Цей день в історії Прикарпаття. 27 березня

  •  Міжнародний день театру (відзначається з 1961 року)

    Станиславів міжвоєнного періоду пишався своїми театрами: українським стаціонарним театром ім. І.Тобілевича, польським стаціонарним театром О.Фредри (з 1928 року – театр ім.С.Монюшка, з 1935 року – Воєводський театр подольсько-покутський), діяло також два аматорських єврейських театри.

    Відвідування театру було потребою не тільки міської інтелігенції, а й ремісників, студентів і навіть селян із приміських сіл.

    12 лютого 1911 року в Станиславові з постановки «Наталки-Полтавки» І. Котляревського в залі Д.Єгера на вул. Газовій (тепер Дністровська) почав діяти Український народний театр імені Івана Тобілевича, який спочатку був аматорським гуртком. Упродовж 1911-1914 років театр відіграв понад 50 популярних п’єс народної та історичної тематики.

    Але Перша світова війна перервала творчу діяльність театру аж до 1918 року, коли він відновив роботу в Коломиї. Найбільший успіх мали вистави «Мартин Боруля» та «Чумаки» І. Тобілевича, «Ой не ходи, Грицю» М. Старицького, «Перехитрила» М. Кропивницького за участю прекрасних акторів – Осиповичевої, Юрчакової, Балевича та Балевичевої.

    У січні 1919 року театр гастролював у Станиславові. Тут же в 1921 році було оголошено про відновлення його постійної діяльності в місті. Управа театру тепер складалася з голови Дмитра Дем’янчука, режисера Лісової та адміністратора Євгена Шепаровича. Крім галичан, акторами були і наддніпрянці, які опинилися в еміграції. 

    Більше про театри міжвоєнного Станиславова читайте тут

     

    ПОДІЇ:

    27-28 березня 1919 р., Хирів на Львівщині – відбулися переговори між делегаціями ЗОУНР і Польщі за участю спостерігача з Парижа генерала Ф.Кернана. Поляки вимагали від українців відійти на «лінію Бартелемі», в протилежному випадку погрожували армією Галлера. Українці відмовилися і запропонували припинити вогонь та провести переговори в Парижі під опікою Найвищої ради мирної конференції.

    – 27-28 березня 1920 р., Львів – відбулася Конференція УСДП, де запропонували на противагу єдиному фронту галицьких партій створити єдиний український соціалістичний фронт. 30 березня УСДП заявила про свій вихід зі складу УНРади ЗУНР.

    27 березня 1922 р. за старанням ювілейного комітету відбулося Шевченківське свято в залі музичного товариства ім. Монюшка у Станиславові. З доповіддю про Т.Шевченка виступав професор Кисілевський, а з декламаціями його творів – професори Бойцун і Гаврилова. Успішно виконала соло на фортепіано піаністка Н. Цибрівська.

    – 27 березня 1991 р. – відновлено видання всеукраїнського греко-католицького часопису «Нова Зоря».

    – 27 березня 1994 р. до Верховної Ради від Івано-Франківська обрано В. Пилипчука і В. Костицького.

     Тоді ж С. Волковецького  обрали головою обласної ради, мером Івано-Франківська – Б. Боровича.

    – 27 березня 1995 р. у Коломиї перебувала делегація керівників Марамурешського повіту Румунії.

    – 27 березня 2011 р. – у Києві відбулася інтронізація новообраного глави Української греко-католицької церкви Святослава (Шевчука). Церемонія проходила в головному храмі українських греко-католиків – Патріаршому соборі Воскресіння Христового на Лівому березі. Було запрошено близько тисячі гостей: представники всіх єпархій та екзархатів УГКЦ (прибули близько 60 ієрархів УГКЦ та інших східних католицьких церков), державної та місцевої влади, місцевих і міжнародних громадських організацій, а також різних конфесій та релігійних організацій. Нового патріарха обрали на синоді під Львовом після відставки Любомира Гузара.

