, сумно усвідомлюючи свою, вибачте, ущербність. З витріщеними очима і збожеволілими посмішками люди виходили з ЦУМу, передаючи естафету подиву іншим відвідувачам, які ні про не підозрювали.

    img_0143 img_0126 img_0127 img_0104 img_0113 img_0092 44_7

    Якщо ви не можете дозволити собі сумку-клатч від Майкла Корса, рюкзак від Марка Джейкобса або якогось ще іменитого дизайнера, зверніть увагу на брелки для сумок. Хоча і тут вас чекає розчарування. Вартість декоративних брелків з пір’я і пластикових очей стартує від 1000 грн. Прогулюючись по ЦУМу невдовзі розумієш, що сотні людей навколо, не змовляючись, на рівні колективного підсвідомого, організували масову гру-флешмоб – знайди найдорожчу річ в універмазі. Так як ескалаторами вже проїхалися, фотки зробили, а інших безкоштовних розваг більше немає, залишається тинятися по поверхах і вдивлятися в рожеві цінники.

    У п’ятірку безумовних лідерів рейтингу неадекватності потрапляють жіночі шкарпетки TWIN-SET SIMONA BARBIERI за 1786 грн. Вони з бантиком. Шарфик за 9 500 грн. Чоловіча шапка “кульгавої” якості за 1500 грн. Зате Calvin Klein. Доведи потім, що купила її не у переході за 100 грн. Пуховик Escada – 30 480 грн.

    img_0177 img_0152

  • На третьому поверсі зробили виставку одягу різних епох. До речі, раритетні сукні взяті з фонду музею української моди 40-80-х років.

    У Цумі також можна знайти одяг від вітчизняних дизайнерів. Саме вони і повинні булі зайняти ту саму нішу одягу “для середнього гаманця”. Однозначно, сукня від нашого дизайнера за 9 тис. грн виглядає більш привабливо, ніж сукня від американського дизайнера за 20 тис. грн. Однак і ціни на речі від українських виробників неприємно “кусаються”. Сукня – 9 300 грн, футболка за 9 300 грн.

    img_0181

     Фудкорт на шостому поверсі відкрито не повністю. У день відкриття тут можна було придбати не тільки каву з десертом, а навіть сиру рибу. Але і тут не все як для людей. Салат в стаканчику з шматочками сьомги обійдеться в 90 грн, 290 г ролів – 299 грн. Зате можна затаритися фруктами. Наприклад, кілограм мандаринок вам зважать за 36 грн, яблук – 19 грн.

    img_0202

    Роздача безкоштовних магнітиків в день відкриття користувалася неймовірною популярністю.

    img_0156

    Після реконструкції ЦУМ вже однозначно не той, що був раніше. З похмурого дідка він перетворився в манірного франта. Розкішний, елегантний, але страшенно дорогий.

    img_0227

    Цікаво, власники оновленого універмагу продумали, як будуть “відбивати” його реконструкцію? Оскільки під час офіційного відкриття каси і примірочні самотньо пустували, в той час як на ескалатори шикувалися черги. Така кількість відвідувачів говорить також про те, що люди сподівалися знайти тут щось і для свого гаманця, а замість цього зустріли якийсь недоцільний лиск. ЦУМ як був, так і залишився музеєм. Тільки якщо раніше там нічого було купувати, то зараз – нема за що.

    Єдине, що радує – так це зовнішній вигляд оновленого ЦУМу. З настанням темряви, коли включається райдужна підсвітка, конструктивістська будівля перевтілюється у рідкісну прикрасу Хрещатика. Залишається тільки сподіватися, що з часом вікна не завісять огидною рекламою.

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!