     

    ІМЕНИНИ: Ростислав, Михайло, Феодосій, Венедикт, Фронтина

     

    НАРОДИЛИСЯ:

     

    – 27 березня 1806 р. – в селі Креховичі на Рожнятівщині народився польський поет і вчений Август Бельовський. Помер 12 жовтня 1876 року. Одна з вулиць міжвоєнного Станиславова називалася на честь Бельовського – тепер це вул. Леся Курбаса.

     

    – день народження Олексія Заклинського (1819-1891), галицького священика, громадсько-політичного діяча, поета і композитора, родом із с.Озеряни Тлумацького району. Учасник «Руської Ради» у Львові (1848) і Слов’янського з’їзду у Празі й Кромєржіжі (1848-1849). Із 1803 р. парох Ст. Богородчан. Автор «Записок Алексея Заклинського, пароха Ст.Богородчан» (Львів, 1890; передрук – Торонто, 1900), віршів «Коб я крила мав», «Там, де Чорна гора сумно», «Кажуть мені люди, що мій друг живе» і «Молебная Піснь к Покрову Пресв. Богородиці».

     

    – 27 березня 1911 р. – народився Михайло Сорока, український дисидент, член ОУН. За підозрою у причетності до ОУН у 1937 р. був засуджений польською владою на п’ять років. Ув’язнення відбував у Березі Картузькій, Гродно, Станіславі. Упродовж 34 років був в’язнем радянських таборів; організував рух спротиву в’язнів «ОУН-Північ»; вважається ідейним патріархом політв’язнів радянських концтаборів.

     

    – народився Олекса Гірник (27 березня 1912, Богородчани – 21 січня 1978, Канів) – Герой України, український дисидент, політв’язень. У 60-ті роковини проголошення самостійності України Центральною Радою вчинив самоспалення біля могили Шевченка на знак протесту проти русифікації. Інформація про цей вчинок замовчувалася за роки радянської влади.

     

     – народився Федір Заставний (1929) – доктор географічних наук, родом із с. Добринів Рогатинського району.

     

    – народився Береговський Зіновій (27 березня 1945, с. Набережне Галицького району Івано-Франківської області) – завідуючий Івано-Франківським міським відділом освіти, учитель середньої школи № 17, директор Української гімназії № 1, заступник директора школи-ліцею № 23 Прикарпатського університету ім. В. Стефаника. Член ради правління міського і обласного об’єднань Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. Перший заступник голови Івано-Франківської облас­ної ради. За особисті творчі здобутки у професійній та громадській діяльності З.Л. Березовського визнано «Людиною десятиліття» в номінації «Освітянин десятиліття» (2001). Заслужений працівник освіти України (2005). Автор (співавтор) низки друкованих праць, зокрема «Педагогічні умови удосконалення аналітико-управлінської діяльності директора гімназії» (1994); «Виховна робота в гімназіях Галичини до 1939 року» (1993); «Мій Івано-Франківськ», навчальний посібник (2005).

     

    ЦІКАВО:

    – 27 березня 2000 року суд Сан-Франциско зобов’язав компанії “Philip Morris” і “R. J. Reynolds” виплатити 20 мільйонів доларів Леслі Уайтлі, котрий звинуватив виробників сигарет у тому, що їхня продукція спричиналася до розладів його здоров’я.

     

     

    Читайте також:

    Цей день в історії Прикарпаття: 1 березня2 березня3 березня4 березня5 березня6 березня7 березня8 березня9 березня10 березня11 березня12 березня13 березня14 березня15 березня16 березня17 березня18 березня19 березня20 березня21 березня22 березня23 березня24 березня25 березня, 26 березня

    Цей день в історії Прикарпаття. СіченьЛютий

    27.03.2015

    Щоб завжди бути в курсі останніх новин - приєднуйтесь до нас у Telegram!